İphone Üreticisi Foxconn, ABD'nin Wisconsin Eyaletinde Fabrika Kuruyor Olabilir

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimi plan ve markaları ülke içinde üretmeye zorlayan baskılardan sonra ilk adım Apple'ın tedarikçilerinden gelebilir. Foxconn, ABD'de fabrika kuruyor olabilir.

Apple'ın tedarikçisi zincirindeki en önemli üreticinin, şirketin ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nde fabrika kuracağı belirtiliyor. Associated Press'in bir haberine göre, Wisconsin eyaleti yetkilileri burada üretim için gereken bazı ayrıntıları Foxconn temsilcileri ile paylaşıyorlar, ancak bu ayrıntıların neler olduğu belirtilmedi.

Apple ürünleri, küresel bir tedarik zincirinin bir sonucu olarak pazara geliyor, ancak Foxconn son gövde montajını gerçekleştirdiği için ayrı bir öneme sahip. Tayvan merkezli fabrika aynı zamanda birçok kötü haberle de birlikte anılıyor. Reşit olmayan işçilerden oldukça düşük maaşlara, hatta şirketin bir dizi intihar ihlalinden kaynaklanan ölümlerle gündeme geldi. 2010 yılı Foxconn için özellikle kanlı bir yıldı ve şirket içinde toplam 14 intihar vakası yaşandı.  

Bu ölümlerin bir tanesi hariç hepsi, montaj fabrikasının üst katlarından veya çatısından düşüşe bağlıydı. Ölenlerin en yaşlısı 28, en genci ise 18 yaşındaydı. 

O zamandan beri Foxconn'da gelişmeler kaydedildi, ancak intihar ölümlerinin azalmasında, fabrikaya gerilen intihar ağları, gelişmiş çalışma koşullarından daha büyük bir rol oynamış olabilir. Bir NYU öğrencisi, bu tür fabrikaların çalışma koşullarını, bu yılın başlarında başka bir Apple tedarikçisi olan Pegatron'da ayrıntılarıyla açıkladı. 

Buna göre, haftalık 60 saatlik çalışma ile sürekli sabit bir şekilde ayakta çalışarak ayda sadece 450$' denk gelen 3.100 ¥ 'lık bir ücret kazanma söz konusu. Bu gerçekten insanlık dışı bir muamele. 

Ve bu fabrika şimdi 7 milyar dolarlık bir yatırımla Amerika Birleşik Devletleri'nde üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. Associated Press ayrıca bu fabrikanın, hepsine Asya'daki meslektaşlarından daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları sağlanacak 50.000 kadar kişiye yeni iş olanağı yaratabileceğini bildirdi. Tabi ki imkanlar seçenek olarak sunulmayacak ve yasalarla teminat altına alınacak. 

Bu gelişmelerin, Apple CEO'su Tim Cook'un başkan Trump'la görüşmesinden sonra hız kazandığı biliniyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulacak bu fabrika, Applewiphobe üretiminde ne kadar etkili olacak bilinmiyor. 

Cook'la yaptığı toplantıdan kısa bir süre sonra, başkan Trump New York Times'a şunları söyledi:

Benim için gerçek bir başarı olacak şeylerden biri, Apple'ı Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir fabrika kurmaya veya Amerika'ya birçok büyük fabrikaya inşa etmeye ikna etmek olacak, Çin'e gitmek yerine Vietnam'a gitmek yerine, ürününüzü Amerika Birleşik Devletleri'nde üretebilirsiniz. 

 Foxconn Yönetim Kurulu Başkanı Terry Ghou'a göre, şirketin Amerika Birleşik Devletleri'nde fabrika kurmaya planları, Trump'ın üreticilere bu konudaki baskısından çok önceye, 2014'ten beri şirketin planları arasında yer alıyor. Daha önceki röportajlarında Ghous, fabrikanın düz ekran üretmeyi planladığını ve özellikle Apple'dan söz etmediğini belirtti.

Whatsapp