Erken Bi Sürüme Ait Windows 10 Cloud Ekran Görüntüleri Sızdırıldı

Microsoft'un Windows 10'un hafif bir sürümü üzerinde çalıştığı biliniyordu. Ortaya,çıkan ekran görüntüleri de bu sürümün Windows 10 Cloud olacağını doğruladı.

Redmond merkezli yazılım devi Microsoft, Cloud SKU adı verilen ve Chromebook'ların yerini alması beklenen yeni bir Windows 10 sürümü üzerinde çalışıyor. Kısa bir süre önce birkaç haber kanalı tarafından bildirildiği üzere, Windows 10 Cloud, Windows'un hafif bir sürümü, muhtemelen Microsoft'un Windows 10 on ARM planları dahilinde geliştiriliyor.

Windows 10 Cloud'un erken bir sürümü çevrimiçi olarak sızdırılmıştı ve Microsoft'un Redmond'ta ki merkezinde neler üzerinde çalıştığı konusunda bize bazı fikirler vermişti. Bugün gerçekten bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz Windows 10 Cloud yapılarının ISO'ları,  Twitter kullanıcısı @adguard tarafından sızdırılmıştı. Bu ISO dosyalarını günlük kullandığınız bilgisayara kurmak yerine sanal makine oluşturarak kurmanızı tavsiye ediyoruz. 

Önceki gelen bilgilerde de belirtildiği gibi, Windows 10 Cloud yalnızca kullanıcıların Windows Uygulama Mağazasından ykledikleri Universal Windows Platform uygulamalarını çalıştırmasına izin verecek. Aşağıdaki ekran görüntüsünde göreceğiniz üzere, bir Win32 uygulaması olan Microsoft'un Visual Studio Code uygulamasını yüklemeye çalıştığunızda, Windows 10 Cloud, yüklemeye çalıştığınız uygulamanın "bu Windows sürümü için tasarlanmamış" olduğunu bildiren bir uyarı gösteriyor.

Ayrıca diyalog penceresinde "Bu sürüm [Windows 10 Cloud], yalnızca Windows Mağaza uygulamalarını çalıştırarak sizi ve cihazınızı korumaya yardımcı olmak için geliştirilmiştir" açıklaması ile SKU'nun yalnızca kullanıcıların Windows Store'dan yükledikleri uygulamaları çalıştırmasına izin vereceğini onaylıyor. 

Burada ilginç olan ise bazı Win32 uygulamalarının Windows Store üzerinden de indirilebilir olması gibi görünüyor. Bu Win32 uygulamaları, geliştiricilerin Win32 uygulamalarını Windows Mağazasına getirmelerine izin veren Microsoft'un kendi Masaüstü Uygulama Dönüştürücüsü aracılığıyla Windows Mağazasında yer alıyor, ancak arka planda yine de bir Win32 uygulaması olarak çalışıyor. Bu nedenle, Windows Store uygulama Mağazasından indirdiğiniz Win32 uygulamaları gerçekte Windows 10 Cloud üzerinde çalışmayacak.

Sızdırılan ISO dosyası yalnızca Windows 10 Cloud'un erken bir sürümü olduğundan, Windows 10 Cloud'un kullanıcıların Windows Mağazasından indirilen Win32 uygulamalarını çalıştırmasına izin vermeyecek demek için henüz çok erken. Microsoft'un bunun için yakın bir gelecekte gerçekleşmesine izin vermesi mümkün ancak Microsoft, Windows 10'un bu yeni sürümünü resmen piyasaya sunana kadar beklemek gerekiyor.

Windows 10 Cloud, dürüst olmak gerekirse, Windows'un çok ilginç bir sürümü olabilir. Windows 10 Cloud, Windows'un gerçek anlamda başarısız olduğu Microsoft'un ikinci Windows RT denemesine benziyor. Windows RT, o zamana kadar kullanışlı ve güçlü uygulamaya sahip olmayan Windows Mağazası nedeni ile hayal kırıklığı yaratmıştı. Yeni Windows Mağazası ve Evrensel Windows Platformunda da durum çok da farklı değil. Bu yüzden tüketiciler, özellikle de üst seviye kullanıcılar klasik Win32 uygulamalarını kendi PC'sinde çalıştırmak istiyor - hatta bu uygulamalar Windows Store uygulama mağazasında olsalar bile.

Bununla birlikte Windows 10 Cloud, Microsoft'un daha iyi bir performans ve düzgün bir kullanıcı deneyimi sunarken daha ucuz Windows 10 cihazları sunmanın önünü açarak, Microsoft'un Google Chromebook'larıyla rekabet etmesini sağlayabilir.

Whatsapp