iOS 12 tanıtıldı, güncelleme ne zaman gelecek?

Akıllı cep telefonu üretiminin bir numaralı ismi olarak karşımıza Apple firması, büyük bir merakla beklenilen iOS 12 işletim sisteminin duyurusunu gerçekleştirdi.

Akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar sektörünün vazgeçilmez ismi olarak karşımıza çıkan Apple firması, yeni işletim sistemi sürümü iOS 12 üzerindeki sır perdesini bugün araladı. Yeni iPhone ve yeni iPad modelleriyle birlikte gelecek olan bu işletim sistemi, eski model cihaz kullanıcılarına da merhaba diyecek.

WWDC 2018 kapsamında tanıtılan iOS 12 işletim sisteminin bir önceki sürüme göre 2 kat daha hızlı çalıştığı öne sürülürken, işletim sisteminde özellikle AR (arttırılmış gerçeklik) konusunda önemli iyilikler sunulacak. Alanında profesyonel olan Pixar Animation Studios ile birlikte arttırılmış gerçeklik konusunda çalışan firma, iOS işletim sisteminin artık ‘’.USDZ’’ uzantısıyla birlikte gelecek olan gerçeklik uygulamalarını açabileceği belirtildi.

iPad ile iPhone modellerinde 3 boyutlu olarak sunulacak olan işletim sistemi, ayrıca karşımıza AR Kit 2.0 oyun deneyimi ile birlikte çıkacak. Mobil cihazlara ve oyun severlere yeni bir bakış açısı kazandıracak olan AR KİT 2.0, gerçek zamanlı yüz takibi ve 3D oyunlarla birlikte gelecek olan cihaz, çoklu oyuncularla birlikte bu özelliğin kullanılmasına da izin veriyor.

FaceTime ile artık grup sohbeti gerçekleştirme de mümkün olacakken, 32 farklı kişi aynı anda tek bir FaceTime ekranı üzerinden görüşme gerçekleştirebilecek. iMessages uygulamasına Memoji isimli yeni bir destek getirilecekken, bunun yanı sıra yeni onlarca emoji yüzleri de eklenecek.

App Limit uygulaması sayesinde uygulamalara olan bağımlılıklarınızı en alt seviyeye indirebilecekken, örneğin haftada 10 saat Facebook uygulamasına gireceğim veya 2 saat Instagram uygulamasına gireceğim gibi seçimlerde bulunabileceksiniz. Bu uygulamalarda ise belirlediğiniz süre zarfı ardından, tekrar 1 haftalık süre dolana kadar ziyaret edilemeyecek.

Bildirim yönünde  de bir iyileştirme yapmayı düşünen Apple firması tercihini gruplama özelliğinden yana kullanmış. Örneğin Snapchat uygulamasından gelen tüm bildirimler tek bir başlıkta, iMessage uygulamasından gelen tüm bildirimler ise tek bir başlık altında toplanabilecek. Bunun yanı sıra ise kilit ekranından bu bildirim grubunu tek bir tıkla sessize alabileceksiniz.

Rahatsız Etme Modu'na yeni bir özellik eklenilirken, uykuda iken sizlere gereksiz bildirimler bu sayede gösterilmeyecek. CarPlay sisteminde de bir takım yenilikler yapmayı unutmayan firma, artık 3. parti navigasyon uygulamalarının da bu sistemle birlikte desteklemeye başlayacak.

iBooks uygulaması artık tüm cihazlardan kaldırılacakken, bunun yerine Apple Books uygulaması gelecek ve artık kitap okurken kaldığınız yerden geri devam etme imkanına erişebileceksiniz. Apple News desteğiyle birlikte gelen finans haberleri artık Borsa uygulamasında gösterilecekken, ayrıca döviz kurlarında yaşanan tüm ani değişimleri kolayca görüntüleyebileceksiniz.

Apple News firmanın belirlediği editörler tarafından tek tek elle seçilen haberleri sizlere sunacakken, gündemi en hızlı ve en güvenilir kaynaklardan bu sistem sayesinde öğrenebileceksiniz. Siri uygulamasına ilginç bir özellik getirilirken, bu özellikle birlikte akıllı ev aletlerinizin nerede olduğunu sizlere gösteriyor. Örneğin akıllı bir anahtar kullandığınızda, bu anahtarın nerede olduğunu bulmak oldukça kolay ve basit olacak.

Yeni fotoğraf uygulamasında tıpkı eskisinde olduğu gibi fotoğrafları çekildiği lokasyona dayalı da ayıklayacak olan uygulama, ayrıca örneğin bisiklet diye arattığınızda bisikletli tüm fotoğraflarınızı gösterebilecek. Measure uygulaması ise Ölçüm uygulaması olarak görev yapacakken, AR teknolojisi sayesinde tüm nesnelerin ve odanın ölçümünü kolayca yapabilecek.

iOS 12 hangi telefon ile tablet modellerine gelecek?


Gelecek olan iPhone modelleri: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X

Gelecek olan iPad modelleri: iPad Pro (10.5), iPad Pro (2017) iPad 2017, iPad 2018, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 ve 6. Nesil iPod Touch

Whatsapp