İos 10 Güncellemesi ile Gelen 10 Önemli Yenilik

Apple, bugün düzenlediği WWDC 2016 etkinliğinde İos 10 güncellemesini resmi olarak duyurdu.

Cupertino merkezli teknoloji devi Apple, bugün mobil işletim sistemi İos platformunun en son güncellemesi İos 10'u resmi olarak duyurdu. Kurulduğu günden bu yana Apple'ın İos için yayınladığı en büyük güncelleme olduğu iddia edilen İos 10 güncellemesi ile gelen 10 önemli yenilik şunlar: 

1- Kullanıcı Arayüzü


Apple, kilit ekranını yeniden tasarladı. Şimdi kilit ekranını açmak için pick up desteği sunuluyor ve kameraya erişmek için daha kolay bir yol var - "sadece sola kaydırın". ekranı kaydırdığınızda ise Widget sayfasını göreceksiniz. Android platformunun uzun zamandır desteklediği kilit ekranı widgetları artık İos platformunda da daha gelişmiş olarak yer alıyor. 

Bildirim alanı yeni kabarcık gibi bildirimler ve araçlar ile yeniden tasarlandı. Anahtarlar ve müzik kontrolleri  ile Kontrol Merkezi iki bölmeden oluşmaktadır. Kontrol merkezinin tasarımında da kabarcıklar kullanılıyor. 

Üç boyutlu dokunmatik özelliği de İos 10 güncellemesi ile artık çok daha güçlü. 3D Touch özelliğinde artık daha zengin bildirimler ve ekran üzerinde uygulamalar kullanılabiliyor. 

2-Siri


İos 10 güncellemesi ile birlikte Siri de yeni özellikler ile kendi güncellemesini alıyor. Ama Siri için en önemli ve en büyük değişiklik Siri'nin geliştiriciler için açılması oldu. Şimdi Apple'a ait olmayan mesaj istemcileri aracılığıyla mesaj gönderebilir, Uber gibi uygulamalar üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz. 

Hatta Siri ile artık çeşitli üçüncü taraf fotoğraf uygulamaları aracılığıyla fotoğraf arama yapabilir, VoIP aramaları yapabilir veya ödeme gönderebilirsiniz.

3- Quick Type Klavye


Klavye, Siri'nin yapay zekası ile geliştirilmiş ve artık söylemek ya da cevap vermek istediğinizi hissedebiliyor. Bu geliştirmeler, kullanıcıların oluşturmak istediği mesajlara en iyi önerileri getirme, bulunduğunuz yeri veya adresi paylaşma gibi  önerileri getirirken artık bunu çok dilli olarak da yapabiliyor. 

4- Fotoğraflar


 Fotoğraflar uygulaması yıllardır Android uygulamasına oldukça benzeyen bir yapıya sahipti. Fakat Apple da artık küçük bazı hileler öğrendi ve fotoğraflar uygulamasını çok daha kullanışlı bir hale getiriyor. Uygulama artık arkadaşlarınızın yüzlerini tanıyarak bunları sıralıyor ve bir harita üzerinde fotoğraflarınızı gösterebiliyorsunuz. 

Fotoğraflar uygulamasındaki dikkat çeken yeni özellik, fotoğraflarınızı tarıyor ve görülecek yerler, hayvanlar, insanlar, konular ve diğer çeşitli kriterlere göre otomatik albümlerde sıralıyor. 

5- Haritalar


Haritalar uygulamasının yanı sıra yeni Harita katmanları, daha akıllı ve proaktif yardım için destek oluyor. Haritalar ayrıca "eklenti desteği" ile geliyor. Çevrenizdeki tüm trafiği takip edip ve yakın yerlerde hızlı yolları önererek gün boyunca size yardımcı olabilir. Ayrıca Haritalar uygulaması üzerinden rezervasyon da yapabilirsiniz. 

CarPlay Haritalar da pano ekranına turn-by-turn navigasyon desteği gibi bazı yeni özelliklere sahip.

