Apple, kar olarak ezeli rakibi Samsung'un beşe katladı

Teknoloji dünyasının iki büyük ismi Apple ve Samsung, arasında en karlı yine Apple oldu.

Geçtiğimiz sene akıllı telefon pazarında oldukça çekişmeli geçen bir dönem yaşandı. Firmalar, farklı tasarım ve teknik özellikler içeren giriş, orta ve üst seviye modellerini pazara sundular. Global pazarda zirvede yer alan iki isim ile yine değişmedi ve ilk sırayı Güney Kore devi Samsung alırken, ABD, Cupertino merkezli Apple da satış rakamları ile ikinci sırada kendisine yer buldu.

Satış rakamları açısından Samsung, Apple'ı geride bıraktı. Ancak karlılık anlamında ise bu durumunun oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz. 2016'ya dair bir araştırma raporu yayınlayana Strategy Analiytics, Apple'ın açık ara Samsung'dan çok daha fazla kar elde ettiğini ortaya koydu.

Strategy Analiytics'in verilerine göre Apple, geçtiğimiz sene 54 milyar dolar kar elde ederken, Samsung'un kar rakımı ise 10 milyon dolar civarında oldu. Mobil platformun elde ettiği kar ise 8.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aslında bu rakamın 10 milyarın da üzerinde olabileceği kaydediliyor. Ancak bu durumun gerçekleşmemesinin arkasında yatan en büyük sebep ise Galaxy Note7 batarya fiyaskosu.

Galaxy Note7 bilindiği üzere büyük umutlarla pazara sunulurken, daha sonra batarya nedeni ile yanma / patlama haberleri gelmiş ve Samsung, sonrasında da satılan Galaxy Note7 modelleri toplama kararı almış ve ayrıca akıllı telefonun hem satışını, hem de üretimini durdurulmuştu. Bu da firmaya oldukça pahalıya mal oldu. 

Whatsapp