2022’de En Geçerli 7 E-ticaret Trendi

E-Ticaret trenini yakalamak için hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve güncel trendleri göz önünde bulundurmak oldukça önemli. Şimdi biraz bunlar üzerine konuşalım.

2020 yılında yaşanan karantina süreci, zaten istikrarlı bir şekilde büyüyen e-ticaret sektöründe bir patlamaya yol açtı. Bazı alanlarda, işi devam ettirebilmenin tek yolu online ticarete geçmek olurken diğerlerinde ise, yeni bir hedef kitleye ulaşmak için bir fırsat halini aldı. 2022'de online ticaret gelirinin 6.54 trilyon dolar olması bekleniyor (2019'daki 3.53 trilyon dolara kıyasla). Bu hızlı treni yakalamak için hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve güncel trendleri göz önünde bulundurmak oldukça önemli. Şimdi biraz bunlar üzerine konuşalım.

Sesli arama popüleritesindeki yükseliş

İnsanlık sesli yardımcılara alışıyor ve onlara gerçek yardımcılar gibi davranıyor. Örneğin, Google Asistan veya Alexa aranan bilgiye ulaşma, İnternette alışveriş yapma veya sabah uyanmaya yardımcı olarak modern bir insanın hayatının bir parçası haline gelmektedir. 5 yıl içinde ABD'deki hanelerin %75'inde yerleşik sesli asistan bulunması bekleniyor. Sesli asistanlar aracılığıyla satış pazarı 2 yıl içinde $40 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sesli komut aracılığıyla yapılan alışverişlerin popülaritesindeki artışın nedeni nedir? Aslında bu sorunun cevabı son derece açıktır: Modern asistanların hata yapma olasılığı daha düşük ve kullanışlıdır. Günümüzde bildikleri tek dil İngilizce ile sınırlı kalmış durumda değil. Geliştiriciler onlara dünyanın diğer popüler dillerini “öğretiyor”. Bu nedenle, ulaşabildikleri kitle gün geçtikçe büyüyor.

Peki bu konuda bir işletmenin yapması gerekenler neler? E-ticaret sitenizi veya online mağazanızı sesli satın alımlara uygun hale getirecek şekilde optimize etmenin zamanı geldi. Bu, sesli arama sonuçlarında öne geçmenize yardımcı olacaktır. Yapmanız gerekenler:

  1. İçeriği popüler sesli arama sorgularına göre optimize edin.
  2. Sitede ve arama sonuçlarında sesli navigasyon imkanı sunun.
  3. Satın alım sürecini sesli talimatlara uygun hale getirin.

Bir çok e-ticaret kanalı

Çok kanallı satış nedir? Bu, farklı cihazlar ve kanallar kullanarak kolayca ve başarılı bir şekilde sipariş verme becerisidir. Yani bir mağaza, bir web sitesi, bir mobil uygulama, bir mesajlaşma robotu, bir online sohbet aracı ve bir telefon kanalı aracılığıyla ürünlerini satabilir.

Alıcıların yaklaşık %73’ü online alışveriş yaparken için birden fazla kanal kullandığını belirtti. Gördüğünüz gibi, bu anket 4 yıl önce yapıldı. Elbette, bu göstergeler arttı ve gelecek yıla kadar da artmaya devam edecekler (satılan mobil cihazların ve sesli asistanların sayısındaki artışla birlikte).

Potansiyel müşterilerinizin kullanmayı tercih ettiği kanalları nasıl belirlersiniz? Gerçek ürünleri ve site ziyaretçilerinin davranışlarını (ürün sayfası görüntülemeleri ve ödeme yöntemleri dahil) izleyen analitik araçlarını kullanarak.

 

Raporları analiz ederek sitedeki çeşitleri daha doğru bir şekilde yönetebilecek ve gerekli sipariş yöntemlerini önerebileceksiniz. Böylece hedef kitle için satın alma süreci kolaylaşacak ve satışlar artacaktır.

 

İşte işinize yarayabilecek daha fazla öneri:

  1. Siteyi mobil cihazlar için optimize edin (dürüst olmak gerekirse, birkaç yıl önce yapılmış olmalıydı).
  2. Resmi bir mobil uygulama veya aşamalı bir web uygulaması (PWA) oluşturmak daha faydalı olacaktır.
  3. Hizmetleri, etkileşimin her aşamasında müşteriler için kişiselleştirin. Satın almak için mevcut herhangi bir kanalı seçmeyi teklif edin.
  4. Postaneye teslimat, eve teslimat, mağaza teslimatı vb. gibi birkaç alternatif satın alma seçeneği sunun.

Yükleme hızı

Bu, önem düzeyi her yıl artan geleneksel bir eğilimdir. Günümüz müşterisi, sayfanın yüklenmesini beklemez. Sayda birkaç saniye içinde açılmazsa sayfayı terk edecektir. Bu, bir işletme için devasa kayıplara neden olabilir.

Daha önceleri yükleme için bekleme sabrı 3 ila 5 saniyeye arasındaysa, bugün bu sınır 2 saniyeye düşmüş durumdadır. Bu, ortalama bir müşterinin sayfa yüklenmesini beklemek için harcamak istediği maksimum süredir.

Yükleme süresinin Google arama sonuçlarındaki sıralama faktörlerinden biri olduğunu hatırlamakta da fayda var. Peki yüksek hıza nasıl ulaşılır? Her şeyden önce hız, düzenin kalitesine bağlıdır. Sayfa kodu doğruysa ve görsel içerik optimize edilmişse herhangi bir sorun olmayacaktır.

