2019'da 5G Akıllı Telefon Çıkaracak İlk Beş Üretici

Akıllı telefon sektörü, 5G çağına geçiş yapıyor. Peki, 2019 yılında hangi üreticiler 5G akıllı telefon modellerini piyasaya sunacak? İşte, bu yıl 5G akıllı telefon çıkaracak ilk beş firma.

Çığır açan yüksek hızları tüketicilerle buluşturacak olan 5G teknolojisinin gelişimi neredeyse tamamlandı ve birkaç üretici bu teknolojiyi destekleyen akıllı telefonlarını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Elbette, her ne kadar 5G teknolojisi bu yıl bazı ülkelerde kullanıma sunulacak olsa da bu yeni teknolojinin tüm potansiyeli ile kullanıma sunulması 2020 yılını bulacak. Şu an itibariyle, Apple'ın balı çektiği bazı üreticiler, 5G akıllı telefonlarını piyasaya sunmayı düşünmüyor ancak bu yıl ilk 5G akıllı telefonlarını piyasaya sunacak olan büyük üreticiler de bulunuyor. İşte, 2019'da ilk 5G akıllı telefonlarını piyasaya sürmesi planlanan ilk 5 şirketin listesi. Lütfen listenin telefon kalitesi veya piyasaya sürülme sırasına göre düzenlenmemiş olduğunu unutmayın.

Huawei


  •  5G ana bant çipi: Huawei
  • Beklenen Çıkış tarihi: 2019'un ilk çeyreği

Eylül 2017'nin başlarında, Huawei'nin katlanabilir bir akıllı telefon üzerinde çalıştığına dair söylentiler ortaya çıkmaya başladı. Bu söylentiler, son zamanlarda daha da arttı ve Çin merkezli şirketin, MWC 2019'da 5G desteğine sahip katlanabilir bir akıllı telefon duyuracağı iddia ediliyor. Huawei, sın zamanlarda, katlanabilir OLED ekranlı telefonlar için bazı patentler aldı. Huawei, 25-28 Şubat tarihleri ​​arasında Barselona’da düzenlenecek olan MWC 2019’da, 5G, yapay zeka, IoT ve bulut servisleri gibi sektörlere odaklanacak. Şirket ayrıca, iletişim teknolojisi alanındaki en son araştırma ve geliştirme çalışmalarını da sergileyecek. Huawei, 24 Ocak tarihinde, Baron 5000 adını verdiği 5G yongasını duyurmuştu. Bu nedenle yılın ilk çeyreğinde 5G desteğine sahip Huawei P30'un gün yüzüne çıkması bekleniyor. 

Samsung


  •  5G ana bant çipi: Qualcomm
  • Beklenen Çıkış  tarihi: 2019'un ilk çeyreği

5G destekli akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, önde gelen üreticilerden biri de kesinlikle Güney Koreli üretici Samsung olmuştur. Samsung, Şubat 2018’in başlarındaki PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda, kullanıcılara 5G uygulama hizmetleri sağlamak için bazı diğer üreticilerle işbirliği yaptı. O dönemde, senkron görüntülemeden, 4K video akışına kadar bazı 5G uygulama servisleri mevcuttu. Söylentilere göre şirketin ilk 5G destekli akıllı telefonu Galaxy S10X, Mart ayında piyasaya sunulacak. 

Samsung, Ağustos 2018'de, 5G ana bant desteği sunan Exynos Modem 5100'ü piyasaya sundu. Samsung, aynı yılın 5 Aralık tarihinde, 5G şebekesinin bir cep telefonunda iletim hızını gösteren yeni bir 5G NR veri bağlantı sistemi sağlamak için Qualcomm ve Verizon'la işbirliği yaptı. Daha sonra, ilk 5G cep telefonu CES 2019'da sergilendi. Söylentiye göre Samsung Galaxy S10X Güney Kore'de piyasaya sürülecek ve 800.000 won (712 $) ile 900.000 won (800 $) arasında bir fiyat etiketine sahip olacak.

Xiaomi


  •  5G ana bant çipi: Qualcomm
  • Beklenen Çıkış tarihi: 2019'un ilk çeyreği

Çin merkezli bir diğer üretici olan Xiaomi, Ocak 2019'dski CES 2019'da Xiaomi Mi Mix 3 ile 5G akıllı telefonunu sergileyen şirketlerden biri olmuştu. Xiaomi, akıllı telefon pazarında mevcut trendleri takip eden ve bazen de trendleri oluşturan bir şirket olarak biliniyor. Xiaomi'nin ilk 5G akıllı telefonunun 2019'un ilk çeyreğinde piyasaya sunulacağı kesinlik kazandı. 

Oppo


 

  • 5G ana bant çipi: Qualcomm
  • Beklenen Çıkış tarihi: 2019'un ilk çeyreği

Tıpkı Xiaomi gibi, Oppo da CES 2019'da 5G akıllı telefon prototipini sergilemişti. Hatta Oppo, 5G akıllı telefon prototipini sergileyen ilk şirketlerden biri olmuştu. Şirket ilk 5G cihazını, 6-8 Aralık'ta Guangzhou'da düzenlenen 6. China Mobile Global İşbirliği konferansında gün yüzüne çıkarmıştı. Ortak konferansta, OPPO, ilk defa Oppo Find X 5G prototipini sergiledi. Oppo, önümüzdeki haftalarda 5G'li bir akıllı telefonu piyasaya sürecek ilk şirketler arasında yer alıyor.

Vivo


 

  • 5G ana bant çipi: Qualcomm
  • Beklenen Çıkış tarihi: 2019'un ilk çeyreği

Tıpkı diğer Çinli üreticiler Xiaomi ve Oppo gibi, Vivo da CES 2019'da 5G akıllı telefon prototipini sergilemişti. Vivo’nun CEO’su Shen Yu, iki farklı açıklamasında, Vivo’nun 5G akıllı telefonunun araştırma ve geliştirmesinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini söylemişti. Vivo'nun ilk ticari 5G akıllı telefonu 2019'da piyasaya sunulacak ancak Çinli şirket asıl 5G akıllı telefon lansmanını, Çinli operatörlerin geniş ölçekli 5G hizmetini kullanıma sunacağı 2020 yılında yapılacak. 

Yukarıda şiatelediğimiz bu hep şirketin dördü Çin merkezli. Ve Vivo dışında diğer üretici de Türkiye'de resmi olarak akıllı telefon satışı yapıyor. Vivo’nun da Oppo ve OnePlus'un kardeş firması olduğu düşünüldüğünde, Türk tüketiciler yeni teknolojilere kayıplar için çok fazla beklemek zorunda kalmayacak diyebiliriz. Geriye sadece Ulaştırma Bakanlığı'nın 5G lisans ihalesi yapması ve Türkiye'deki üç büyük operatörün gerekli alt yapıyı hazırlaması kalıyor. 

Whatsapp