Merkel, Çin'in Huawei Üzerinden Verilere Erişmesinin Engellenmesini İstedi

Almanya Başbakanı Merkel, Çin'in Huawei üzerinden verilere erişmesini engellemek için güvenlik önlemleri alınmasını istedi.

ABD’nin, 5G ağları için Huawei donanımlarının tedarik edilmesinin yasaklaması konusunda karar almaları için birden fazla ülke ile temas kurduğu belirtiliyor. Bu baskıyı kabul etmeyen ilk ülke Almanya olabilir. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, şirketin Almanya'da çalışması için uygulanacak kuralları belirledi.

Aslında bu kurallar arasında karmaşık bir detay da yok, Merkel sadece Huawei'nin Çin hükümetine veri aktarmayacağının garantisini istiyor. Buna karşılık Çin merkezli şirket ise ABD'nin casusluk iddialarını reddediyor ve bu konuda somut hiçbir delilin ortaya koymadığını belirtiyor. Ancak, ticari sır hırsızlığı iddiaları da devam ediyor. 

Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Çek Cumhuriyeti ve Tayvan, ABD ve Danimarka’nın yanında yer aldı. Norveç ise, Norveç İstihbarat birimlerinin raporları doğrultusunda ABD'nin yanında yer almaya karar verdi. İngiltere ve Almanya ise henüz Huawei'nin 5G ağ donanımlarının kullanılması konusunda kesin bir karar almadı. 

Her neyse, şu anda Japonya'yı ziyaret eden ve konuyla ilgili Keio Üniversitesi'ndeki öğrencilerle konuşan Merkel, bunun sadece Çin donanım devine özel bir durum olmadığını, Almanya'da çalışmak isteyen tüm şirketler için güvenlik ve gizliliğin çok önemli olduğunu belirtti.

Whatsapp