Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt ameliyatı, hastanın durumuna göre 15 ila 30 dakika arasında süren cerrahi bir işlemdir.

Katarakt ameliyatı, hızlı ve kolay bir ameliyattır. Normalde şeffaf olan göz merceğinin opak ve sarımsı bir görünüme bürünmesi ile gözde katarakt hastalığı kendisini gösterir. Bu değişim sonucunda görülen görüntü bulanıklaşır ve hastanın görme oranı düşer.

İlk evrelerde katarakt ameliyatı yapılmak için bir süre beklenebilir. Ancak hasta aırı görme kaybı yaşıyor ise ultraviyole ses dalgaları yani halk arasındaki deyişle lazer ile katarakt tedavisi yapılarak bu hastalığın ortadan kaldırılması mümkündür.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı, hastanın durumuna göre 15 ila 30 dakika arasında süren cerrahi bir işlemdir. İşlemler küçük bir noktadan yapıldığı için gözde kesi olmaz. Ultrasonik titreşimleri ile göz merceğinde oluşan tabaka parçalanarak cihaz ile emilerek temizlenir. Sarımsı mercek temizlendikten sonra ise göze katlanabilir ve kalıcı bir göz merceği yerleştirilir.

Bu ameliyat, çocuk ve bebekler istisna olmak şartıyla genellikle enjeksiyon ve damla yoluyla lokal anestezi yapılır. Bu sayede hasta işlem sırasında herhangi bir acı ve sızı hissetmez. Ameliyat süresi hastadan hastaya göre değişebilir.

Sık Görülen Göz Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

Retina dekolmanı başta olmak üzere makula deliği ve katarakt gibi hastalıklar en sık görülen hastalıklarının başında gelir. Bu hastalıklar genellikle gözde görme merkezi olan retinada meydana gelir. Bu nedenle de bu hastalıklar görmeyi doğrudan etkileyen ve tedavinin geciktiği durumlarda görme kayıplarının büyük oranda hatta kalıcı olabileceği hastalıklardır.

Günümüzde tıp teknolojisinde bu hastalıkların tedavisi cerrahi müdahaleler ile mümkün hale gelmiştir. Katarakt tedavisinde olduğu gibi retinayı yani görme merkezini doğrudan etkileyen makula deliği ve retina dekolmanı hastalıkları cerrahi tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir göz hastalıklarıdır.

Makula Deliği Nedir?

Makula deliği, gözdeki görme merkezi görevini üstlenen retinada meydana gelen bir deliktir. Ciddi bir göz hastalığı olan makula deliğinin tedavisi sadece cerrahi müdahale ile mümkündür. Şayet bu hastalık tedavi edilmez ise ya da tedaviye geç kalınır ise özellikle 50 yaş üstü yetişkin hastalarda retinada yani görme merkezinde kalıcı hasarlar ve beraberinde kalıcı görme kaybı meydana gelir.

Sağlıklı olan retina, gözde net ve renkli görmeyi sağlar dolayısıyla da retina, göz için önemli bir görme merkezidir. Eğer retinada makula deliği oluşursa burada görme bozuklukları başlar ve hastalık ilk bulgularını gösterdikten sonra evre evre ilerleyerek ileri düzeye gider. 

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği hastalığı ilk olarak bulanık ve çarpık görüntü oluşmasıyla kendisini gösterir. Hastalık erken evreye geldiğinde ise göz merkezinde düz çizgilere bakıldığında kırılma ve dalgalanmalar görülür. Evre Evre ilerleyen hastalık, ileri evreye geldiğinde ise görme bozuklukları artar ve retina denilen görme merkezinde skotom adı verilen kalıcı leke meydana gelir.

Genellikle tek gözde görülen makula deliğinin %10 gibi küçük bir oranda olsa da hastalarda diğer gözde de görülmesi muhtemeldir. Göz travması, retina dekolmanı ve göz içi iltihaplanma gibi hastalıklar bu hastalığın oluşumunu tetikleyen faktörlerdir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı, tedavi edilmediğinde ya da tedavisine geç kalındığında kalıcı körlük sorunlarını beraberinde getirebilen ciddi bir hastalıktır. İlk olarak göz önünde sinek uçuşma, kurum yağma ve ışık çakması şeklinde siyah noktalar oluşmaya başlar. Hastalığın ileri evrelerinde ise artık görme defekti oluşur ve tedavi edilmediğinde kalıcı körlük gibi sonuçları beraberinde getirir.

Retina sinir sistemi tabakasının altında meydana gelen retina dekolmanı retinada meydana gelen yırtık ya da makula deliği sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cerrahi tedavi gerektiren bir hastalıktır.

-Advertorial

Whatsapp