Broadcom, Qualcomm'u 130 Milyar Dolar Karşılığında Satın Alacaklarını Açıkladı

Yakında, teknoloji dünyasındaki en büyük satın almalardan birine imza atılacak. Broadcom, Qualcomm'u satın almaya hazırlanıyor.

Qualcomm, genellikle yonga seti markası Snapdragon ile gündeme geliyor ancak şirket, aynı zamanda büyük bir modem üreticisi konumunda. Ancak gelen bilgilere göre teknoloji devi şirket 130 Milyar dolarlık bir bedel karşılığında her an Broadcom bünyesine katılabilir. 

Bu haberin gündeme gelmesi ile 70'a fırlayan Qualcomm hisseleri %33'lük yükselişle resmen patlama yaptı. Bu anlaşma gerçekleşirse, teknoloji dünyasındaki en büyük satın alma operasyonu olacak ve Qualcomm'u Samsung ve Intel'in arkasında dünyanın en büyükleri ligine yükseltecek. 

Broadcom, Qualcomm ve NXP 2017 için yıllık gelir 51 milyar dolar ve net kar yaklaşık 23 milyar dolar olacak. Bu rakam, Qualcomm'un 47 milyar dolarlık NXP satın almasını da varsayarak gerçekleşiyor. Hisse başına 110 dolarlık teklifin düşük olduğunu savunan NXP hissedarları bu durumdan hiç de memnun görünüyorlar. Öte yandan, Avrupa düzenleyici kurumları da anlaşmaya dair detayları incelemeye devam ediyor.

Broadcom, anlaşmanın NXP ile veya NXP'siz olması konusunu hiç umursamıyor. Zira bu anlaşma için adı geçen sarın almanın hayati önem taşımadığını da belirtiyor. Bununla birlikte, Qualcomm'un kendi yatırımcıları ise tekliften memnun değiller ve bu teklifin şirketin değerini düşürdüğünü iddia ediyorlar.

Snapdragon yonga setinin üreticisi, son dönemde bazı sorunlar yaşadığı için gücünü kaybetmeye başlamıştı. Qualcomm, haksız telif ücreti aldığı iddiası ile bir milyar dolarlık bir tazminat davası ile karşı karşıya. Ayrıca Apple, gelecekteki akıllı telefonlarında Qualcomm yerine kendi geliştirdiği modemleri kullanmayı planlıyor. Bu arada mevcut bazı Apple cihazlarında ise Intel modemlere yer veriliyor. 

Broadcom ise 2014 yılında devre dışı bırakılıncaya kadar mobil modem üretiminde de yer almıştı. Broadcom, o günden sonra Singapur merkezli Avago Technologies tarafından 37 milyar dolara satın alındı ancak Avago, Broadcom adını benimsedi ve yoluna bu isimle devam etti. 

Broadcom / Avago, merkezini ABD'ye geri taşımak istiyor ve bu, iddia edilen satın alımın arkasındaki gerekçenin bir parçası olarak gösteriliyor.

Whatsapp