Android İlk Kez Windows İşletim Sistemini Geride Bıraktı

Android platformu, İnternet kullanımında tarihte ilk kez Windows işletim sistemini geride bırakarak, bu alanda en çok kullanılan işletim sistemi oldu.

İnternetin sadece bir kişisel bilgisayardan erişilebilir olduğu dönemleri hatırlayanlar vardır. Uzun zamandır bu durum değişti ancak yine web taramalarıjın büyük çoğunluğu yine de Windows işletim sistemli bilgisayarlardan yapılıyordu. Tabi ki geride bıraktığımız aya kadar. 

Araştırma şirketi StatCounter'in Mart ayı verilerine göre, Android, platformu, web kullanımında Windows işletim sistemini çok az da olsa geride bırakmayı başardı. Mart ayında Android platformu tüm dünyadaki web trafiğinin %39.93'ünü üretirken, Windows işletim sistemi %37.91'lik bir oranda kaldı. Bu Windows'un internete erişimlerini liderlik tahtından indiği bir ilk oldu. 

Bu eğilim uzunca bir süredir devam ediyordu ancak 2012'deki istatistikler tamamen farklı bir resim çizmişti. O zamanlar, Android tüm web trafiğinin sadece %2.2'sini oluşturuyordu.

StatCounter CEO'su AODHAN Cullen, bu gelişme için "Bu, teknoloji geçmişi ve bir dönemin sonu için bir dönüm noktasıdır" dedi. Microsoft'un 1980'lerden beri lider olduğu işletim sistemi pazarında dünya çapındaki liderliğinin sona ermesine işaret ediyor. Ayrıca, sadece beş yıl önce küresel internet kullanımının yalnızca %2.4'ünün gerçekleştiği Android platformu için önemli bir atılımın gerçekleştiği görülüyor.

Aşağıdaki grafik, 2012'de başlayan eğilimi açıkça göstermekte. Akılda tutulması gereken nokta ise bu verilerin tüm platformları (masaüstü, tablet, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar) kapsamasıdır. Windows, masaüstü web trafiğinin %84'ünü elinde tutuyor ve bu yakın bir zamanda değişecek gibi de görünmüyor.

Bununla birlikte pazar, son on yılda büyük ölçüde gelişti ve StatCounter  bu durumu şöyle açıklıyor: "Windows masaüstü savaşını kazandı, ancak savaş devam ediyor" 

Whatsapp