Geçen yıl Türkiye'de kaç adet hibrid ve elektrikli araba satıldı?

Küresel otomobil pazarında elektrikli otomobiller ile hibrid otomobillere olan ilgi artarken, ülkemizde geçen yıla oranla önemli derece de bir büyüme yaşandı.

Otomobil üreticileri için dünyadaki pazarlardan en önemlileri arasında tartışmasız bir şekilde elektrikli otomobil modellerinin yer aldığı söyleyebiliriz. Hibrid ve elektrikli otomobil satışlarına dünya genelinde oldukça önemli bir ilgi duyulurken, ülkemizde bu durumun pekte Avrupa pazarı ile paralel şekilde ilerlemediğinden söz edebiliriz.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD) son iki yıla ait elektrikli ve hibrit otomobil satışlarına ait verileri kamuoyu ile paylaşırken, 2016 yılında 950 adet hibrit ve 44 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdiğini belirtti. 2017 yılında hibrid otomobil satışı ile elektrikli otomobil satışı ise toplamda 4528 adete ulaşmayı başardı.

Satışlarda görülen önemli artışın nedeni olarak ise ÖTV düzenlemesi karşımıza çıkarken, Toyota'nın Türkiye pazarındaki faaliyetini arttırması ise bunun en önemli sebepleri arasında yer aldı. 2016 yılında sadece 950 adet hibrid otomobil satışı gerçekleştirilirken, bu rakam 2017 yılında ise yüzde 360'lık artış ile 4451 adete yükseldi.

2017 yılında en çok satan hibrid otomobil modeli 3381 adet ile Toyota tarafından üretilen C-HR olurken, araç ülkemizde şu an 125 bin TL'lik başlangıç fiyatıyla birlikte satışa sunuluyor. Ülkemizde en çok satınlan elektrikli otomobil modeli Renault ZOE olsa da, yüksek fiyat etiketiyle birlikte 35 adet satış rakamına ulaşan BMW i3 modelinin hiçe sayılayamayacak önemli bir başarı elde ettiğinden söz edebiliriz. 

Whatsapp