[Çözüldü] HTC Cihazlara Custom ROM Yüklemeli miyiz?

Sponsorlu Bağlantılar

abandonware

abandonware

Üye
    Konu Sahibi
[Çözüldü] HTC Cihazlara Custom ROM Yüklemeli miyiz?
HTC Cihazlara Custom ROM Yüklemeli miyiz?
Bende yaklaşık 1 ay evvel bu soruyu kendime sordum vede sonra yüklememek için bir sebep bulamadım; çünkü artık Sense arayüzü sıkmıştı vede telefonumun tuş kilidini açtığımda farklı bir arayüz, farklı tasarımlar görmek istiyordum. Sonuç olarak yazının başındada bahsettiğim gibi Custom ROM yüklemeye karar verdim ardındanda telefonu birçok işlemden geçirdim.. Peki buna değdimi diye soracak olursanız cevabım kesinlikle ‘evet’ olacaktır. Şimdi size yol göstermek vede neleri hangi sırayla yapacağınıza kısaca değinmek için bu yazıyı hazırlamaya gerek gördüm..

Not: Bu yazımı, yazımın bazı yerlerindede belirteceğm gibi HTC EVO 3D için hazırladım fakat yapacağınız işlemlerin sırası normal bir HTC için yaklaşık olarak aynı olacaktır. Ayrıca yazının bazı yerlerini alıntı yaptığım ve süreç boyunca size yardımcı olacak konuları içeren bir linki sizle paylaşmak isterdim fakat Maxicep'te başka forumların linkini paylaşmak yasak. Bundan dolayı link yerine size şöyle demek istiyorum: Google'da htc evo 3d donanım haber(*) şeklinde bir arama yaparsanız size vermek istediğim linke ulaşabilirsiniz.
(*): burayı defalarca değiştirdim, link yada orijinal konunun kaynağını göstermeyecek kadar emek hırsızı olsaydım en başından kopyala-yapıştır yapardım; eğer adminler/modlar anlayış göstermek istemiyorlarsa ya yazıma müdehale etmesinler yada yazımın tümünü silsinler. Bunu yayınlayabileceğim başka forumlarda var, bu siteye kalmadık.

Başlarken
Yapacaklarınız cihazınızı garanti dışı bırakacaktır, ayrıca verilerinizi kaybetme riskiniz olduğu için SD kartınızı PC’nize yedekleyin. Cihazınıza zarar verebilirsiniz bundan dolayı; yapacağınız herşeyden kendiniz sorumlusunuz.

Yapılacaklar
- Play Store’dan App Backup & Restore adlı yazılımı indirin, tüm uygulamalarınızı seçin vede tüm uygulamalarınızın .apk cinsinden yedeğini alın.
- Bootloader kilidini HTC Dev’e giderek açın, doğru mail adresini verdiğinizden emin olun, herşey açıklayıcı bir şekilde adım adım anlatılmış ayrıca adımların devamı mail adresinizdeki linkte olacağından gelen mail’i okumanızı tavsiye ederim (yapılacaklar verdiğim linkteki konudada anlatılmış bulunmakta). İşlem sonunda cihazınızdaki tüm ayarlar sıfırlanacak vede yüklü uygulamaların tümü silinecektir. Ayrıca işlemin herhangi bir yerinde heyecan yapıp sürece müdehale etmeyin, telefon ve Windows komut sistemi komutlarınızı mutlaka anlayacaktır fakat geç tepki verebilirler. (Not: HTC EVO 3D için GSM olanı yani EMEA olan seçeneği seçin.)
- Telefonunuza uyumlu olan recovery sürümünü bulup telefona flash’layın. (Verdiğim sitede en ince ayrıntısına kadar anlatılmış, fakat verilen recovery dosyası HTC EVO 3D için, siz kendi telefonunuz için olan sürümü bulup flashlamalısınız. / bazı siteler 4EXT öneriyor olmasına rağmen clockworkmod öneririm)
- Superuser yükleyerek telefonunuzu root’layın. Şimdi telefonda root erişimine sahip olacaksınız. (Yine veridiğim siteye bakın)
- Play Store’dan ROM Manager adlı uygulamayı indirip Recovery sürümünü güncelleyin (Recovery Setup kısmından / internet bağlantısı gerektirir), ardından yine aynı uygulamayla sistemin yedeğini alın (Backup Current ROM kısmından / Telefonunuzun şarjı en az %60 olmalı). Yazılımın sistemin yedeğini alması yaklaşık 20-30 dk. sürer, .android_secure kısmı en çok vakit alan kısım olur ayrıca yedeğin boyutu yaklaşık 2-3 GB olacağından SD kartınızda 3 GB boş yer olmasını tavsiye ediyorum. Son olarak alınan yedeği “/sdcard/clockworkmod/backup” kısmına alacağından bu klasör içine alınan yedeği bilgisayara kopyalamanızı tavsiye ederim, bu kopya farklı hatalarla karşılaştığınızda, istediğiniz ROM’u kuramayınca, sisteminiz çöktüğünde yada sistemi eski haline dönüştürmeniz gerektiğinde yardımınıza koşacak :) Yedeğin nasıl geri yükleneceğini yazının devamında anlattım.
- Şimdi geldik en önemli kısma.. Verdiğim linkte bu adım için farklı şeyler anlatılmış; fakat verilme sırası yanlış, ben yeniden değineceğim. Öncelikle bu adımı HTC EVO 3D için anlatacağım fakat dediğim gibi adımlar HTC’nin diğer telefonları için yapılacaklarla benzerlik gösterecektir. Bu adımda HBOOT sürümünü düşüremeyiz, fakat yazıda HBOOT sürümünü burada düşürmek gerektiğinden bahsetmiş.. Bizim HBOOT sürümünü düşürebilmek için Wide-Trick yöntemini kullanarak (telefona kablo ile müdehale etme) S-OFF yapmalı ardından HBOOT sürümünü PG86IMG.zip (HTC EVO 3D için) kullanarak düşürmemiz gerekiyor. Burada yazıdan alıntı yapacağım;

