Brian Acton: ''WhatsApp'ı Facebook'a sattığım için çok pişmanım''

WhatsApp'ın kurucu isimleri arasında yer alan Brian Acton, milyonlarca kişinin verilerini Facebook'a satmaktan ötürü pişmanlık duyduğunu açıkladı.

2009 yılında WhatsApp CEO'su Jan Koum ile birlikte anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın temellerini atmak için Yahoo'daki görevlerini terkeden Brian Acton, oldukça önemli bir projenin altına imza atmayı başarmıştı. Çok kısa süre içerisinde milyonlarca kullanıcı tarafından cep telefonlarına indirilen WhatsApp uygulaması SMS'lerin tarihin en düşük seviyeye gerilemesine ve hatta kullanılmamaya başlamasına neden olmuştu.

O dönemlerde 19 milyar dolar ve bir miktar ise Facebook hissesi karşılığında uygulamayı Facebook'a satan Jan Koum ile Brian Acton, daha sonra ise 2017 yılına kadar bu ekibin bünyesinde çalışmaya devam etmişti. Ancak Acton Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri toplandığını ve bunu ABD seçimlerine yön vermek için kullandığını açıkladı.

Bu bilgi sonrasında istifa kararı alan Brian Acton Forbes'e yaptığı açıklamada; “Bir seçim yaptım. Kullanıcılarımın gizliliğini sattım ve her gün bu kararın ağırlığıyla yaşıyorum” ifadelerini kullandı. Ortaya çıkan bu bilgiler doğrultusunda dünya üzerinde ''Delete Facebook'' yani ''Facebook'u Sil'' kampanyası başlatılırken, çoğu kişi uygulamaları silmiş ve tekrar Facebook kullanmamaya başlamıştı. 

Ancak Instagram başta olmak üzere sosyal medya dünyasındaki birçok ismi elinde barındıran Facebook'tan kaçmanın pekte kolay olmadığından söz edebiliriz.

Whatsapp