Asus Zenfone Live İncelemesi

Bu yazımızda uygun fiyat etiketine sahip giriş seviyesi donanım özellikleri bulunan Asus Zenfone Live modelini inceliyoruz.

Asus Zenfone Live modeli ülkemizde hali hazırda Asus firması tarafından resmi garanti ile beraber satışa sunulan uygun fiyatlı bir akıllı telefon modelidir. Cihaz 799 Lira civarında fiyat etiketi ile çeşitli mağazalarda ve alışveriş sitelerinde satılıyor. Bu yazımızda sizlere uygun fiyat etiketine sahip giriş seviyesi donanım özellikleri bulunan Asus Zenfone Live modelinin incelemesini yapacağım.

Asus Zenfone Live Özellikleri


  • 5 inç HD Çözünürlükte IPS Ekran Paneli
  • Android 6.0 Marshmallow İşletim Sistemi
  • Qualcomm Snapdragon 410 1.2 GHz Hızında Çalışan 4 Çekirdekli İşlemci
  • Adreno 306 Grafik Birimi
  • 16 / 32 GB Hafıza Kartı İle Arttırılabilir Dahili Depolama Alanı Seçenekleri
  • 2 GB RAM
  • 13 MP F/2.0 Diyafram Aralığına ve LED Flaşa Sahip Arka Kamera
  • 5 MP Çözünürlüğünde LED  Flaş Desteğine Sahip Ön Kamera
  • 2650 mAh Kapasiteli Pil

Kutu İçeriği


Zenfone Live modelinin kutusunun bir hayli ufak olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle kutuyu açtığınız zaman karşınıza direkt olarak cihaz geliyor. Cihazı kaldırdıktan sonra alt kısımda Asus garanti belgesi ve cihazla ilgili diğer belgeler geliyor. Belgelerin altında ise bir adet USB 2.0 kablosu, bir adet 1 Amper değerinde şarj aleti ve bir adet kulaklık geliyor.

Fiyatı ve bulunduğu segment göz önüne alındığında kutu içeriğinin normal olduğunu söylemem lazım. Kutudan çıkan kulaklık kulak içi olmadığı için kulağınıza tam oturmayabilir. USB kablosunun uzunluğu ve malzeme olarak genel kalitesinin iyi seviyede olduğunu söylemem gerekiyor. Şarj aletinin ise en azından 1.5 A değerinde olmasını beklerdim.

Tasarım


Asus Zenfone Live ön tarafında bir ön kamera, LED flaş ve fiziksel butonları ile beraber % 68 civarındaki ekran kasa oranı ile bizleri karşılıyor. Cihaz 5 inç boyutunda bir ekran paneline sahip bunların yanı sıra üst ve alt çerçeveler de yer alan boşluklar ile cihaz bir miktar daha büyük gibi görünse de tek elle kullanımının çok rahat olduğunu söyleyebilirim. Cihazın sağ tarafında ses açma ve kapatma tuşlarının hemen altında güç tuşu bulunuyor. Bu tuşlar üzerine hafif fırçalanmış bir desen verilmiş. Bu da farklı bir hissiyat sağlıyor.

Cihazın sol tarafında ise sim kart ve hafıza kartı girişi olarak kullanılan kısım bulunuyor. Buradan cihazınıza çift sim kart veya bir sim kartın yanında bir hafıza kartı takabiliyorsunuz. Cihazın kasası alüminyum olarak belirtilmiş olsa da elbette üst seviye cihazların kasalarına kıyasla çok üst düzey bir kalite sunmuyor. Cihazda ne yazık ki parmak izi okuyucusu bulunmuyor. 141.2 x 71.7 x 8 mm ölçülere ve 120 gram ağırlığa sahip olan cihaz bu yönüyle bir çok kullanıcıyı memnun etmeyi başaracaktır. Elime ilk aldığımda gerçekten telefonun ağırlığını hissetmekte zorlandım çok hafif bir cihaz olmuş.