  • Telefonunuzu "FASTBOOT" modunda bilgisayara bağlayın. (Bootloaderinizin "Unlocked",cihazınızda "Clockwork Recovery" yüklü olduğunu harddiskinizde "Android" klasörünün içinde "fastboot.exe"nin varolduğunu varsayıyorum.)
  • Cihazınıza Custom bir rom yükleyin. (Aşağıda ROM önerilerim olacak ve nasıl yükleneceğini orada anlattım.)
  • 'ControlBearRelease_shooter_u_GB_WIN.zip' dosyasını indirip arşivi masaüstünüze yada herhangi bir klasöre çıkartın.
  • Çıkarttığınız klasörde bulunan "jb_boot.img" dosyasını "C:\Android" klasörünün içine atın.
  • Bootloader kilidini açarken yaptığınız gibi cd C:\Android yazın vede aşağıdaki kodları verin ve cmd ekranını kapatmayın:
fastboot flash boot jb_boot.img
fastboot reboot

  • Htc Sync'yi kapatın. Bataryanızın tam dolu olduğundan emin olun.
  • Cihaz yeniden başlatıldıktan sonra recovery ekranı benzeri "JuopunutBear"i göreceksiniz.
  • Masaüstüne çıkarttığınız arşivde bulunun "ControlBear.exe"yi yönetici olarak çalıştırınız.
  • "Segmentation fault /system/bin/su" şeklinde devam eden bir mesajla karşılacaksınız, kapatın. Az önce kapatmadığınız "cmd" ekranından şu komutu verin:
adb reboot recovery
  • 'su-2.3.6.3-efgh-signed.zip' dosyasını indirin.
  • Recovery'den cihazınızı "mounts and storage" sekmesinde bulunan "Mount USB Storage" seçeneğiyle bilgisayarınıza gösterin ve "Super User Zip"dosyasını "Sd-kart"ınıza atın.
  • Install zip from sdcard"ı seçin.
  • "Choose zip from sdcard" ile devam edin.
  • "su-2.3.6.3-efgh-signed.zip"u nereye attıysanız bulun ve seçin.
  • İşlemin bitmesini bekleyin. (Not: Hata verirse endişelenmeyin.)
  • Yeniden başlatın.
  • "ControlBear.exe"yi tekrar yönetici olarak çalıştırınız.
  • "No Juopunutbear boot image found" şeklinde bir hatayla karşılacaksınız.
  • Kapatmadığımız cmd ekranından şu komutu verin:
adb push jb_boot.img /data/local/tmp/
(Eğer kod çalışmazsa yada telefonu yeniden açtığınızda JuopunutBear logosu ile karşılaşmazsanız yazımın sonunda bulunun boot.img flashlama kısmına göz atın vede jb_boot.img’yi boot.img olarak flashlamayı deneyin)

  • "ControlBear.exe"yi tekrar yönetici olarak çalıştırınız.
  • Resimdeki noktaları bir kablo yardımı ile[herhangi bir kablo olabilir eski olmaması tercih sebebidir] yönergelere göre köprüleyin/temas ettirin. (Not: Öncelikle "Sim" kartın bulunduğu noktaya daha sonra ufak noktaya dokundurun.)
  • Endişelenmeyin çok zor değil sadece böyle bir işlemin olması tuhaf geliyor, ben bunu yapmak için 15 kere denemiştim :)
* 0.2 sn dokundurun.[Kısaca dokundurup bırakın.]
* 1.5sn serbset bırakın[4cm yukarı kaldırıp indirmeniz bu süreyi sağlayacaktır.]
* Tekrar 0.2sn dokundurun.




