Döviz kuru artışı, akıllı telefon fiyatlarını etkileyebilir

Akıllı telefon sektörü yeni üyelerinde kullanılan üstün donanımlar nedeniyle zamlanmaya devam ederken, birde bu yetmez gibi kurdaki artıştan etkileneceği söyleniliyor.

TL karşısında sürekli olarak Dolar ile Euro ikilisinin güç kazanması akılları karıştırdı. OLED ekranlı modellerin ve çerçevesiz olarak tasarlanan ekranların akıllı telefon modellerine ekstra olarak bir yük yüklediği de görüldü. Ancak öne sürülen yeni bir iddiaya göre akıllı telefon fiyatlarındaki artış sadece yeni donanımlar nedeniyle değil, döviz kurundaki artış nedeniyle de yaşanacak.

Samsung ile Apple'ın geliştirdiği amiral gemisi modelleri iPhone X ile Galaxy Note 8'in yüksek fiyat etiketleri zaten tüketicileri çileden çıkartmışken, doların neredeyse 4 TL seviyesine ve Euro'nun da 4.60 seviyesine yaklaşmasıyla birlikte cihazların fiyatlarında daha önemli bir artışın yaşanacağı söyleniyor.

2018 yılının ilk ayı ile birlikte döviz kurlarındaki artışların artık mevcut olarak satılan akıllı telefon modellerinin fiyatlarını arttıracağı yönünde bir düşünce hakim olurken, bunun yanı sıra vergilerdeki artış nedeniyle zam oranının yüzde 5 ile yüzde 7 seviyesi arasında olacağı düşünülüyor. Bu zam oranını ele aldığımızda bir cep telefonu alırken her 1.000 TL'lik ödeme karşılığında ekstra olarak 50 TL ödeyeceğimiz anlamını taşıyor.

Yani bu zam oranını iPhone X modeliyle özdeşleştirdiğimiz de, 6.099 TL fiyat etiketine sahip olan bu modelin fiyatlarının 300 TL oranında zamlanacağını söyleyebiliriz. Bu da cihazın 2018 yılının ilk ayı itibariyle 6.399 TL'lik  bir fiyat etiketiyle satışa sunulacağı anlamını taşıyor. Yani yeni yılda kullandığınız akıllı telefon modelini değiştirmek istiyorsanız, elinizi biraz daha hızlı tutmalı ve yıl başında önce bunu gerçekleştirmelisiniz.

Whatsapp