MediaTek, Helio X30 yonga seti üretiminin %50 oranda azaltabilir

Çinli MediaTek'in Helio X30 yonga setinin üretimini yarı yarıya düşüreceği ifade ediliyor.

Akıllı telefon pazarında yonga setleri oldukça hızlı bir şekilde gelişmeye devam ederken, şu anda Qualcomm ve MediaTek'in üstünlüğünü görüyoruz. Son dönemde özellikle de üst seviye modellerde Qualcomm ağırlığını hissettirirken, MediaTek ise daha çok Asya merkezli üreticilerin modellerinde yer alıyor ve giriş ve orta seviyede adından söz ettiriyor.

MediaTek bilindiği gibi kendi üretim tesislerine sahip değil ve Tayvan merkezli TSMC'nin tesislerinde yonga setlerinin üretimini gerçekleştiriyor. Firma 10 çekirdekli işlemci içeren yonga seti sunan ilk ve tek firma ve son olarak da firmadan Helio X30 gelmişti.

Gelen bilgilere göre MediaTek, Helio X30, akıllı telefon üreticileri üzerinden gelene düşük talep nedeni ile üretim kapasitesini azaltma kararı aldı. Bu talep o kadar düşük ki Helio X30'un %50 oranında kapasitesinin düşürüleceği ifade ediliyor. MediaTek Helio X30, 10nm üretim teknolojisi ile üretilirken, Qualcomm Snapdragon 835 de 10nm olarak geliyor ve kısa süre içerisinde Samsung tarafından duyurulması beklenen Exynos 9'un da 10nm FinFET ile geliştirildiği ifade edilmekte.

MediaTek, şu anda global pazarın en büyük dördüncü ve beşinci akıllı telefon üreticisi olan Oppo ve vivo'nun en büyük tedarikçilerinden olmayı umuyor. Bu firmaların 100 milyon ve 120 milyon civarında satış yapması beklenirken, yeni 10nm yonga seti beklediği kaydedilmekte. Şu an için tek üretici olarak Meizu'nun bu yonga setini kullanacağı belirtiliyor.

Xiaomi ise kendi yonga seti üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve ilerleyen dönemde Huawei gibi sadece kendi yonga seti ile ürünler sunabilir.

Whatsapp