En güncel DNS adresleri ve değiştirme yöntemleri

Bu yazımızda Windows 10, Android ve iOS işletim sistemlerinde DNS ayarlarını değiştirme işlemiyle 2019 yılında en iyi ve en güncel DNS adreslerinin hangileri olduğunu sizlere sunduk.

Özellikle ülkemizde sürekli olarak yaşanan erişim engelleri can sıkar dereceye gelmiş durumda. Bu durumun üstesinden gelmek adına farklı yöntemler olsa da, en çok tercih edilen yöntemlerin başında tartışmasız bir şekilde DNS adreslerini değiştirme yöntemi geldiğini söyleyebiliriz.

DNS ayarları değiştirerek yasaklı sitelere giriş işlemini en basit ve kolay şekilde gerçekleştirebilecekken, bu yöntemle birlikte internette gezinmeyi oldukça basit bir hale getirebileceksiniz. DNS ayarlarını değiştirme işlemini her işletim sisteminde farklı yöntemlerle farklı şekilde gerçekleştirebilirken, bu ayarları düzenlemeden önce ayarlarınızı bir köşeye kaydetmenizi öneriyoruz.

Windows 10 DNS ayarları değiştirme


Windows 10 kullanıcıları DNS ayarlarını değiştirme işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak Denetim Masası’nı ziyaret etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından ise aşağıda bulunan adımları takip ederek kolaylıkla DNS değiştirme işlemini gerçekleştirebilirler;

  1. Ağ durumunu ve görevleri görüntüle seçeneğine tıklayın
  2. Daha sonra açılan pencerede ‘‘Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir’’ seçeneğine gelin
  3. Bu işlem sonrasında karşınıza çıkacak olan internete sol tıklayarak ‘‘Özellikler’’ kısmını açın.
  4. Buradan sonra ise “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” öğesini seçip özelliklere gidin ve karşınıza çıkan DNS bölümüne güncel DNS adreslerinden herhangi birisini ekleyin.

iOS DNS değiştirme yöntemi


iOS işletim sistemli akıllı cep telefonları ile tablet bilgisayarlarınızda aynı yöntemle DNS değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. iOS DNS değiştirme işlemini gerçekleştirmek için Wi-Fi ayarları kısmından bağlı olduğunuz ağın hemen yanında bulunan ok simgesine tıklayın ve DNS alanına dokunun. Daha sonrasında karşınıza çıkacak bölüme güncel DNS sunucu adresini yazabilirsiniz.

Android DNS adresi değiştirme


Android işletim sistemli akıllı telefonlarınızda DNS değiştirme işlemi için Wi-Fi bağlantı listesini açın ve daha sonra bağlı olduğunuz kablosuz ağ bağlantısına uzun süre basılı tutarak karşınıza çıkan “Gelişmiş Ayarları Göster” seçeneğine tıklayın. Buradan IP Ayarları bölümüne tıklayarak Statik seçeneğine vermiş olduğunuz değeri değiştirip güncel DNS adresini yazabilirsiniz.

Buradan ise IP Ayarları bölümünden, Statik seçeneğine vermiş olduğumuz güncel DNS sunucularından birisini girebilirsiniz.

DNS Sağlayıcısı Birincil DNS Adresi İkincil DNS Adresi
Verisign 64.6.64.6 64.6.65.6
Google 8.8.8.8 8.8.4.4
OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Yandex.DNS 77.88.8.8 77.88.8.1
Whatsapp