e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti yeniden devrede

Geçen hafta yaşanılan yoğunluk nedeniyle kapatılan e-Devlet'in yeni servisi soyağacı sorgulama hizmeti, bugün yeniden aktif hale getirildi.

Geçtiğimiz hafta e-Devlet Kapısı'nda açılan soyağacı sorgulama hizmetinden ötürü olan portal yaklaşık olarak 24 saat erişim problemleriyle baş başa kalmıştı. Bu nedenle alınan kararla birlikte alt üst soyağacı sorgulama sayfası durdurulurken, bu hizmetin ilerleyen dönemlerde yeniden hizmete sunulacağı açıklanmıştı.

Soyağacı sorgulama olarak isimlendirilen bu hizmet Türk vatandaşlarının soylarını görebilmesi ve hangi yüzyıla kadar gittiğini bulabilmesi amacıyla geliştirilirken, ilk günde bir milyon kullanıcı tarafından kullanılmıştı. Soyağacı sorgulama ya da e-Devlet'teki adıyla Alt üst soy bilgisi sorgulama sayfasında yaşanan yoğunluk nedeniyle sadece 300 bin belge verilebilirken, servis sonrasında geçici olarak kapatılmıştı.

Bugün sistemde gerekli güncellemenin yapıldığı ve soyağacı sorgulama sayfasının yeniden hizmete açıldığı duyurulurken, ancak daha önceki sisteme göre daha farklı bir yapı geliştirildi. Vatandaşlar artık soyağacı sorgulama işlemi gerçekleştirmek için sıraya alınacakken, bu işlemi gerçekleştirdiğinizde ekranlarınıza direk olarak bir çıktı verilmeyecek.

Sorgu işlemini gerçekleştirenler sorgu sonuçlandığında e-Devlet üzerinden kayıtlı SMS yada maillerine gönderilen bilgilendirme mesajıyla bilgilendirilecekken, böylelikle portalın gerçekleştirilen yoğun sorgudan etkilenmesi engellenmiş olacak. Hali hazırda sırada onbinlerce kullanıcının yer aldığı düşünülürken, sistemin kaç saatlik bir süre zarfı içerisinde geri dönüşüm yapacağı da merak konusu.

Son olarak soyağacı sorgulama işlemi yapanlara e-Devlet üzerinden gönderilen mesaj ise şöyle;

''Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama talebiniz alınmıştır.
Talep sıranıza göre alt-üst soy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır.
Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresinize bilgilendirme yapılacaktır.
E-posta ve cep telefonunuzu doğrulamak için Bilgilendirme Tercihlerini kullanabilirsiniz.''

Whatsapp