FBI sadece bir iPhone şifresi için, 900 bin dolar ödedi

FBI Apple'a yaptığı tüm başvurulara rağmen şifresinin verilmediği iPhone 5C modelinin şifresini kırdırmak için 900 bin dolar değerinde bir servet harcadığını açıkladı.

Üretimini gerçekleştirdiği akıllı cep telefonları ile mobil işletim sistemlerini oldukça güvenli bir şekilde tasarlayan Apple firması, büyük bir gizlilikle tüketici verilerini saklamaya devam ediyor. Ancak kimi durumlarda bu iPhone'ların şifresinin kırılması gerekirken, Apple suçluların şifre bilgisini bile kimseyle paylaşmayarak gizli tutuyor.


Bu bağlamda geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir suç üzerine tutuklanan suçlu kişinin üzerinden çıkan iPhone'un şifresi FBI tarafından Apple'a yapılan başvuru ile birlikte talep edilmişti. Ancak FBI'ın başvurusunu kulak ardı eden Apple firması, kullanıcı gizliliğini ön planda tuttuğunu açıklamış ve bu talebini reddetmişti.


Apple tarafından gelen bu açıklama ile birlikte üçüncü parti bir şirket tarafından yardım talep eden FBI, suçlu üzerinden eline geçirdiği iPhone 5C modelinin şifresini kırdırmayı başarmıştı. FBI bu telefonun şifresini nasıl kırdırdığına ait şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapmazken, bu işlem için toplamda 900.000 dolar ödeme gerçekleştirdiklerini duyurdu.


FBI'ın bu iPhone modelinin şifresini kırmak için Apple'dan gizli kapaklı destek aldığı bazı basın kaynakları tarafından öne sürülürken, FBI'ı denetlemekle yükümlü olan senatodan Senatör Dianne Feinstein Apple'ın kendilerine herhangi bir yardımda bulunmadığını açıkladı.

Whatsapp