5G standartları, resmi olarak duyuruldu

Portekiz'de düzenlenen 3GPP organizasyonunda, 5G ağ alt yapısının gereksinimleri resmi olarak duyuruldu.

4G yada diğer bir deyişle LTE kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte, internet alışkanlıklarımızın tamamıyla değiştiğini söylersek hata yapmayız. Şimdilerde ise 5G teknolojisi yani beşinci nesil iletişim altyapıları için uyumluluk süreci başlarken, bu ağ alt yapısının standartları bugün resmiyete kavuştu.

Belirlenen 5G ağ alt yapısı özellikleriyle birlikte ilk prototip cihazlar ortaya çıkmaya başlayacakken, bu ağ alt yapıya destek sunacak olan cihazların artık içereceği özelliklerde böylelikle belli olmuş oldu. 2019 yılı içerisinde resmi olarak kullanılmaya başlanılacak olan bu ağ alt yapısına destek sunan ilk akıllı telefon ve tablet bilgisayar modellerinin de bu yılın ilk çeyreğinde tanıtılması bekleniliyor.

Bu bilgiler Qualcomm ve MediaTek gibi üreticiler ile dev GSM operatörlerinin yer aldığı 3GPP organizasyonunda resmi olarak duyurulurken, ilk 5G standardı böylelikle 5G NR olmayı başardı. Tam ismiyle 5G New Radio olarak adlandırılacak olan bu ağ teknolojisi, 600 MHz ve 700 MHz'lik bantlardan oluşacakken, bu bantlara ise 50 GHz seviyesindeki milimetrik dalga boyları eşlik edecek.

Daha önce 4G ile 3G teknolojilerine baktığımızda ilk etapta standartlara ulaşmanın oldukça zor olduğu görülürken, bu bakımdan 5G teknoloji standartlarına tam anlamıyla ulaşılması içinde belli bir zamanın geçmesi gerektiğini belirtelim.

Whatsapp