Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli? Gelin, birlikte göz atalım.

Laptop almaya niyetlendiğinizde karşınıza çıkacak seçenekler arasında hangi modelin sizin için daha uygun olduğunu bulmanız epey zamanınızı alabilir. Bu aşamada tercihinizi şekillendirebilecek çeşitli parametreleri masaya yatırmanız nokta atışı seçimler yapmanıza yardım edebilir. Ekran genişliğinden donanım bileşenlerine kadar birçok değişken yöneleceğiniz bilgisayarın hangisi olacağını etkileyebilir. Peki, laptop alırken nelere dikkat edilmeli? Gelin, birlikte göz atalım.

Fiziksel Boyut, Ekran Genişliği ve Ağırlık Önemli

Dizüstü bilgisayarını daima yanında taşımak isteyen bir profesyonel ya da en son çıkan oyunları yüksek çözünürlükte oynamayı planlayan bir hardcore gamer da olsanız, edineceğiniz laptop’ın fiziksel özelliklerini dikkate almalısınız. Laptop’ların fiziksel boyutlarını etkileyen temel unsur, ekran genişlikleri oluyor. Genellikle 17.3 inç, 15.6 inç ve 14.1 inç gibi ekranlara sahip dizüstü bilgisayarların kasa genişlikleri de ekranlarına paralel olarak artıyor. Kasa kalınlığını ise dâhilî donanım bileşenlerinin gücü ve soğutma sistemi belirliyor. Ekran ve kasa genişliği, soğutma sistemi gibi unsurların bileşimi ise ağırlığa etki ediyor. Ancak endişe etmeniz gerek yok. Yeni nesil iş bilgisayarları 13 mm kalınlık ve 0,99 kilogram gibi ağırlıklardayken oyuncu bilgisayarları 23 mm kalınlığa ve 2 kilogram ağırlığa sahip olabiliyor.

Ekran Kalitesi, Klavye ve Bağlantı Noktalarına Dikkat

“Laptop alırken nelere dikkat edilmeli?” diye bir liste yapmaya başladığınızda ekran kalitesi başlığını da listeye eklemelisiniz. Genişliğinden bağımsız olarak panel kalitesi, çözünürlüğü, yenileme hızı, tepki süresi ve sahip olduğu renk yelpazesi, laptop modellerini tercih ederken ön planda tutmanız gereken özellikler olarak değerlendiriliyor. Oyun oynarken, grafik tasarım yaparken, fotoğraf veya video düzenlerken kullanım deneyiminizi tepeden tırnağa değiştirecek olan ekran kalitesi, birçok kullanıcı için başlı başına bir tercih kriteri. Son yıllarda hem oyuncular hem de profesyoneller IPS ekranlı laptop’lara yöneliyor. Çözünürlüğü 4K’ya (2160p) uzanan ekranların yenileme oranları 300 Hz seviyesine çıkmış durumda. Bu, hem masaüstü uygulamalarının kullanımında hem de oyun seanslarında sıra dışı bir deneyim anlamına geliyor.

İçerik üretiminizden yazışmalarınıza kadar birçok alanda kullandığınız klavye de “Laptop alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna konu edilebilecek özelliklerden biri. Modern laptop modellerinde yer alan klavyeler, membran ya da mekanik yapıda olabiliyor. Dayanıklılık ve konfor konusunda iyi iş çıkaran klavyelerin tek renk ya da RGB LED arka aydınlatmayla gelmesi ise çalışma ve oyun sürecinizi olumlu yönde etkiliyor. Bağlantı noktaları da ekran kalitesi ve klavye kadar önemli. Özellikle yeni nesil USB portlarıyla donatılan laptop’lara şans tanıyabilirsiniz.

İşlemci, Ekran Kartı, RAM ve Depolama, Seçiminizi Şekillendirebilir

2020’li yıllarda yavaş çalışan, komutlarınıza geç yanıt veren, güncel oyunları çalıştıramayan bir laptop kullanmak istemiyorsanız mutlak surette, seçeceğiniz laptop’ın donanım bileşenlerine dikkat etmeniz gerekli. Genel performansı doğrudan belirleyen işlemcinin, en azından yeni nesil Intel Core i5 serisinden olmasını beklemelisiniz. “Laptop alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusu çerçevesinde; oyun, video düzenleme ve benzeri süreçlerde görev alan ekran kartının ise NVIDIA GeForce ailesindeki güncel modellerden birine denk düşmesi yararınıza olacaktır. Yüksek hızda çalışan geniş kapasiteli RAM (sistem belleği) ve SSD yapısındaki geniş kapasiteli depolama alanı da laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. 8 GB ve üzeri RAM’li, en azından 250 GB M.2 SSD’li bir laptop sizi rahatlıkla memnun edebilir.

Tercihinizi Monster’dan Yana Yapın, Canavar Gibi Bir Laptop Kullanın

Yukarıda saydığımız parametrelerin tamamını ve daha fazlasını sizlerle buluşturan Monster, sunduğu laptop modelleriyle size etkileyici bir bilgisayar kullanım deneyimi vadediyor. Oyuncular için hazırlanan Abra, Tulpar, Semruk serileri ile profesyonellere seslenen Huma ve Markut serileri, tasarımlarının yanında sahip oldukları teknik ayrıntılarla da göz dolduruyor. Ayrıca satın alım aşamasında donanım özelleştirmesi yapabilmeniz de Monster sayesinde mümkün oluyor. Tercihinize göre orijinal lisanslı Windows 10 işletim sistemi bulunduran laptop modellerine ömür boyu ücretsiz bakım sağlayan Monster, aynı zamanda çanta gibi aksesuarları da sizlere hediye ediyor.

Eğer yeni bir laptop alma arifesindeyseniz Monster’ın imzasını taşıyan modelleri incelemeden alışverişinizi tamamlamayın.

Whatsapp