Çinli telefon üreticilerine talep neden artıyor?

2017 yılında akıllı telefon pazarı Çin merkezli telefon üreticilerinin odağında geçerken, bizde yazımızda sizler için merak edilen soruları derledik.

Akıllı cep telefonu sektörünü ve özellikle 2017 yılını ele aldığımızda, sektörde Çin merkezli birçok telefon üreticisinin ön plana çıkmayı başardığını görüyoruz. Özellikle Huawei firması en yakın rakibi olan Apple'ı sevkiyat anlamında geri de bırakarak dünyanın en çok tercih edilen ikinci cep telefonu markası olmayı başarması oldukça önemli bir detay.


Çinli üreticilerin sektörde bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni olarak ise birçok farklı neden gösterilebilir. Bu detayların başında rakipleriyle aynı yada daha iyi teknik özellikli cep telefonu modelleri geliştirmesine rağmen, firmaların daha ucuz fiyat etiketiyle bu modelleri satışa sunması olarak karşımıza çıkıyor. Şirketlerin bu özelliği ise rakipleri arasından sıyrılmasına neden oluyor.


Diğer önemli bir detay ise Çin merkezli telefon üreticileri artık pazardaki rakiplerinin tasarımlarını klonlamak yerine, başlıca kendilerine özgü bir tasarım dizayn ediyor olması. Özellikle son yıllarda bu üreticiler birçok çok şık tasarımlı amiral gemisi modelleri geliştirmeyi başarmış durumda.


Çinli telefon kullanıcıları diğer markalardan daha çok kendileri tarafından üretimi gerçekleştirilen telefon modellerini tercih ederken, buda 1.3 milyardan fazla kullanıcının birinci tercihi olmak anlamına geliyor. Bunun haricinde henüz yeni gelişmekte olan ve akıllı telefon kavramıyla yeni tanışan bir ülke olarak tanımlayabileceğimiz Hindistan pazarında da en çok tercih edilen telefon markaları arasında Çinli üreticiler yer almayı başarıyor.


Hal böyle olunca nüfusuyla dünyanın neredeyse yarısını içeren bu iki pazarda iddialı olan Çin merkezli telefon üreticileri, pazardaki rakiplerini geri de bırakmayı başarabiliyor ve önemli satış rakamlarına ulaşıyor. Apple'ın Hindistan pazarında etkin olmak adına gerçekleştirdiği çalışmaları ele aldığımızda ise sektör için yeni gelişmekte olan bu pazarın ne kadar önemli bir isim olduğunu da görebiliyoruz.


Bunun yanı sıra ise ülkemiz başta olmak üzere birçok Avrupa pazarındaki önemli GSM operatörleri kendi markalarını içeren cihazlar üretmek için tercihini Çin merkezli üreticilerden yana kullanıyor. Buda bir nebze de olsa üreticilerin pazardaki popülerliğini arttırıyor. Tüm etmenler ele alındığında sektörde Çinli üreticilerin önemli yerler edinmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz.

Whatsapp