6- Müzik


Apple Müzik istediğiniz müzikleri bulmayı ve organize etmeyi kolaylaştıran yeni rafine bir arayüze sahip. 

7- Haberler


 Aynı şekilde Haberler uygulaması da yepyeni bir arayüze sahip. Aynı zamanda ilginizi çeken konularda alt konular oluşturabilirsiniz - Euro 2016 hakkında haberler okumak isterseniz, uygulama otomatik olarak Euro 2016 için bir alt kategori oluşturur.

Haberler uygulaması ayrıca ücretli ve ücretsiz abınelikleri de destekliyor. Ayrıca ana ekrandaki haber bildirimlerinde de yeniliğe gidiliyor. 

8- Daha Güçlü Ev Kiti ve Ev Uygulaması


 Apple'ın Yeni Ev uygulaması ile evinizdeki her şeyi kontrol etmek mümkün. Bu uygulama hemen hemen her popüler akıllı elektronik aksesuarları destekler ve iPhone'dan hepsini kontrol edebilirsiniz. Bunlar arasında lambalar, ampuller, kapı ve kilitleri, kameralar, klima, fan, çıkışlar, nemlendiriciler, kapı zilleri bulunuyor. 

Yeni Ev uygulaması 3D Touch özelliğini destekliyor ve canlı kameralar dahil bir çok şeyi kontrol edebilirsiniz. 

Son olarak Kontrol Merkezi en çok kullanılan aksesuarlardan oluşan üçüncü bir sekmeye sahip. 

9- Telefon


 Apple, bazı yeni özellikleri ile Telefon uygulamasını da güncelledi. Skype ve Viber gibi tüm üçüncü taraf VoIP uygulamaları şimdi varsayılan Telefon uygulamasında aynı arama ekranını kullanabiliyor. 

Rehberdeki kişilerde, arama yapmak istediğiniz uygulamayı seçmek için sınırlı sayıda Seçenekler yer alıyor. 

10- Mesajlar


 Son olarak, Mesajlar uygulaması da yeni özelliklerle geliştirilmiş. İlk olarak uygulamanın içinden canlı GIF ve video oynatma desteği sunuluyor. çalınacak herhangi bir multimedya - Mesajlaşma parçasını seçebilirsiniz. 

Fotoğraflarınıza hızlı erişim ve uygulamadan çıkmadan kamera butonu ile kameraya ulaşmak da ilgi çeken özelliklerden olacak gibi görünüyor. Ara yüz oldukça hoş görünüyor ve İos kullanıcılarının büyük çoğunluğunun bu değişikliği seveceği belirtiliyor. 

Ayrıca emojiler artık üç kat daha büyük görünüyor ve sadece emojilere  dokunarak onları kelimelerle değiştirebilirsiniz. 

Ve Daha Fazlası


 iOS 10 diğer sistem uygulamalarına eklenen birkaç yeni özelliğe daha sahip. Notlar artık farklı uygulamalar arasındaki işbirliğini destekliyor. 

Son olarak, iPad Safari spiltscreen görünümü alıyor. 

Gizlilik ve Güvenlik


 Sonunda Apple gizliliği geliştirmek için adımlar atmış.  Yeni iOS 10 uçtan uca şifreleme ile Apple sunucularında hiç bir istihbari bilgi depolamıyor ve kullanıcı profili bilgileri dahil hiç bir bilgi uygulamalarla paylaşılmıyor. İos 10 güncellemesi ile birlikte kullanıcılar artık bazı ön yüklü gelen uygulamaları da telefonlarından kaldırabilecek. 

İos 10 Hangi Cihazlara Ne Zaman Geliyor?


 iOS 10, İPhone 5 veya üstü modeller için, iPad 4 veya üstü, iPad Mini 2 ya da daha yüksek ve iPod Touch 6 veya daha üstü modeller için ücretsiz olarak bu sonbaharda kullanılabilir olacak. Geliştiriciler ise Temmuz ayından itibaren açık beta önizleme sürümünü alacak. 

Whatsapp