Android P: Tüm Yeni Özellikler

Google'ın dün akşam düzenlenen Google I/O Geliştirici Konferansında resmi olarak tanıtımını yaptığı yeni Android sürümünün tüm yeni özelliklerini sizler için derledik.

Google, Android platformunun en yeni güncellemesini resmi olarak duyurdu. Android P adı ile gelecek olan yeni güncelleme Android 9.0 sürüm numarasına sahip ve Google, P harfinin hangi tatlı adını işaret ettiğini henüz açıklamadı. Google'ın tanıtım esnasında gösterdiği yeni özelliklerin bir çoğu zaten beta sürümleri üzerinden ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte genel sürüm üzerinde sürpriz değişiklikler olacak mı ve yoksa beta sürecinde test edilen özelliklerin son halini mi göreceğiz sorusu henüz cevabını bulmadı. 

Herşeyden önce yeni çentikli ekran tasarımı, bir çok ankette kullanıcılardan tepki alsa da Google'ın bu desteği sağlaması önemli zira bir çok akıllı telefon artık çentikli ekranlarla piyasaya sunuluyor. 

Tüm kullanıcılara yönelik Android 9.0 P güncellemesinin yeni özellikleri sizler için derledik: 

Adaptive Batarya

Google tarafından Android 9.0 P sürümü için açıklanan en önemli özellik değil ancak, Google'ın bunu sistem düzeyinde gerçekleştirmesi, pil ömrünü iyileştirmesi anlamına geliyor. Sistem, uygulamaların kullandığı batarya konusunda hile yaparak tüketimi az göstermelerini engelleyecek, bu sayede CPU uyandırma anında %390'luk bir güç tasarrufu sağlanacak. Bu aynı zamanda aşırı pil kullanımı listesinde gösterilen bir durumdu. 

Kaydırarak Gezinme ve Ana Ekran Belirtici

Gelecekte Google Pixel serisi modelleri ile Android One akıllı telefonlar başta olmak üzere yeni cihazlar, ekranın alt tarafında İPhone x benzeri bir ana ekran belirtici çubukla birlikte gelecek. Son uygulama görevleri, yine çok tanıdık olan bir yukarı-yukarı kaydırma hareketi ile açılıyor. Elips şeklindeki gösterge üzerinden hızlıca kaydırma, son uygulamalar butonu işlevi görüyor ancak navigasyon tuşları üzerinde de aynı işlevi yerine getiren bir tul bulunmaya devam ediyor. 

Manuel Döndürme

Bu sinir bozucu otomatik dönüşler artık geçmişte kalmış olabilir. Ekranı döndürmek ve gezinmek için gezinti çubuğundaki bir göstergeyle birlikte manuel kontrol artık mümkün.

Uygulama Eylemleri

Uygulama Eylemleri, Huawei'nin akıllı telefonlarında AI ile ne yapmaya çalıştığıyla işlev ile benzer bir özellik ancak Google bunu Android sistemi düzeyinde sunuyor. İşletim sistemi, bir sonraki işlemde ne yapacağınızı tahmin ediyor, ya da en sık yaptıklsrınızı önceden arka planda anında erişim için hazır tutuyor. Örneğin, telefonunuza kulaklık taktığınızda, sistem otomatik olarak Spotify çalma listenizi devam ettirip ettirmek istemediğinizi soracak. Ancak bu özelliğin başlangıçta üçüncü parti uygulamalarda çalışmayacağı belirtiyor. 

Dijital Wellbeing

En çok bağımlılık yaratan dijital ürünlerden biri olan YouTube ve Android’in yapımcılarından, Android P güncellemesi ile birlikte Digital Wellbeing projesi adında yeni bir özellik geliyor. Cihazınızı nasıl kullandığınızı, uygulamaları kullanırken harcanan zaman, telefon kilidi veya dikkat gerektiren bildirimler gibi bilgileri gösteren Gösterge Tablosundan oluşuyor. Böylece, nerede ne zaman yaptığınızı veya ne yapacağı belirleyebilirsiniz. Uygulama Zamanlayıcısı ile  uygulamayı ne kadar kullanacağınızı belirleyebilir ve hatta süreniz bittiğinde uygulamanın ikon rengi de değişebilir.Tüm çağrı veya bildirim seslerini durduran yeni bir Rahatsız Etmeyin modu ve hatta yeni çağrı ve Bildirim aldığınızda görünen pop-up önizlemeleri de yeni Android P sürümü ile birlikte sunuluyor.  Akşamları, Gece Işığı özelliği aktif oluyor ve bu özellik aktif olduğunda, ekran gri tonlarda gösteriliyor. Tüm bu özellikler için telefonunuzu bir yüzey üzerinde ters çevirdiğinizde, otomatik olarak Dijital Refah özelliğine geçmesi için bir de seçenek bulunuyor. 

Whatsapp