Kripto Para Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto para yatırımı yaparken güvenli yollar ve dikkat edilmesi gerekenlere göz atalım.

Kripto para dünyasındaki riskleri kabul ettikten ve finansal durumunu ayarladıktan sonra, bir sonraki adım coin satın almaktır.

Günümüzde binlerce farklı kripto para birimi var ve sayı artmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar ve ekonomistler yatırım yaparken sert bir geçiş yapmamanız gerektiğini söylüyor. Kripto paralar saate hatta dakikalara göre dalgalanır. Bu durum aslında büyüklüğüne bakmadan, tüm coinler için geçerlidir. Ethereum ve Bitcoin gibi büyük kripto para birimlerinin dalgalanması daha hafif gözükse de yıllık veya aylık bakışlarda değişimler göze çok daha net çarpıyor. 

Giriş yaptıktan sonra, kripto para yatırımı yaparken güvenli yollar ve dikkat edilmesi gerekenlere göz atalım.

  • Kripto Para Sitesi Seçmek

Bitcoin henüz bankadan veya yatırım şirketleri aracılığıyla satın alınamaz. Bazı kuruluşlar bunu sağlamak için çalışıyor fakat günümüzde hala mümkün değil. Şimdilik paranızı Bitcoin veya diğer kripto para birimleriyle değiştirmek için bir kripto para ticaret platformuna üye olmanız gerekiyor.

Online kripto satın almak için kullanabileceğiniz yüzlerce kripto para borsası var. Bunlardan popüler olan birkaçından bahsetmek gerekirse Binance, BtcTurk, Paribu, Coinbase ve Kraken’i sayabiliriz. Her borsada listelenen kripto para sayısı farklıdır. Bu yüzden üye olurken hangi coinlerin listelendiğine göz atmakta fayda var. Türkiye’de hizmet veren tüm kripto para sitelerinin incelemesini görmek ve en iyileri bulmak için Tavsiyelist’in https://tavsiyelist.com/guvenilir-kripto-para-siteleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

  • Güvenlik

Kripto para yatırımları, sigortalı banka hesapları gibi merkezi bir kurum tarafından desteklenmemektedir. Hesabınızın güvenliği ihlal edilirse veya kripto paralarınızı sakladığınız platform saldırıya uğrarsa, yatırımınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kripto paranızı bir borsa hesabınızda tutmayı planlıyorsanız, soğuk depolama kullanan ve hırsızlığa karşı güçlü korumaları olan bir borsa seçtiğinizden emin olun. Bazı borsalarda, yatırımcıları potansiyel bilgisayar korsanlığından korumaya yardımcı olmak için bağımsız sigorta poliçeleri vardır. Eğer tamamen güvende olmak istiyorsanız, bir offline cüzdan satın alabilirsiniz. 

  • Ücretler ve Komisyonlar

Kripto para borsalarının komisyon ücretleri genellikle değişkendir. Bazılarında sabit bir ücret olarak veya alım satımlarınızın bir yüzdesi olarak uygulanabilir.

Ücretler kesinlikle göz önünde bulundurulmalı fakat uzmanlar, özellikle Coinbase gibi daha büyük, daha yerleşik borsalara bağlı kaldığınızda, ödediğinizin karşılığını aldığınızı söylüyor. Bir borsanın güvenli olması veya diğer önemli özellikleri, komisyon ücretinden daha önemlidir.

Bazı borsalar, piyasa fiyatının üstünde bir spread veya marja göre ücret alır. Diğerleri ülkeye, ödeme yönteminize ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilen sabit bir orana veya toplam satın alma işleminizin yüzdesine göre ücret alır. Bazı önemli kripto para borsaları ise yapıcı-alıcı ücretleri olarak bilinen, piyasa fiyatı dalgalanmalarına göre belirlenen bir ücret modelini kullanır.

Bir siteye üye olmadan önce hangi ücretlerin tarafınızdan alınacağını bildiğinizden emin olun. Ücretleri borsanın web sitesinde bulabilirsiniz. Satın alma işleminizi yaparken ücret yapısı açıkça belirtilmelidir.

Coin Sayıları

Tüm kripto para borsaları, her bir kripto para birimini yani coinleri listelemez.

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi popüler paralar çoğu kripto borsasında bulunurken, daha niş altcoinler sadece belirli borsalarda mevcut olabilir. Eğer daha küçük altcoinlere yatırım yapmayı planlıyorsanız, üye olacağınız sitede aradığınız coinin listelenip listelenmediğini kontrol etmeniz önemli.

Örneğin taraftar tokenlara yatırım yapmayı planlıyorsanız, bu konuda en fazla coin ağına sahip olan Bitci’yi tercih edebilirsiniz.

Üyelik ve Para Yatırma

Seçtiğiniz kripto para sitesine bağlı olarak, hesabınızı oluştururken T.C. kimlik numaranız, kimliğiniz ve geliriniz gibi bilgileri vermeniz gerekebilir.

Çoğu sitede para yatırmak için banka hesabınızı veya kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Hesabınıza para yatırmak için kullandığınız yönteme bağlı olarak farklı ücretler alınabilir. Genellikle banka havaleleri kredi kartından daha ucuza mal olur.

Unutmayın! Hesabınıza para yatırmak aslında kripto satın almakla aynı şey değildir. Hesabınıza para yatırdıktan sonra nakit paranızı Bitcoin veya diğer altcoinler ile değiştirmeniz gerekecek.

Artık yatırım yapmak için hazırsınız. İşlemler platformlara göre değişiyor. Üyeliğinizden sonra nasıl işlem yapacağınızı kripto para platformunun içeriklerini okuyarak veya videolarını izleyerek tamamlayabilirsiniz. Yatırım yaparken dikkatli olmayı ve tüm paranızı tek bir coine yatırmamaya dikkat etmeyi unutmayın!

Whatsapp