Akıllı asistanlar yüzünden, paranız çalınabilir

Akıllı hoparlörler, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan sesli dijital asistanlarına insan sesinin duyamayacağı bir sesle komut verilebildiği ortaya çıktı.

Teknoloji dünyasının en önemli sektörlerinden birisi olarak karşımıza çıkan akıllı asistanlar, hayatımızdaki birçok işlemi kolaylaştırsa da beraberinde olumsuz durumları da getiriyor. Bilim insanları tarafından bu teknoloji üzerinden gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, dijital asistanlara insan kulağının duymayacağı şekilde çeşitli sesli komutlar gönderilebiliyor.

Global pazarda milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan dijital sesli asistanların hemen hemen hepsinin bu durumdan etkilendiği söylenilirken, Apple Siri, Amazon Alexa ve Google Asistan'ın da bu güvenlik açığından etkilendiği belirtiliyor.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen testlerle birlikte Apple Siri, Amazon Alexa ve Google Asistan’ın insan kulağı tarafından duyulamayan seviyede seslerle komut aldığı ortaya çıkarken, bı yöntemle birlikte banka hesaplarına girilebildiği ve istenilen tüm kişisel bilgilere erişebildiği belirtiliyor.

İnsan kulağıyla birlikte duyulmayan bu ses komutlarının herhangi bir ses kaydı yada şarkı içerisine yerleştirilebileceği ve bu yöntemle birlikte dijital asistanların harekete geçirilebileceği belirtiliyor. Araştırmanın yazarlarından yüksek lisans öğrencisi Nicholas Carlini, “Kötü niyetli insanların hali hazırda bu yöntemi keşfettiklerini ve uyguladıklarını tahmin ediyorum.” dedi. 

Konuyla ilgili The New York Times'a açıklama yapan sesli dijital asistan üreticilerinden Amazon konuyla ilgili güncellemeler yapacağını, Google bu komutları engelleyen bir özelliği olduğunu, Apple ise Siri’nin kullanılabilmesi için önce iPhone kilidinin açılması gerektiğini açıkladı.

Whatsapp