Microsoft, Windows 10 S ile Google Chrome OS'ye Rakip Olacak

Microsoft'un 2 Mayıs etkinliğinde tanıtacağını tahmin edilen Windows 10 S ya da Windows 10 Cloud olarak bilinen yeni işletim sistemi ile Google Chrome OS'ye rakip olması bekleniyor.

Google'ın web tabanlı Chrome OS işletim sistemi ve buna eşlik eden uygun fiyatlı Chromebook cihazları, günümüzün teknoloji sahnesindeki genel pazar payları söz konusu olduğunda pek kayda değer grafiklerin içinde yer almıyor. Yine de bu alanda Google'ın etkileyici bir pazar payı var. Bu noktada bu oldukça önemli ve öngörülebilir bir durum. Chromebook'lar geçen yılın sonunda, K-12 eğitim sektörünün %49'undan fazlasını, 2015'te %40 ve 2013'te sadece %9'unu oluşturuyordu. 

Açıkçası arama motoru devi bu pazarda Cupertino merkezli şirket Apple'ın da yaptığı gibi ışık görüyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde sizlerle de paylaştığımız üzere Microsoft da 2 Mayıs tarihinde düzenleyeceği etkinlikte Windows 10'un tabanlı çalışan bir versiyonunu da duyuracağı iddia ediliyordu. Windows 10 Cloud adı verilen bu versiyonun öğrenciler için Chrome OS yerini alacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Söylentilere göre bu işletim sistemi "Windows 10 S" adı ile gelecek ve Microsoft'un şu andaki Universal Windows Platform uygulamalarına ve gelişmiş bulut hizmetlerine çok daha entegre olacak,

Minimum teknik özellikler sayfasının yanı sıra bazı sızdırılmış bilgilere bakıldığında Windows 10 S, standart x86 PC donanımı için tasarlanmış gibi görünüyor ve birleşik Windows 10 çekirdeği üzerinde çalışacak. Bunun da teoride bir lisans satın alarak Windows 10 Home veya Windows 10 Pro'ya yükseltme imkanını getireceği düşünülüyor. 

Microsoft'un bu noktadaki planı, tıpkı Google'ın Chrome OS ile yaptığı gibi, bir çok görevi bilgisayardan bulut alanına yüklemek olacak. Microsoft'un OneDrive ve Office 365 gibi bulut hizmetleri serisi gerçekten ileri derecede geliştiği için bu, Microsoft için zor olmayacaktır. Bu noktada Microsoft doğru adımları atarsa, uzun süredir devam eden Windows uyumluluğu ve çok yönlülük argümanlarından da yararlanabilir.

Windows RT ve Windows 10 Cloud İşletim sistemleri arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Windows için Evrensel Windows Platformu (UWP) uygulamaları için daha gelişmiş bir mağaza
  • İşletim sistemini Windows 10 Home veya Pro lisansına yükseltme yeteneği 
  • Windows Store aracılığıyla "Project Centennial" köprü uygulamaları vasıtasıyla Win32 uygulamalarını çalıştırma kapasitesi
  • Ticari ve tüketici ihtiyaç ve istekleriyle daha fazla uyumlu bir donanım ekibi

Buna ek olarak, bir Windows 10 "CloudBook" için önerilen minimum özellikler donanım üreticileri için listelenmiş durumda:

  • Quad-core (Celeron veya daha üstü) işlemci
  • 4GB RAM.
  • 32GB depolama (64GB 64-bit)
  • 40 WHr'dan daha büyük bir batarya 
  • Hızlı eMMC ya da solid state drive (SSD) depolama teknolojisi.
  • Opsiyonel Kalem ve Dokunmatik girişi 

Microsoft, Windows 10 S işletim sistemini kendi Surface markası altında ürettiği cihazlarla piyasaya sürebilir. Bununla birlikte bu sektörün geleceğinin olduğu düşünüldüğünde Microsoft'un bu konuda donanım üretimini üçüncü parti üreticilere de bırakabilir. Bu konudaki detaylar 2 Mayıs tarihinde gün yüzüne çıkacaktır. 

Whatsapp