Alcatel A3 İncelemesi

Giriş seviyesi özelliklere sahip uygun fiyatlı akıllı telefon Alcatel A3 incelemesi ile karşınızdayız.

Alcatel A3 ülkemizde 699 Lira fiyat etiketi ile beraber 2 yıl genpa garantisi ile satılan uygun fiyatlı ve giriş seviyesi özelliklere sahip akıllı telefonlardan bir tanesidir.  Cihazın ülkemizde siyah ( gri olarak geçiyor ) ve beyaz olmak üzere iki farklı renk varyantı satılıyor.

Alcatel A3 Özellikleri


 

  • 5 inç boyutunda HD çözünürlükte IPS ekran
  • Android 6.0 Marshmallow işletim sistemi
  • 1.25GHz hızında çalışan 4 çekirdekli MediaTek MT6737 işlemci
  • Mali T-720 MP2 grafik birimi
  • Hafıza kartı ile arttırılabilir 16GB dahili depolama alanı
  • 13MP flaş destekli arka kamera ve 5MP flaş destekli ön kamera
  • 2.460mAh kapasiteli pil

Kutu İçeriği


Alcatel A3 diğer akıllı telefonlara kıyasla biraz daha küçük bir kutu tasarımı ile beraber geliyor. Kutuyu ilk açtığınızda sizi direkt olarak Alcatel A3 karşılıyor. Cihazı kaldırdığınızda garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve diğer ek belgeler çıkıyor. Belgelerin altından ise bir adet Usb bağlantı kablosu, bir adet 1 amper değerinde şarj aleti ve bir adette kulaklık çıkıyor. Kutudan çıkan kulaklığın çok kaliteli olduğunu söyleyemem fakat iş görecektir. Yine de kendi kulaklığınızı kullanmanızda fayda var.

Tasarım


 

Alcatel A3 5 inç boyutunda ekran ile birlikte geliyor. 142 x 70.5 x 8.6 mm ölçüleri bulunan cihazın tek el kullanımı için gayet uygun olduğunu söyleyebilirim. Elde kibar ve rahat bir hissiyat veriyor. Cihazın yan taraflarında metal çerçeveler bulunurken cihazın arka tarafında ise plastik kapak kullanılmış. Cihazın arka kapağı çıkartılabiliyor. Arka kapağın plastik olması biraz üzücü fakat böylesine uygun fiyatlı bir telefonda bütünüyle metal bir gövde beklemek hata olurdu. Alt tarafta bir adet usb bağlantı noktası bulunurken üst tarafta sadece kulaklık girişi yer alıyor. Cihazı elinize aldığınızda sağ tarafında ise güç ve ses tuşları yer alıyor. Cihazın hoparlörü ön tarafa konumlandırılmış durumda. 

Ekran


 

Cihazda bulunan 5 inç boyutunda ki HD ekran paneli çokta kötü değil. 294 ppi değer sunan ekran panelini cihazın içerisinde yer alan Miravision menüsü sayesinde ekran renk profillerini değiştirerek çok daha canlı renkler verecek hale getirebiliyorsunuz. Gündüz güneşin tepeden vurduğu anlarda çok yüksek parlaklık değeri sunmasa da günlük hayatta bir çok işinizi görecek bir ekran var cihazda.

Performans


 

Cihazda 1.25GHz hızında çalışan giriş seviyesi MediaTek MT6737 işlemcisi bulunuyor. İşlemcinin yanında Mali T-720 MP2 grafik birimi de bulunuyor. Bu işlemci normal gündelik işlemler yaparken yani internette gezinmek, mesajlaşmak ve video izlemek gibi bir hayli yeterli performansı sunabiliyor. Fakat iş ağır yük gerektiren oyun veya uygulamalara geldiğinde yeterli olmuyor. İşte cihazın asıl farkı bu noktada ortaya çıkıyor. Fiyatından dolayı giriş seviyesi özellikleri bulunan cihaz 1.5GB RAM kapasitesi ve işlemcisi ile 3D grafiklere sahip oyunlarda bir hayli zorlanıyor. Fakat basit grafikli 2D oyunları ve normal gündelik işlerinizi cihaz üzerinde sıkıntısız bir şekilde yapabiliyorsunuz. Cihazda hafıza kartı girişi bulunuyor fakat bu giriş ile en fazla 32GB hafıza kartını cihaza takabiliyorsunuz.

