Huawei, Kirin 990 İşlemcilerini Tanıttı

Çinli Huawei, IFA 2019 kapsamında yeni nesil Kirin 990 işlemcisini resmi olarak tanıttı.

Her yıl olduğu gibi bu yılda yeni nesil mobil işlemcisini duyuran Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, bu sefer ufak bir sürpriz yaparak Kirin 990 işlemcisi 5G desteğine sahip olan özel bir sürümü ile beraber duyurdu. TSMC'nin yeni 7nm FinFET Plus EUV üretim süreci ile üretilen işlemcilerin gerek performans gerekse güç tüketimi konusunda bir önceki nesle kıyasla çok daha iyi olduğu söyleniyor.

Şirketin yeni amiral gemisi işlemcisi 5G destekli özel sürümü sayesinde Qualcomm'a bağlı kalmadan kendi içerisinde 5G destekli bir işlemci olduğu için şirket tarafında oldukça önem verilen bir ürün olarak görülüyor. İçerisinde 10,3 milyardan fazla transistör içeren ilk işlemci olan Kirin 990 bu alanda rakiplerinden önde gibi görünüyor.

Şirket yaptığı sunumda Kirin 990'ın bugün bir yonga üzerindeki en güçlü ve en kompakt sistem olduğunu iddia ediyor. Qualcomm'un Snapdragon 855'inden % 26 ve Samsung'un Exynos 9820'sinden % 36 daha küçük olduğu söylenen işlemci toplamda 8 çekirdek ile birlikte geliyor. Bunlardan 2 tanesi 2.86 GHz hızında çalışan büyük Cortex-A76 çekirdekleri olurken diğer iki tanesi 2.35 GHz hızında çalışan orta Cortex-A76 çekirdekleri ve son olarak dört tanesi de 1.95 GHz hızında çalışan küçük Cortex-A55 çekirdekleri olarak dikkat çekiyor.

Rakibi Snapdragon 855 işlemcisine kıyasla hem daha performanslı olan hemde bunu daha az güç tüketerek gerçekleştiren Kirin 990 önümüzdeki yılın en dikkat çeken mobil işlemcilerinden bir tanesi olacak gibi görünüyor.

İçerisinde 16 çekirdekli Mali-G76 grafik birimi bulunduran işlemci oyun anlamında ciddi bir performans artışı sunacak gibi görünüyor. Kirin 980 içerisinde 10 çekirdekli bir Mali-G76 olduğunu düşünecek olursak Kirin 990'ın aynı grafik biriminin 16 çekirdekli halini kullanması ciddi bir performans artışı sağlayacaktır.

Yapay zeka tarafında da ciddi geliştirmeler ile birlikte gelen işlemcinin içerisinde dört çekirdekli bir NPU yer alıyor. Hem işlemci yönetimi hemde kamera konusunda kullanıcılara yardımcı olan bu yapay zeka özelliklerinin önümüzdeki yıllarda hayatımıza çok daha fazla gireceğini düşünüyoruz.

NPU biriminin daha iyi görüntü kalitesi ve ek özellikler için ISS ile birlikte çalışmaya başladığı belirtilirken Kirin 990'ın 8K 30 fps video kaydını da desteklediği açıklandı. Bu açıklamanın ardından Mate 30 ve P40 serilerinde 8K 30 fps video kaydını görmeyi bekliyoruz.

Whatsapp