Akıllı Telefon Pazarında On Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Akıllı telefon satışları, 2017 yılının son çeyreğinde %5.6 düşerek on aradan sonra akıllı telefon pazarında bir ilke sahne oldu.

2007 yılında hayatımıza giren akıllı telefonlar, on yıl boyunca sürekli artan bir satış grafiğini sahip olmuştu. Ancak 2017 yılının son çeyreğinde yaşanan %5.6'lık dünya genelinde ilk defa akıllı telefon satışlarının aşağı yönlü olmasına neden oldu. 

Elbette akıllı telefon satışlarının ilk kez düşüş gösterdiği bu dönemin kaybedenleri olduğu gibi satışlarını ciddi oranlarda artırmak kazananları da vardı. Ve bu kazanan şirketlerin ikisi de tuhaf bir şekilde Çin merkezli üreticiler oldu. Bu dönemde Huawei, akıllı telefon satışlarını %7.6 oranında artırmayı başardı. Bir diğer Çin merkezli üretici Xiaomi ise müthiş bir başarıya imza atarak satışlarını, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde seksene yakın bir oranda artırmayı başardı. 

Güney Kore merkezli üretici Samsung, akıllı telefon pazarındaki liderliğini satışları yüzde 3.6 oranında düşmesine rağmen devam ettirmeyi başardı. Tabi bu başarıda Apple'ın satışlarının yüzde 5'in de üzerinde düşmesi ve bu nedenle Samsung'un pazar payını artırmanın da etkili olduğu belirtiliyor. 

Ancak yine 2017 yılında satılan toplam akıllı telefon rakamına baktığımızda, 2016 yılındaki akıllı telefon satışına göre yüzde 2.7 artışla toplamda 1.5 milyar adet olarak gerçekleşti. Görünüşe göre önümüzdeki yılda da Çin merkezli üreticilerin yükselişi devam edecek. Özellikle Huawei, Xiaomi ve Oppo, Vivo ve OnePlus markalarına sahip olan BBK Electronics, 2018 yılında akıllı telefon pazarına damga vuran üreticiler olabilir. 

Whatsapp