ARM, Cortex-A76 Çekirdeğini ve Mali-G76 Grafik Birimini Tanıttı

ARM, düzenlediği bir etkinlikte yeni 7nm üretim sürecine sahip Cortex-A76 çekirdeğini ve yeni nesil güçlü Mali-G76 grafik birimini tanıttı.

Her yıl yeni amiral gemisi telefonlar piyasaya sürülüyor. Bu telefonlarda kullanılan yeni yonga setleri her zaman daha güçlü ve daha az enerji tüketen bir yapıya sahip olmak zorunda. Bu sebeple ARM her yıl yeni çekirdek mimarilerini duyuruyor ve piyasaya sürüyor.

İşlemci üreten firmalarda bu çekirdekleri direkt paket halinde kullanarak veya kendi özelleştirmesiyle kullanarak işlemcilerle birlikte piyasaya sürüyor. ARM, düzenlediği bir etkinlikte yeni nesil 7nm Cortex-A76 çekirdeği ve Mali-G76 grafik birimini duyurdu. 

2,8 GHz hızında çalışan bir Cortex-A75 (10 nm) çekirdeği ile karşılaştırıldığında, 3.0 GHz'de çalışan bir A76 (7 nm), % 35 daha yüksek performans ve % 40 daha iyi bir güç verimliliği ortaya koyabiliyor. Al özelliklerine sahip olan bu çekirdek makine öğrenmesi söz konusu olduğunda yaklaşık 4 kat daha iyi bir performans verebiliyor.

ARM, duyurduğu bu yeni çekirdeği “dizüstü bilgisayar sınıfı” çekirdek olarak adlandırıyor. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber hem işlemci hemde grafik birimi tarafında bir hayli yol katedildiğini söyleyebiliriz.

Mali-G76, Bifrost ailesinin en son grafik birimi olarak duyuruldu ve 7 nm üretim sürecine sahip olduğu için G72'ye kıyasla % 50 civarında bir performans artışı vaat ediyor. Makine öğrenmede yapılan iyileştirme sayesinde %30 civarında daha az enerji tükettiği belirtiliyor.

Son olarak grafik biriminin içerisinde ayrıca Mali-V76 video işlemcisi de bulunuyor. Bu yeni video işlemcisi sayesinde 30 FPS 8K çözünürlükte videolar çekilebiliyor. ARM, algoritma geliştirmeleri sayesinde video kalitesinde de % 25'lik bir artış olduğunu belirtiyor. Yeni Cortex-A76 çekirdeği ve Mali-G76 grafik biriminin bu yıl sonuna doğru veya en geç önümüzdeki yıl yeni işlemcilerde kullanılması bekleniyor.

Whatsapp