Başarılı bir Twitch yayıncısı nasıl olunur?

Biz de Twitch yayıncısı olmak isteyenlere birkaç tavsiyede bulunmak istedik. Hadi başlayalım. 

Twitch, son yıllarda sıradan bir internet kullanıcısının dahi muhakkak duyduğu bir site. Siteyi tüm dünyada milyonlarca kişi takip ediyor ve şimdiden internetin efsane platformlarından biri olmuş durumda. 

Twitch üzerinden genellikle herkese açık bir şekilde oyun oynayarak bunu yayınlayan yayıncılar ve onları izleyen izleyiciler buluşuyor. Twitch yayınları, çok uzun süreler yapılabiliyor. Bu yayınların takipçileri ünlü yayıncıların katıldığı turnuvalarda milyonları bulabiliyor. 

Yayıncıları takip edenler sohbet üzerinden yayınlara aktif bir şekilde katılım sağlayabiliyorlar. Bununla birlikte yayıncılara bağış yaparak sohbette öne çıkabiliyorlar. Twitch en çok bu bağışlarıyla biliniyor. Çünkü platformda inanılmaz rakamlar dönüyor. Bugüne kadar yapılan en yüksek bağış miktarıysa tek seferde 75,000 $ oldu. Bu bağış Fortnite oyuncusu Exotic Chaotic tarafından yayını esnasında arkadaşı King Mascot’un yaptığı bağıştı. 

Türkiye’de de çok ünlü Twitch yayıncıları mevcut. Takipçi kitleleri oldukça fazla olan bu yayıncılar Twitch üzerinden çok ciddi rakamlar da kazanabiliyorlar. Aynı zamanda sevdikleri ve eğlendikleri işi yapıyorlar. Hal böyle olunca da yeni neslin en popüler mesleklerinden biri de Twitch yayıncılığı yapmak oluyor. 

Biz de Twitch yayıncısı olmak isteyenlere birkaç tavsiyede bulunmak istedik. Hadi başlayalım. 

Twitch’de yayıncı olup para kazanma şartları

Öncelikle tabii ki Twitch’de her hesap açan yayın yapmaya başlayıp para kazanamıyor. Bunun için Twitch’in bu işi kaliteli yapan kişilerden biri olduğunuza emin olması gerekiyor. E tabii ki bunun için de belli kriterleri taşıyor olmalısınız. 

Twitch’in yayıncı olmak isteyenleri kattığı bazı belli başlı programları vardır. Yayıncılar, Twitch’den para kazanabilmek için Twitch’in partnerlik programlarının tüm aşamalarını başarılı bir şekilde tamamlamalıdırlar.  

İşbirliği Yolu

Twitch’te yayıncılık yolundaki ilk köşe taşı işbirliği yoludur. İşbirliği yoluna girmek için 4 kriterin hesabınızda karşılanıyor olması gerekmektedir. 

  • 50 takipçi
  • 8 saatlik yayın
  • 7 farklı gün yayın yapmış olmak 
  • Her yayın için ortalama 3 izleyici

Bunlar Twitch yayıncılığında ilk aşamayı katetmek için ihtiyaç duyulanlardır. Bunların takibi Twitch tarafından otomatik olarak yapılır. Bu kriterleri gerçekleştirdiğinizde işbirliği programına katılmak için hesabınızda bir buton belirecektir. Bu butona tıkladıktan sonra süreç başlamış olacak ve Twitch’in işbirliği programına katılacaksınız. 

Ortaklık Yolu

Twitch’te tam yetkili bir yayıncı olmak için ortaklık yolunun kriterlerini sağlamak gerekmektedir. Bu kriterleri de şu şekilde belirtebiliriz: 

  • 25 saatlik yayın yapmış olmak 
  • 12 farklı gün yayın yapmak
  • Her yayında 75 ortalama izleyici

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz kriterleri 30 günlük bir periyotta tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bu kriterler sağlandıktan sonra ortaklık için başvuru yapabileceğiniz buton hesabınızda görülecektir. Bu butona tıklayarak süreci başlatırsınız. Ancak yukarıda belirttiğimiz şartları sağlamanız kesinlikle bir Twitch partneri olacağınız anlamına gelmez. Yapacağınız bu başvuru Twitch yetkilileri tarafından 7 iş günü içerisinde incelenir. Eğer yetkililer tarafından bir Twitch partneri olmanız için yayın kaliteniz yeterli görülürse Twitch’te bağış toplayarak ve topluluk kurarak para kazanabilirsiniz. 

