Microsoft, Dördüncü Mali Çeyrek Gelirleri Açıklandı

Microsoft, Dördüncü mali çeyrek dönemine ait gelir

Microsoft'un 29 Temmuz tarihinde ücretsiz Windows 10 yükseltme teklifini neden daha uzun bir süre için sunmadığını merak ediyor musunuz? Bu sorunun cevabı halka açık şirketler için yeterli bir endişe sebebi olarak görülen "gelir kaybı" olduğu şirketin 2016 yılı mali raporu ile ortaya çıkıyor. Redmond merkezli yazılım ve teknoloji devi Microsoft'un, yıllık mali geliri 2009 yılından bu yana ilk kez düştü.

Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre, bu yılın Nisan-Haziran dönemini kapsayan 2016 yılı dördüncü mali takviminde Microsoft'un yıllık ve son çeyrek gelirlerinde azalma yaşandı. Bu düşüşte Windows 10 işletim sisteminin ücretsiz olarak sunulmasının da büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca Xbox hesap kullanımında bir artış meydana gelse de Xbox iş kolunun da gelirlerinde gerileme olduğu belirtiliyor. 

Toplam geliri, bir önceki yıla göre yüzde 8,8 azalarak 85,3 milyar dolara düşen şirket, 2015 mali yılında toplam 93,6 milyar dolar gelir açıklamıştı. Böylece, Microsoft'un 2009 yılından bu yana yıllık mali gelirlerinde ilk defa düşüş kaydedildi. Şirketin, net karı da yüzde 7,7 azalarak toplam 16,8 milyar dolara geriledi. Microsoft, geçen yıl toplam 18,2 milyar dolar net kar elde ettiğini duyurmuştu. 

Microsoft,  Lumia, Surface ve Windows iş kollarının performansları da dâhil olmak üzere şirketin 2016 mali takviminde dördüncü çeyrek olarak kabul edilen dönemi için bazı kazanç raporlarını açıkladı. Aslında rakamlar tam olarak kestirilemese de Redmond merkezli şirketin bu dönemde gelirlerinde bir düşüş olacağı bekleniyordu. Zira Windows 10 işletim sisteminin ücretsiz olarak sunulmasının dışında Windows 10 Mobile için şu an için geri dönüşü olmayan yatırımların yapılması ve Surface iş kolunda yeni ürünler için yapılan yatırımların gelirlerde bir düşüşe neden olacağı tahmin ediliyordu. 

Whatsapp