Facebook Canlı Yayını Nasıl Yapılır?

Facebook, Periscope ile başlayan canlı yayın yayını yapmayı sağlayan video akımına kendi bünyesine dahil etmişti. iOS ile android üzerinde facebook canlı yayın yapma detayları ve nasıl yapılacağı konumuzda.

Konumuz başlıktan da anlaşılacağı gibi “Facebook Canlı Yayınının Nasıl Yapılacağı” üzerine. Bir, iki sene içinde sosyal medyada bu konu ile ilgili çokça şey değişti ve gelişti. Önce Facebook’un en azılı rakibi Twitter’dan Periscope adı altında bir uygulama ile ilk canlı yayın denemesi geldi, tutunca da devam etti. Bu durum, sanal âlemde büyük yankı uyandırdı. Önceleri herkeste bir şaşkınlık oldu. Televizyonlarda gösterilmeyen maçlar, yayınlar izleyenler tarafından yayınlandı ve izlendi. Kötü şeyler de oldu tabii, bunları da haberlerden yeterince zaten takip ettik. Ama ben bu yazıyı kötü şeylerden bahsetmek için yazmıyorum, o yüzden bu kısmı da hızlıca geçiyorum.  Ve bir an önce dev sosyal medya aracı Facebook’da nasıl canlı yayın yapılacağına geliyorum.

Facebook Canlı Yayın Yapma

Şimdi öncelikle şunu bilmelisiniz ki arkadaşlar, canlı yayın yapabilmemiz için IOS veya Android fark etmez, telefonumuzda Facebook uygulamasının son güncellenmiş hali olmalı. Yoksa da hemen güncelleyin. Çünkü sevdiğiniz anları, sevdiklerinize canlı izletebilmek inanılmaz keyifli bir durum. Bizzat test edilip onaylanmıştır. Güncelledikten sonra, alt bölümde yani “Durum” kısmını açınca göreceksiniz ki  “Yeni! Canlı Video Kaydet ve Paylaş” seçeneği aktifleşmiş olacak. Bu seçeneğe de tıkladıktan sonra “Facebook Canlı Yayın” ile ilgili karşımıza kısa bir açıklama çıkacak.  Bu ekranda da “Devam” butonuna tıklıyoruz. Son adımda ise “Canlı Videonu Açıkla” bölümüne istediğimiz Canlı Yayın ismimizi veriyoruz ve istersek hangi kitlenin izlemesini istediğimizi de seçtikten sonra canlı yayınımıza başlayabiliriz.

Eğer internet bağlantımızda kesilmez ise canlı yayınımızı rahatlıkla yapabiliriz. Sonrasında da eğer istersek profilimizde kalması için paylaşabiliriz. Üstelik Periscope gibi 24 saat hesabımızda da kalmıyor. Biz silene kadar, facebook da paylaştığımız herhangi bir video gibi kalabiliyor. İstediğimizde dönüp dönüp paylaşabiliyoruz, tekrar tekrar.

Önce her uygulama gibi Facebook canlı yayın yapma özelliği de tabii ki IOS yani Iphone telefonlara geldi. Ama kısa bir sürenin ardından Android telefonlara da geldi. Ve artık telefon ayırt etmeksizin, herkes canlı yayın yapabiliyor. Başlarda insanlar canlı yayın ibarelerini dikkate almıyorlardı. Çünkü virüs sanıyorlardı. Son teknolojik güncellemeleri takip etmeyenler canlı yayının faydalarını bilemiyorlardı. Ama yaygınlaştıkça, iş değişti. Dediğim gibi kötü amaçlı kullananlar olduğu gibi, faydalı şeyler için de kullananlar var.

Örneğin; yanınızda sevdikleriniz olmadan bir konsere gittiniz ve “Keşke onlarda burada olsaydı” diye düşünüyorsunuz. Hemen Durum çubuğunu açıp, aktifleşmiş “Canlı Video Kaydet ve Paylaş” butonuna tıklıyorsunuz. Canlı yayınınıza yanınızda olmayan sevdiklerinizin dikkatini çekecek bir isim veriyorsunuz, isterseniz onlara hitabeden bir açıklama da yazdıktan sonra “Canlı Yayına Geç” butonuna tıklayıveriyorsunuz. İsterseniz sadece onların görmesini de hedef kitle kısmından ayarlayabilirsiniz. Unutmadan ekleyelim; canlı yayın sırasında ekrandan hem çektiğiniz görüntüyü takip edip, aynı zamanda alt kısımda açılan pencereden sizi izleyenleri görebiliyorsunuz, isterseniz onlarla sohbet edebiliyorsunuz. Ayrıca da görüntünün sağ alt köşesinde canlı yayınınızı beğenenlerin attıkları kalp ve beğeni ifadelerini takip edebiliyorsunuz. Gerçi çok hızlı geçtikleri için kimin ne attığını takip etmekte zorlanabilirsiniz. Siz de sevdiğiniz bir canlı yayına istediğiniz kadar bu ifadelerden atabilirsiniz. Yani arkadaşlar Facebook aracılığı ile canlı yayın yapmak çok kolay ve çok keyifli.

 

Facebook Canlı Yayınının Güzel Örnekleri

Ekleyemediğim örnek videolar da anlatmak istediğim, canlı yayın şeklinde yaptığım videoları Facebook profilinizde de paylaşabildiğiniz ve tekrar tekrar izleyebildiğinizdi. Evet arkadaşlar! Söylediğim gibi Facebook Canlı Yayın özelliği ile Twitter’ın Periscope uygulamasından, profilinizde sizin istediğiniz kadar durması ve sizin istediğiniz kadar paylaşılması açısından ayrılıyor. Bunlar da bana kalırsa, yeterince önemli ve geçerli farklar. Şimdilik Periscope uygulamasının pabucu dama atıldı anlayacağınız. En azından sıradaki gelene kadar!

Whatsapp