Kamera


 

Kamera tarafında cihazın kutusunun arkasında 13 MP arka 5MP ön kamera çözünürlüğü yazıyor fakat yanında yer alan yazıdan da anlayacağınız üzere cihazın donanımsal olarak 13 + 5 şeklinde olan kamera kurulumu yazılım ile 16 + 8 olacak şekilde yükseltilmiş durumda. Kamera performansı gündüz iyi ışık altında yeterli seviyede performans sunabiliyor fakat ışık biraz düşmeye başlayınca ortaya daha çok kumlu fotoğraflar çıkıyor. Önde ve arkada led flaş desteği bulunuyor fakat tek led flaş var. Ön tarafta bulunan led flaş farklı koşullarda bazen patlama yapabilir fakat düşük ışık koşullarında işinizi görecektir. Kendisine has bir kamera yazılımı bulunan Alcatel A3 burada kullanıcılarına yüz maskesi, panorama, anında kolaj ve video gibi farklı kamera modlarını sunuyor. Anında kolaj ile çektiğiniz fotoğraflardan hemen bir kolaj hazırlayabiliyorsunuz. Yüz maskesi ile de kendi yüzünüze eğlenceli maskeleri uygulayarak fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Cihazın kamera tarafında ki en büyük eksisi ise ne yazık ki arka kameranın sadece HD video kaydı yapabiliyor olması. Fakat tekrar söylemekte fayda var ki bu cihaz şuanda ülkemizde 699 lira fiyat etiketi ile satılan giriş seviyesi özelliklere sahip bir cihaz.

Pil performansı


Alcatel A3 içerisinde 2.460mAh kapasiteli bir pil ile geliyor. Güç tüketimi konusunda oldukça verimli olan MT6737 işlemci ve 5 inç boyutunda ki HD ekranı ile Alcatel A3 bir günlük kullanımda kullanıcılarına 6 saat civarında bir ekran süresi verecektir. Uzun süreli inceleme fırsatım olmadığı için detaylı pil performansı testini gerçekleştiremedi

Yazılım


Yazılım tarafında kullanıcılarına birkaç ufak ayar dışında çok fazla seçenek sunmayan Alcatel A3 Android 6.0 Marshmallow sürümü ile beraber geliyor. Videoda detaylı görebileceğiniz yazılım genel itibariyle saf Android yazılımlarına bir hayli benziyor. İçerisinde bulunan turbo indirme özelliği ile mobil veri ve WiFi bağlantınızı bir arada kullanarak daha hızlı dosya indirebiliyorsunuz. Basit mod ve normal mod olmak üzere iki farklı ana ekran arayüzü sunan telefon bu sayede yaşı ilerlemiş veya telefon kullanmakta güçlük çeken kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştırıyor. En çok beğendiğim özellik ise kilit ekranında yer alan kısayolları ayarlar menüsünden kolayca değiştirebiliyor olmanız. 

Parmak İzi


 

Arka tarafa konumlandırılmış parmak izi okuyucusu ulaşılması kolay bir yerde. Cihazı elinize aldığınızda 5 inç boyuta sahip olduğu için işaret parmağınız direkt olarak parmak izinin üzerine denk geliyor. Bu sayede rahat bir şekilde parmak izi okutabiliyorsunuz. Parmak izi 10 denemeden neredeyse hemen hemen hepsini sorunsuz bir şekilde okuyabiliyor fakat hafif nemli veya farklı zorlu koşullarda pekte sağlıklı çalışmıyor. Parmak izi okuma hızı konusunda ise muadil telefonlar ile benzer bir performans sergiliyor. Çok hızlı değil belki ama çok yavaşta değil yani sizin pişman etmez.

Ses Performansı


Cihazın hoparlörü ön tarafta konumlandırılmış durumda. Bu oldukça iyi çünkü zaten çok yüksek ses seviyesi olmayan bir cihaz olduğu için hoparlörlerin kullanıcıya doğru ses çıkışı sağlaması güzel bir durum. Kulaklık sesi için daha önce dediğim gibi kutudan çıkan kulaklık pek kaliteli değil onun yerine kendi kulaklığınızı kullanırsanız ve kendi kulak zevkinize göre ekolayzır ayarı yaparsanız yeterli seviyede bir müzik zevki yaşayabilirsiniz.

Whatsapp