Apple İrlanda Hükümeti'ne olan 13 milyarlık borcunu ödemeye başlıyor

Vergilerde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu tarafından İrlanda Hükümeti'ne ödenilmesi için kesilen 13 milyar dolarlık cezanın ilk taksiti 2018 yılının ilk çeyreğinde ödenecek.

Teknoloji dünyasının en önemli üreticisi konumunda yer alan Apple firması, bir yandan önemli gelir rakamlarına ulaşmayı başarırken bir yandan da önemli cezaları ödüyor. İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre Avrupa Komisyonu'nun verdiği 13 milyar dolarlık vergi cezasını 2018 yılının ilk çeyreği itibariyle ödemeye başlayacak.

Avrupa Komisyonu 13 milyar dolarlık bu dev cezayı daha önce Apple'a İrlanda Hükümeti ile yapılan vergi anlaşmasını yerine getirmediği gerekçesiyle keserken, bu dev rakamın şirketin daha önce İrlanda'ya ödemediği vergilerin eksikliği olarak gösterdi. Bu cezayı Apple'dan tahsil etmesi gereken İrlanda hükümetinden herhangi bir hamle gelmediğinde ötürü harekete geçen Avrupa Adalet Divanı ardından, hükümet yetkilileri cezanın yakında tahsil edilmesi için çalışmalara başladı.

Bu bağlamda gerçekleştirilen görüşmelerde Apple'ın bu cezayı ödemek için devletten taksitlendirme istediği ve 2018 yılının ilk çeyreği itibariyle ise ödemelerin yapılmaya başlanılacağı açıklandı. İrlanda Hükümeti'ne çeşitli baskılar yapan Apple firması bu anlaşmaya rağmen 13 milyar dolarlık cezanın oldukça yüksek olduğunu ve vergi hesabının yanlış yapıldığını öne sürüyor.

Apple'ın itirazları henüz görüşülüp karara bağlanmazken, bu nedenle firmanın ödeyeceği rakamlar ilk olarak Avrupa Komisyonu'na aktarılmayacak. Güvenli bir fonda tutulacak olan bu para itirazlar sonuçlanana ve gerekli hesaplama yapılana kadar bu hesapta tutulmaya devam edilecekken, daha sonra verilen kararın ardından Avrupa Komisyonu'na aktırılacak.

Whatsapp