Ekran


Zenfone Live daha öncede belirttiğim gibi 5 inç boyutunda HD çözünürlüğünde yani 720p çözünürlüğünde bir IPS ekran paneli ile beraber geliyor. Panelin gündüz kullanımlarında çok yüksek parlaklık değerleri sunamasa da görünür seviyede olduğunu söyleyebilirim. Ekran çözünürlüğü her ne kadar 720p olsa da 5 inç boyutunda bir ekran için pek göze batmıyor. Ekran ile ilgili dikkatimi çeken bir olay ise otomatik parlaklıkta ekran parlaklığı değişirken bu değişimler çok belirgin oluyor. Yani ekran birden yüksek parlaklıktan kısık parlaklığa geçiyor ve buda insan gözünü rahatsız ediyor.

2.5D kıvrımlı yapısı bulunan ekran bu yönüyle de iyi işler çıkarıyor. Asus firmasının verdiği bilgilere göre Zenfone Live modeli %75 ekran kasa oranına sahip fakat cihaz gerçekte %68 civarında bir ekran kasa oranına sahip. Küçük boyutlu bir cihaz olduğu için ekran kasa oranının düşük olması kullanıcıyı pek rahatsız etmeyecektir. Ayarlar menüsünde bulunan Ekran bölümünden ekran renk profillerini kendi göz zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz.

Performans


Gelelim cihazın belki de en çok merak edilen tarafında. Yani performansına. Asus Zenfone Live modelinde Qualcomm tarafından geliştirilen giriş seviyesi işlemci olan Snapdragon 410 işlemcisi kullanılmış. Bu işlemci 64 bit mimari  ve 1.2 GHz hızında çalışan dört adet Cortex-A53 işlemcilerinden oluşuyor. Günlük kullanımda belge okuma, internette gezinme, canlı yayın yapma ve basit grafiklere sahip düşük boyutlu oyunları oynama konusunda cihaz hiçbir aksaklık yaşamadan görevini başarıyla yerine getirebiliyor. Fakat iş yüksek grafik isteyen Asphalt 8 ve Modern Combat 5 gibi büyük oyunlara gelince pekte öyle olmuyor. Adreno 306 grafik birimi burada bir hayli zayıf kalıyor. Oyunlar oynanabilir olsa da Snapdragon 410 işlemcisinde pek üst düzey oyun keyfi veremiyor.

Yaptığım performans testleri sonuçları olması gerektiği gibi Snapdragon 410 işlemcisinin gücünü ortaya koyuyor. Cihazı test ettiğim süre boyunca hafif grafiklere sahip düşük oyunları gayet akıcı bir şekilde oynayabildim fakat büyük boyutlara sahip ağır oyunları oynarken FPS düşüşleri yaşadım. Buda oyun deneyimini olumsuz etkiledi. Cihaz ile arka planda yaklaşık 10 adet uygulamayı açtığım zaman bile cihazda herhangi bir yavaşlık olmadı. Hızlı bir şekilde eski açtığım uygulamalara geri dönüş yapabildim.

Kamera


Zenfone Live muadil seviyedeki telefonlara kıyasla benzer seviyede bir fotoğraf kalitesine sahip. Arkada 13 MP f/2.0 diyafram aralığına sahip LED flaş ile desteklenen kameranın yanı sıra ön tarafta yine LED flaş ile desteklenmiş 5 MP çözünürlüğe sahip bir kamera bulunuyor. Cihazın kamera uygulamasını ve arka kamera ile çekilmiş bazı örnek fotoğrafları incelemenin başında yer alan Zenfone Live incelemesi videosundan izleyebilirsiniz.

