Apple, Bilgi Sızmalarını Önlemek İçin Şirket içi Seminer Düzenliyor

İphone 8 hakkında son dönemde çok fazla söylentinin ortalıkta dolaşması Apple'ı harekete geçirdi. Apple, iPhone hakkında sızan bilgileri önlemek için seminer düzenleyecek.

Apple'ın Cupertino'daki merkezini ziyaret eden herkes, gizliliğin dünyanın en değerli şirketi için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Masanın üzerindeki projelerin bile herhangi bir ziyaretçinin görmemesi için üzeri örtülür. Son zamanlarda, Apple sızıntılarla ilgili yaklaşık 60 dakika süren bir toplantı yaptı. Konuşmaya "Leakers'ı Durdurma - Apple'da Gizliliği Koruma" adı verilmiş.

Toplantıya, Apple'ın Küresel Güvenlik departmanından çalışan üç kişi tarafından yön verildi. Toplantılara, Küresel Güvenlik Müdürü David Rice da katıldı. Apple'ın dünya çapındaki araştırmalar direktörü Lee Freedman ve Global Security'nin iletişim ve eğitim takımından Jenny Hubbert de toplantılarda hazır bulundu.

Seminerin sızdırılmış bir kaydı bugün yayınlandı ve Apple'dan rakiplere, sahtecilere ve basına yapılan bilgi akışının nasıl durdurulacağı açıklandı. Seminer sırasında Apple çalışanlarının sızıntıları ne derecede küçümsedikleri ve bu sızıntı yapan bilgilerin tüm şirket çalışanlarına nasıl zarar verdiğinden bahsediliyor. Seminer sırasında Apple CEO'su Tim Cook'un sızıntılardan ne kadar nefret ettiği hakkında da açıklama yapılıyor. 

Sunumun bir kısmı birçok sızıntının kaynağı olan tedarik zincirine yönelik. Apple iPhone 5'in çalınan parçaları ve resimleri Çin'deki fabrikalardan gelmişti. Ancak Global Güvenlik direktörü Rice'a göre. bu sızıntıların "geçen sene tüm tedarik zincirinden daha çok Apple'dan çıktığı"di belirtildi. Sorunun önemli bir kısmı, 350$ aylık maaşa çalışan fabrika işçilerinin, üç aylık maaşları karşılığında bilgileri satmadı görülüyor. En büyük rüşvet ise yaklaşan modellerin üretildiği tesislerde dönüyor. Bazı çalışanlar, telefon parçalarını tuvalete atıyor ve daha sonra bilgilerini ele geçirdikten sonra yıkayıp yerine koyuyor. 

Özellikle 2013 yılı, sızıntı söz konusu olduğunda Apple için çok kötü bir yıldı. Hatırlarsanız o yaz, Apple iPhone 5c'nin kasasının çeşitli renklerinde birçok görüntü internete sızdırılmıştı. Apple, tanıtımdan önce 19.000 adet iPhone 5c kasasını piyasadan geri satın aldı, ancak birkaç tanesi akıllı telefonun resmi tanıtımından önce yayınlanmayı başardı.

İsmi açıklanmayan bir Apple çalışanı, "Bu bilgileri sızdırdığınızda şirketimiz, şirketin itibarı, bu konuda çalışan farklı ekipleri ve hepimizi aşağılamış oluyorsunuz" dedi.

 Tedarik zinciri sızıntılarını içeren gelişmelere rağmen, Apple'ın bu açığı tamamen kapatması zor olacak. Ancak işler gerçekten gelişiyor. 2014'te, 387 ürün parçası çalındı ve bu bir sonraki yıl 57'ye düştü ve son olarak 2016 yılında ise sadece dört adet ürün parçası bilgisi şirketten çalındı. 

Bilgiyi gazetecilere ileten bazıları işinden memnun olmayan çalışanlar iken birçoğu Apple'da çalışıyor ve yeni bir ürün hakkında çok heyecanlandıklarından, yaptıklarının sonuçlarını düşünmeden medyaya konuşuyorlar.

Peki bu sızıntılar, Apple'ın para kazanma kabiliyetine müdahale ediyor mu? Tim Cook öyle düşünüyor. Şirketin CEO'su, bazı potansiyel Apple iPhone 7 ve iPhone 7 Plus alıcılarının, onuncu yıldönümü iPhone modeli için sızdırılmış özellikleri duyduktan sonra mevcut iki modelin alımlarını erteliyor. Eylül ayı başında duyurulması beklenen bu akıllı telefonun uçtan-uca ekran, ekrana entegre Touc ID butonu, AR özellikleri, kablosuz şarj ve bir OLED ekrana sahip olduğu bildirildi.

Whatsapp