İstenmeyen SMS (mesaj) engelleme nasıl yapılır?

İstenmeyen numaralardan gelen rahatsız edici SMS'leri mesaj engelleme işlemiyle birlikte kolayca engelleyebilirsiniz. İstenmeyen SMS engelleme nasıl yapılır?

Ülkemizde aktif olarak kullanıldığı belirtilen hat sayısının nüfusumuza göre daha yüksek olması nedeniyle, tüketicilere ulaşmak için en önemli yöntemlerden birisi olarak SMS kanalı karşımıza çıkıyor. Tüketicilere rastgele gönderilen reklam mesajları akıllara önemli soru işaretleri getirirlen, ''istenmeyen SMS'ler nasıl engellenir'' merak ediliyor.

Özellikle BTK tarafından açıklanan verileri ele aldığımızda son 3 yıl içerisinde spam aramalar ve mesajlar nedeniyle tüketiciler 600 binin üzerinde şikayet gönderimi gerçekleştirdi. İletilen şirketlerde yüzde 91'lik bölümün reklam SMS'lerinden kaynaklı olduğu belirtilirken, yüzde 2'lik kısmın e-postalardan ve yüzde 7'lik kısmın ise sesli aramalardan ötürü olduğu belirtildi.

e-Devlet üzerinden istenmeyen arama ve SMS'leri şikayet edin


 Tüketicilere izinsiz SMS göndermek yeni çıkan yasa ile birlikte tamamıyla yasak olup, şikayetler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi” üzerinden gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet kullanıcı adı ile şifresiyle giriş yaparak (https://tiss.gtb.gov.tr) “Kısa mesaj (SMS) şikayeti yap”, “Sesli arama şikayeti yap” ve “E-posta şikayeti yap” kısmını seçmeniz yeterli olurken, şikayet işlemini basit ve online bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Daha sonra ise gerçekleştirilen şikayetlerin durumunu yine aynı portal üzerinden takip edebilirsiniz.

iOS ve Android'de engelleme kolay


Akıllı cep telefonu kullanıcıları artık çok kolay ve basit bir şekilde istenmeyen mesaj engelleme işlemini gerçekleştirebiliyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için iOS'lu telefonlarınızda gelen mesajı sola kaydırarak dilerseniz bir daha bu alıcıdan gelecek olan SMS'leri sessize alabilecekken, dilerseniz mesaj içerisine girerek mesajın geldiği numara tıklayıp “info”ya basıp açılan ekrandan “Bu arayanı engelle” seçeneğini tıklamanız yeterli olacak.

B kodu ile SMS engelleme


 2016 yılının sonu itibariyle tüm kurumlardan gelen toplu SMS'ler artık bir B kodu ile birlikte gönderiliyor. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından verilen bu kodların sonrasında spam mesajlar ile sizlerin rahatsız edilmeniz engellenirken, rahatsız eden kurumlarında tespit edilmesi kolaylaşıyor.

Hatta en kolayı ise akıllı telefon kullanıcıları “ifade engelleme” bölümünde SMS istemediği kurumun kodunu yazarak bir daha bu kurumdan SMS gelmesinin önüne geçebiliyor

Whatsapp