Android 8.1 Oreo Sürümünde Yapılan Yenilikler

Google tarafından Pixel ve Nexus cihazları için dağıtılmaya başlanan Android 8.1 Oreo sürümünde yapılan yenilikleri sizler için bir araya getirdik.

Google, Android'in yeni bir sürümü olan Android 8.1 Oreo sürümünü ortaya çıkardı. Android 8.1 güncellemesi yalnızca geliştirici ön izleme sürümü olarak şuanda mevcut. Tahmin edebileceğiniz gibi elbette bu yeni güncelleme yalnızca bir avuç cihaz için (Pixel serisi, Nexus 5X ve 6P modelleri) dağıtıldı.

Sürüm üzerinde 0.1 gibi küçük bir artış yapılmış gibi görünse de aslında içerisinde bir çok değişiklik ve iyileştirme barındırıyor. Android 8.1 Oreo sürümündeki yenilikleri hemen kontrol edelim.

1. Ayarlar uygulamasındaki arama çubuğu


Bu özellik çok yararlı olmuş diyebiliriz. Arama kutucuğuna baktığımızda yazı tipi ve yazı tipi boyutu gayet ideal ayarlanmış görünüyor.

2. Hareketler özelliğinin Ayarlar uygulamasındaki yeri değişti


Biraz garip bir durum fakat ilk başta yapılması gereken bir değişikliği Google yeni yapmış gibi görünüyor. Hareketler özelliği artık farklı bir ayarlar menüsü altında kendisine yer buluyor.

3. Bildirim paneli arka planı artık şeffaf olacak


Artık üst bildirim çubuğunu aşağıya çektiğiniz zaman karşınıza gelen bildirim paneli menüsünün beyaz arka planı şeffaf olacak.

4. Yenilenmiş başlangıç kurulum menüsü


Android 8.1 Oreo sürümünü yeni yüklediğiniz zaman karşınıza gelen ilk kurulum ekranının değiştiğini fark edeceksiniz. Google'ın Android 8.1 Oreo sürümünün kurulum aşamasında yeni fontlar ve yeni kullanıcı arayüzü kullandığını göreceksiniz.

5. Gezinme düğmeleri artık otomatik olarak karartılacak


Üç gezinme düğmesi de artık bulunduğunuz uygulamanın arka planına göre karartılacak. 

6. Wi-Fi Daima açık özelliği Android 8.1'de artık yok


 Google, Pixel 2'den 'Uyku sırasında Kablosuz özelliği aç' özelliğini kaldırdı. Bu özellik yanlışlıkla açarsanız cihazınızın pilini bir hayli sömürüyor diyebiliriz.

7. Yeni Güç Menüsü ve Son açılan uygulamalar listesi


Google Android 8.1 Oreo sürümü ile beraber cihazı kapatırken karşınıza gelen güç menüsünde önemli bir değişiklik yapmış durumda. Ayrıca son açılan uygulamalar listesi de Android 8.1 ile beraber ayarlar menüsüne eklenmiş.

8. Yeni Bluetooth Ayarı


 8.0'da Bluetooth ayarlarını tıkladığınızda, cihaz otomatik olarak cihaza bağlanabileceğiniz mevcut Bluetooth cihazlarını aramaya başlar, ancak şimdi yapılan değişikliğin ardından yeni bir cihaz aramak için bir kez daha arama butonuna basmanız gerekecek. Bu sayede cihazınız gereksiz yere diğer cihazları aramayacak.

9. Zil sesi tonu seçici artık pop-up tarzında değil, tam ekran olacak


Uzun yıllardır Android cihazlarda zil sesi seçerken karşımıza pop-up seçim ekranı geliyordu. Ancak bu durum Android 8.1 ile değişiyor. Artık zil sesi seçerken mevcut zil sesleri tam ekran olarak karşınıza gelecek.

Android 8.1'de gözle görülmeyen geliştiricilerin özellikle ilgisini çeken diğer geliştirmeler ise aşağıdaki gibi listelenmiş durumda:

Android Go bellek iyileştirmeleri : Düşük RAM (1GB RAM belleğinden küçük cihazlar) içeren cihazlar Android Go programı kapsamında daha iyi performans sergileyecek.

Sinir Ağları API özelliği: Bu API ile beraber yapay zekaya sahip sinirsel özellikler Android 8.1 ile beraber kullanılabilecek.

Otomatik Doldurma özelliği: Şimdi Android 8.0 ile ilk kez tanıtılan Otomatik Doldurma özelliği geliştirildi.

Paylaşılan bellek API özelliği: Eğer uygulamalar SharedMemory özelliğini kullanacak şekilde kodlanmışlarsa, uygulamalar daha hızlı performans gösterecek.

Whatsapp