Döviz kurundaki artış, cep telefonu ve tablet fiyatlarını etkileyebilir

Döviz kurunda yaşanan artışın cep telefonu, tablet bilgisayar, akıllı saat, bilgisayar ve diğer tüm teknoloji ürünlerin fiyatlarında artış bekleniyor.

Dolar ile Euro başta olmak üzere son dönemlerde döviz kurlarında ciddi bir oranda artış gözlemleniyor. Bu artış ile birlikte günlük ihtiyaç duyduğumuz birçok ürünün fiyatında artış olduğu seyredilirken, uzun vade de bu artışın sadece günlük ihtiyaçlarımızda değil teknoloji alanındaki bir çok üründe de gözlemlenmesi bekleniliyor.

Rekor seviyelerine ulaşan Euro ile Dolar seviyesi nedeniyle yurtdışından ithal olarak getirilen cep telefonu, tablet bilgisayar, akıllı saat, bilgisayar ve diğer tüm teknoloji ürünlerinde artış beklenilirken, Mayıs ayında ortaya çıkan akıllı telefonlara zam haberleri artık yürürlüğe girecek ve fiyat etiketlerine yansıtılacak gibi duruyor.

Rekor seviyesindeki artışların fiyat etiketlerine yüzde 10 oranında yansıtılabileceği düşünülürken, küresel pazarda 1000 dolara yaklaşan fiyat etiketiyle korkutan akıllı cep telefonları için bu artışın oldukça önemli olacağını söyleyebiliriz.

Öyle ki örneğin bir ABD ziyareti gerçekleştirdiniz ve iPhone X almaya karar verdiniz. Cihazın ülkedeki fiyat etiketi şu anda 1000 dolar, buda şuanki kura göre 4.900 TL'ye denk geliyor. Ancak ülke sınırları içerisinde eyaletlere göre farklı vergi oranı uygulanırken, buda yüzde 9 ile 10 arasında farklılık gösteriyor. Yani cihazı sadece ABD sınırlarında almanızın maliyetinin 1100 dolar seviyesinde olduğunu ve bununda 5.400 TL seviyesine tekabül ettiğini söyleyebiliriz.

Daha bu cihazı ülkemize getirip pasaporta kayıt ettirmek için 150 TL ödeme gerçekleştirmeniz gerekiyor. Buda şu an ülkemizde bulunan fiyatlara göre daha yüksek seviyeye tekabül ediyor. Bu sebepten ötürü hem ithalatçı firmaların hemde direk olarak ülkemize giriş işlemini gerçekleştiren tüm telefon üreticilerinin fiyat artışına gitmesi kaçınılmaz son gibi görünüyor.

Umarız ki yetkililer biran önce döviz kurlarında yaşanan bu artışa dur demeyi başarabilir ve dövizde yaşanan bu olumsuz artış cebimize bir yük olarak dönmez. 

Whatsapp