Doğru CV ile İş Başvurularında Dikkat Çekin!

Doğru CV örnekleri ve doğru form oluşturmak, işin alınması için oldukça önemlidir. CV Hazırlamanın Püf Noktaları nelerdir?

İş başvuruları artık sözlü değil, yazılı şeklinde yapılıyor. Geçmiş yılların doğrudan başvuru tekniği CV formları ile tamamen belgesel bir forma dönüşmüştür. Global alanda pek çok büyük şirket bu yöntemi kullanmasa da günümüz gereği olarak CV doldurulması bir gelenek haline gelmiştir.

Doğru CV örnekleri ve doğru form oluşturmak, işin alınması için oldukça önemlidir. Belki çok yakın bir tarihte CV’ler video formatına dönüşür ve insanlar daha rahat ifade olanağı bulabilirler. En nihayetinde yazılı ifade oluşturulması, her insan için uygun değildir. Ancak nüfus, iş zamanlama ve şirketlere yapılan milyonlarca başvurunun hızlı değerlendirilmesi için CV gereklidir. Peki CV nasıl hazırlanır?

CV Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Tanışmalarda ilk cümleler önemlidir…

Başlık, CV’nin en önemli bölümü olarak nitelendirilir. Başlıkta yer alan şehir bilgisi ve isim önemlidir. Kalın punto ve etkili yazı stili seçilmesi önemlidir. İsim, asla büyük harflerle yazılmaz. Büyük harfle başlar ve küçük harflerle yazılır. Soy isim genellikle büyük harflerle yazılırdı ancak yazı amacına göre, büyük harf kullanılmaması karakteriniz hakkında detaylı bilgi verir. 

Şehir ve ilçenin belirtilmesi, cep telefonu ve başka irtibat telefonu var ise forma iliştirilmelidir. E-posta adresi günümüzün en çok kullanılan iletişim modelidir. E-posta adresinin özellikle isim ve soy isminizden oluşmasına, fazla sembol içermemesine (özellikle tireler) özen gösterin.

  • Yüz Tanıma İle Tanışık Olma

Fotoğraflı Cv oluşturmak her zaman daha etkilidir. İnsanlar, genellikle ön yargılıdır. Bu, formda yer alan isimden şehre dek, formu inceleyen kişinin bilinç altıyla alakalı farklı bir sima oluşturabilir. Fotoğraf sunmak, CV’de yer alan bilgileriniz ile bütünleşik bir başvuru sunmanızı, istediğiniz işe ne kadar uygun olduğunuzu ifade eder. Ayrıca çok profesyonel şirketlerde yüz tanıma büyük etki sağlar.

Amerika ve Avrupa’nın pek çok büyük şirketinde, sadece yüz okuma ve karakteristik özellikler keşfedilerek işe alımlar yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de CV gerekli olduğu için resminizi mutlaka iliştirin.

  • Eğitim, Sektöre Göre Şarttır

İş alanınız ve başvuru yapmak istediğiniz sektöre göre eğitim bilgileri eklenebilir. Tanıtım görevlisi için eğitim ya da mezuniyet bilgilerine gerek yoktur. Ancak öğretmen, doktor, mimar ya da genetik mühendisi olarak CV hazırlıyor iseniz, eğitim bilgilerinin liste halinde sunulması gereklidir.

Sertifika programları, ekstra donanımlar, yabancı dil sertifikaları, diplomalar gibi edindiğiniz tüm yetilerin sunulması gereklidir. 

  • Müsaitlik Durumunuz…

Bahsettiğiniz işte çalışmak için müsaitlik durumu belirtilmelidir. Askerliğini yapmamış birinin belirtmesi gereklidir. Örneğin yeni evli genç bir bayan çocuk planlaması yapıyor ise işi almak için kesinlikle belirtmemelidir. Özellikle CV sonrası mülakat var ise çocuk ya da özel yaşama dair bilgi verilmemelidir. 

Tecil, teskere ya da tamamlanmış askerlik bilgilerinin net ve rakamsal olarak yazılması gereklidir.

  • Çevreniz Sizi Seviyor mu?

CV’lerde önemli bölümlerden biri, referanslardır. Ekip çalışmasında başarılı mısınız? Tekil çalışmalarda, bir şirket çalışanlarından daha kaliteli ya da yüksek performans sunabilir misiniz? 

Daha önce çalışılan işlerin yazılması, firmaya göre farklılık gösterir. Kimi firma, çok fazla iş tecrübesi olan kişilerin uzun soluklu olmayacağını düşünürken, kimi firmalar çok tecrübesi olan kişilere öncelik verir. Bunun için öncelikle başvuru yapacağınız firma hakkında kısa bir inceleme yapın. Web sitesini, kuruluşunu ve tarihçesini inceleyin.

Benzer nitelikte bir referans takvimi sunmak başarılıdır. Yalnız başına bir holding inşa etmiş bir firma için, referans gereksizdir. Yalnızca kararlılığınız ve cümleleriniz etkili olacaktır.

Ön yazı mutlaka ekleyin. Ön yazının tamamen sizi ifade etmesi, klasik cümleler dışında sizi yansıtması önemlidir. Üst kısımdaki profesyonel bilgilerden bağımsız olarak, karakteristik özelliklerinizi yansıtır.

 

Whatsapp