Kullanıcı arayüzü kişiselleştirme

İyi bir UX tasarımının kuralı, kullanıcıya özel olmaktır. Bu, her müşterinin aradığını tam olarak bulmasına yardımcı olmak için gereklidir. Kişiselleştirme yardımı ile site sahibi, hedef kitlenin ne istediğini ve karşılıklı yarar sağlayan iletişimin nasıl kurulacağını anlayabilecektir.

ASOS web sitesi, kişiselleştirilmiş özel tasarımın güzel bir örneğidir. Sezgisel bir arayüze, yüksek kaliteli görsellere, sohbet tarzı açıklamalara, iyi seçilmiş renk şemaları, net satış çağrılarına ve net müşteri avantajlarına sahiptir. Modeller üzerinde kıyafetleri gösteren video da takdire şayan. Bu özellik ürünlere daha detaylı bakma fırsatı sunmanın yanı sıra satın alma etkinliğini arttırmaktadır. Mağaza ayrıca, önceki siparişlere ve aramalara dayalı olarak ürün önermek için iyi düşünülmüş bir özelliğe de sahiptir.

Marka yaratmadan kişiselleştirme mümkün değildir. Mağazanızı tanınabilir kılmak için temel bir kimlikle başlayın. Bu kimlik ucuz ve tasarımcılara ihtiyaç olmadan geliştirilebilir. Örneğin https://tr.logaster.com/logo/ hizmeti ile birkaç dakika içinde web siteniz için bir logo oluşturabilirsiniz.

Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik

VR ve AR teknolojilerinin satıcılar ve alıcılar arasındaki etkileşimi iyileştirmesi bekleniyor. Bu nedenle, elektronik pazar temsilcilerinin 2022'de yapay zekanın geliştirilmesine 7,3 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor. 120 binden fazla mağazanın müşterilere tamamen yeni bir deneyim sunan artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanması bekleniyor.

Örneğin, yapay zeka, kişiselleştirilmiş öneriler sunabilen online bir danışmanın işlevini yerine getirebilir. En doğru ve yetkin tavsiyeyi vermek için her müşterinin önceki satın alımlarının geçmişini ve sitedeki (ve genel olarak İnternetteki) davranışlarını analiz edecektir.

Artırılmış gerçeklik, bir “sanal soyunma odası” işlevi sağlayacaktır. Bu oldukça önemlidir, çünkü online alışverişteki temel sorun, müşterinin seçtiği ürüne "dokunamaması" ve deneyememesidir. Bu, artırılmış gerçeklik yardımıyla mümkün olacak. Bu teknolojileri sitenize uygularsanız (ki bu şüphesiz pahalı olacaktır), dönüşümlerde bir artış ve iade sayısında bir düşüş fark edeceksiniz. Ayrıca “canlı” danışman sayısını azaltarak çağrı merkezi iş yükünü düşürebilirsini.

Yeni ödeme yöntemleri

Çoğu alıcı daha önce banka kartlarıyla ödeme yapardı, ancak şimdi seçeneklerin sayısı arttı. Ödeme yöntemlerinin çeşitliliği, mağaza seçimindeki faktörlerden biri haline geldi. Tek bir ödeme yöntemine mi bağlı kalıyorsunuz? Bu durumda müşterilerinizin çoğu yakın zamanda rakiplerinize yönelecektir.

Günümüzde, online mağazaların çoğu müşterilere banka kartları, elektronik cüzdanlar veya elektronik ödeme sistemleri (Google/Samsung/Apple Pay veya PayPal) ile ödeme yapma olanağı sunuyor. Önümüzdeki yıllarda kripto para ödeme yönteminin geleneksel yöntemlerle birlikte geçerli hale gelmesi bekleniyor.

İşlem ücretleri daha düşük olduğundan ve ters işlem kavramı genellikle bulunmadığından kripto para birimlerini kabul etmek karlıdır. 2022'de bu yönde bir patlama olacağını söylemek doğru olmaz. Ancak artık ilk adımları atmanın zamanı geldi.

Mobil ticaret pozisyonlarının büyümesi

Mobil cihazlar kullanılarak yapılan online alışverişlere güvenen kullanıcıların sayısı artıyor. Tahminlere göre, mobil e-ticaret satış nişi 2022'nin sonunda %73'e ulaşacak. Potansiyel müşterilerin 30%'u, sitenin bir mobil cihazda kullanım için optimize edilmediğini tespit etmesi halinde ödeme adımını gerçekleştirmeme olasılığı taşımaktadır.

Sonuç olarak, akıllı telefonların ve diğer mobil cihaz kullanıcılarının ihtiyaçlarına odaklanmanın zamanı geldi. Yani yapmanız gerekenler:

  1. Ücretsiz Google Mobil Uyumluluk Testini kullanın ve sitenin mobil cihaz kullanan ziyaretçiler için ne kadar uygun olduğunu kontrol edin. Bunu yapmak için site adresini girin ve sonuçları analiz edin. Ayrıca site sayfalarının yükleme hızıyla ilgili sorunları olup olmadığını da gösterecektir.
  2. Aşamalı bir web uygulaması (PWA) oluşturun. Standart web sayfalarından daha hızlı yüklenir. Ayrıca, kullanıcı internet bağlantısı olmasa bile sayfalara göz atabilecektir.
  3. Bir mobil cihaz (küçük bir ekran dahil) aracılığıyla sipariş vermenin ne kadar kolay olduğunu kontrol edin. Sorunları bulun ve düzeltin.
  4. Tüm iyileştirmelerden sonra, sitenin tamamını manuel olarak test edin ve gezinme, sayfa görüntüleme ve içerik yönetimi kolaylığını değerlendirin.

Sonuç

E-ticaret istikrarlı bir şekilde gelişiyor ve gelecekte çevrimdışı satışları geçecek. Liderleri takip edebilmek için mobil müşterilere odaklanmaya, yeni teknolojileri tanıtmaya ve siteyi hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirmeye değer.

Whatsapp