Başvurunuz reddedilmiş olsa da ileride farklı bir tarihte yeniden başvuruda bulunabilirsiniz. 

Twitch’te daha başarılı olmak için neler yapılabilir?

Nasıl bir Twitch yayıncısı olacağınızdan kısaca bahsettik. Şimdi de Twitch yayınlarınızın daha fazla izlenmesini sağlamak için neler yapacağınızı söyleyelim. 

Mutlaka bir Youtube kanalından Twitch yayınlarınızı takviye etmeye çalışın. 

Twitch’te yapılan yayınlar canlı olduğu için izleyiciler bu yayınların tamamını canlı olarak göremeyebilir. Bu yüzden Twitch harici bir Youtube kanalı kurarak yayınlarınızın en çarpıcı ve en ilgi çekici anlarını burada ayrıca yayınlayabilirsiniz. 

Bunu yaparak canlı yayınlarınızın cansız kayıtlarını da gösterime sunmuş olursunuz. Bu sayede daha geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz. 

Üstelik kayıtları almak ve düzenlemek de internet araçları ile oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor. 

Ekranda yayın yaparken yayının kaydını recordscreen.io adresinden kolayca yapabilirsiniz. Kaydı yaptıktan sonra gerekli düzenleme işlemlerini ise online video kesici aracı Fastreel ile pratik olarak bitirebilirsiniz. Videonun düzenlemesini online olarak çarpıcı bir şekilde gerçekleştirin ve takipçi sayınızı hızlıca arttırın. 

Çok takipçili yayıncılarla etkileşime girin.

Twitch yayıncılarının iyi bildiği bir terim vardır: Ghostlamak. Yani, meşhur bir Twitch yayıncısının katılacağı bir oyunu önceden tespit ederek o oyuna girmek ve o yayıncıyı o oyunda yenmek. 

Bu sayede adınızı duyurabilirsiniz. Yayıncıya ne kadar iyi bir oyuncu olduğunuzu gösterirseniz dolaylı yoldan onu takip edenlere de ne kadar iyi bir oyuncu olduğunuzu göstermiş olursunuz. Bir de meşhur yayıncının sizinle iletişime geçmesi söz konusu olur ki bundan iyi takipçi kazanma şansınız olmaz. 

Bunun dışında yine yayıncılara mesajla ulaşmaya çalışarak onları oyunlara davet edebilirsiniz.  

Ayrıca bir diğer takipçi arttırma yöntemi doğru kampanyalarla ayarlanmış bir çekiliş düzenlemektir. Yayınınız ile ilgili konularda yapacağınız bir çekilişle takipçi sayınızı bir anda yükseltebilirsiniz. 

Teknik donanım

İyi bir Twitch yayıncısının teknik olarak da donanımlı olması gerekir. Teknik donanımı kaliteli olan bir Twitch yayıncısının iyi bir oyuncu bilgisayarına iyi bir kameraya muhakkak kalitesi yüksek bir mikrofona sahip olması gerekir. 

Ayrıca yüksek internet hızı da bir diğer teknik gerekliliktir. Zira hiç kimse sürekli donan bir yayıncıyı takip etmek istemez. Yayının ve yayıncılık kariyerinizin gidişatına göre çift kamera ile de yayın yapabilirsiniz. 

Ayrıca sadece oyun yayını yapmak zorunda değilsiniz. Ama hızlı etkileşim almak istiyorsanız Twitch’de ilk olarak oyun yayınları ile başlamanızda fayda var. Ancak her ne olursa olsun sosyal ilişkileri yüksek biri olmanız bir diğer gerekliliktir. Nitekim bir Twitch yayıncısını hiç kimse sadece iyi oyun oynuyor diye izlemez. Bir Twitch yayıncısı seyircilerini yayına bağlayabiliyor olmalıdır. 

-Advertorial

Whatsapp