İkinci el araç satışı için belge zorunluluğu geldi! İkinci el araba satış belgesi nasıl alınır?

Resmi Gazete'de yayınlanan ve getirilen yeni zorunluluk doğrultunda, artık ikinci el araç alım satımı yapan kurumlarda çalışanlardan mesleki yeterlilik belgesi talep edilecek.

13 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle birlikte artık ikinci el araba satışı yapan işletmelere, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiği duyurulmuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan bu karar ardından, artık böylesi bir kurumda çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu olacak.

Yayınlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğiyle birlikte motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerdeki pazarlama ile satış elemanlarının bu belgeyi alması zorunlu hale getirilirken, belgeyi almayanlar bu kurumlarda çalışamayacak.


Mesleki yeterlilik belgesi kapsamında ikinci el araç satıcıları iş sağlığı ve güvenliği, müşteri ilişkileri, alım - satımı yapılacak olan araçların değer tespitini yapabilme, ASBİS kullanabilme ve satış sonrasında müşteri memnuniyeti gibi konularda teorik ile pratik sınavlarına tabi tutulacak. Bir yıl sonrasında hala belge sahibi olmayan kurumlara cezai işlem uygulanacakken, durumun 65 bin satıcıyı ilgilendirdiğinin de altını çizelim.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır ?


Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.


Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.


Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.


Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.

Whatsapp