Arka kameranın odak konusunda bazı sıkıntıları olduğunu söylemem gerekiyor. Cihaz çok yavaş odaklama yapıyor. Buda hızlı anlarda veya çabuk fotoğraf çekmeniz gereken zamanlarda sizi yarı yolda bırakacaktır. Kamera kalitesi ise gündüz iyi ışık koşullarında her telefonda olduğu gibi iyi işler çıkarmayı başarıyor. Fakat ışığın biraz azaldığı noktalarda veya oda içi çekimlerinde kameranın kumlu çektiğini söyleyebilirim. Bu koşullarda LED flaş desteğini kullanarak biraz daha iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

1080P 30 FPS video kaydı desteği sunan arka kamera bu alanda da kullanıcılara yeterli bir performansı sunabiliyor. Fakat kısa film çekmeyi seven veya sürekli olarak video çekmeyi seven birisi iseniz video kalitesi sizi üzecektir. Cihazın ön kamerasına gelecek olursak 5 MP çözünürlüğe sahip olan kamera sosyal medya da fotoğraf paylaşma konusunda işini başarıyla yapabiliyor. Fakat detay konusunda iyi olmayan kamera yine düşük ışıkta bir hayli kumlu fotoğraflar çekebiliyor. Burada Asus mühendisleri bu modelde ön kameraya da LED flaş desteği eklemiş . Bu sayede düşük ışık koşullarında ön kamera flaşını açarak biraz daha iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Canlı yayın yaparken yine ön kamera flaşını açık tutarak daha iyi görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Pil Performansı


2650 mAh kapasiteli pil ile beraber gelen Asus Zenfone Live modeli düşük pil tüketimine sahip Snapdragon 410 işlemcisi ve 5 inç boyutunda HD çözünürlüğünde ekranı ile iyi bir pil performansı sunuyor. Bir günü rahatlıkla tamamlayan cihaz karışık kullanımda 5 saat ekran süresini çok rahat bir şekilde verebiliyor. Fakat burada can sıkan bir nokta var ki o da cihazın yanında gelen şarj aletinin 1 Amper değerinde olması. Bu sebeple cihazın pilinin tamamını doldurmak saatler sürebiliyor. Yani acil bir işiniz çıktığında ve kısa sürede telefonu şarj etmek istediğinizde cihaz sizi yarı yolda bırakıyor. Çünkü pilin dolması çok uzun sürüyor.

Yazılım


Zenfone Live modeli Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi ile beraber kutudan çıkıyor. Cihaz içerisinde bulunan ZenUI 3.0 ile beraber gelen cihaz içerisinde yer alan Asus uygulamaları ile kullanıcılara kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Yazılımın gayet akıcı ve sorunsuz bir şekilde çalıştığını söyleyebilirim. Testler sırasında veya kullanımım sırasında herhangi bir çökme veya yavaşlık ile karşılaşmadım. Fakat Asus bu cihazına neredeyse 20 civarında kendi geliştirdiği uygulamayı eklemiş. Buda cihaz için pek iyi değil. Çünkü 16 GB dahili depolama alanı ile gelen cihazı kutudan çıkarttığınız anda sadece 9 GB civarında bir miktarını kullanabiliyorsunuz.

Asus, Android 8.0 Oreo sürümü ile beraber bir çok uygulamayı cihazlardan kaldırdıklarını ve daha sade bir arayüz sunacaklarını söylemişti. Fakat Android 6.0 Marhsmallow ZenUI 3.0 üzerinde çalışan Zenfone Live dediğim gibi çok fazla Asus uygulaması yüklü olarak geliyor. Asus’un kendisine has bir çok özelliği bu cihazda da aktif bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Ses Performansı


Zenfone Live içerisinde tek bir hoparlör bulunuyor. Cihaz ayrıca DTS ses sistemi ve sesi yükselten bir Amfi ile beraber geliyor. En azından firmanın resmi sitesinde yer alan bilgiler bu yönde. Her ne kadar hoparlör sesini çok beğenmesem de yeterli düzeyde ses çıkış gücünün olduğunu söyleyebilirim. İçerisinde yer alan ekolayzır ile kendi kulak zevkinize göre düzenleme yapabiliyorsunuz. Bu sayede daha iyi bir ses deneyimi elde edebiliyorsunuz. Kulaklık tarafında ise kutudan çıkan kulaklık kulak içi olmadığı için ve çok kaliteli olmadığı için pek beğenmedim. Onun yerine kendi kulaklığınızı kullanarak ve ekolayzır ayarı yaparak çok daha iyi ses performansı elde edebiliyorsunuz.

Whatsapp