  • Süreç işlemeye başlarsa doğru yapmışsınız demektir.Eğer ki "66732337" şeklinde bir hatayla karşılaşırsanız "ControlBear.exe"yi tekrar çalıştırıp tekrar deneyiniz.
  • Modlanmış "JuopunutBear Bootloader"i yüklensin mi diye sorulduğunda "y" diyerek onaylayın.
  • Tebrikler cihazınız artık S-Off :)

Alıntının sonu.


- Yapacağımız tek şey HBOOT versiyonunu downgrade etmek, bunu yapmamızın nedeni yükleyeceğimiz ROM’ların düşük sürüme ihtiyaç duymaları. Şunları uygulamamız lazım:

  • dosyasını indirin (HTC EVO 3D için) vede SD kartınıza direkt olarak atın (ana klasörün içine atın yani F:\PG86IMG.zip şeklinde olmalı)
  • Telefonunuzu "Boot Loader" modunda [Ses Kısma+Güç tuşlarına aynı anda basın] açın vede elektriğin devamlı olabilmesi için şarja takın, yapılacak işlemde elektrik kesilirse, pil bağlantısı gider yada piliniz biterse aşağıdaki işlemi yaparken telefonunuz kapanırsa birdaha hiç açılmayabilir!
  • Telefonunuz otomatik olarak "PG86IMG.ZIP"i görecektir vede yüklemek isteyip istemediğinizi soracaktır. Ses açma tuşuna başarak onay verin ve bekleyin.

- Şimdi Bootloader’ımız yeniden kilitleneceği için HTC Dev’den ilk adımda yaptığımız unlock işlemini yeniden yapacağız, en son telefonumuzda onay verdiğimizde telefonumuz 1-2 dk boyunca hiç yanıt vermeyebilir fakat ben 1 dk sonra dayanamayıp pili çıkarttım. Yinede bir sorunla karşılaşmamıştım vede telefonum yeniden unlock olmuştu vede S-OFF olabilmiştim. Geldik en son vede en kolay olan adıma, CUSTOM ROM YÜKLEME!


Custom ROM Yükleme
Bu işlem işletim sistemimizi değiştirme olarakda adlandırılabilinir. Oldukça kolay vede zahmetsiz, ayrıca yapacağımız işlemlerin en güzel kısmı.

Tavsiye ettiğim ROM:
Tavsiye ettiğim ROM’un en sevdiğim özellkleri: Android 4.2.2 / Nexus arayüzü / 1.5 GHz’ye overclockluyor / Bir ROM’dan bekleyebileceğiniz herşey.
Tavsiye ettiğim ROM’un bugları: 3D çalışmıyor / Video çekimi yapamıyor / Bluetooth çalışmıyor / Telefon kapalıyken şarj edemiyor (yazımın sonunda şarjı problemlerini kısaca anlattım)


  • ROM’u indirin vede .zip dosyasını direk olarak SD karta atın.
  • Recovery’yi açın vede “Wipe data/factory reset”, ardından “wipe cache parttion” ardından advanced kısmında bulunan “wipe dalvik cache” diyin ardından güç tuşu ile geri çıkıp “install zip from SD card” sonra “choose zip from sd card” diyip attığınız ROM’un zip dosyasını seçin, ardından “Yes-Install …” diyip kuruluma onay verin (piliniz en az %50-60 olmalı), kurulum bittikten sonra telefonu yeniden başlatın. Bu kadar :)

Bootloop (Telefonun açılırken kapanıp yeniden açılmaya başlaması sorunu) / Boot.img Flashlama
Verdiğim siteden alıntı yapıyorum:

  • Cihazınızı "FASTBOOT"da başlatın ve bilgisayara bağlayın.
  • İndirdiğiniz "Custom Rom"un içinde bulunan "boot.img" isimli dosyayı bulun.[Genellikle ana klasörde bazen "kernel\shooteru" klasöründe bazen de farklı yerlede olabiliyor arayıp bulmalısınız.]
  • "boot.img"i Harddiskminiz ana klasöründe oluşturuduğumuz "Android" isimli klasöre atıyoruz.
  • "Başlat/Çalıştır"ı açın ve "cmd" yazıp onaylayın.
  • Şimdi Harddiskimizin ana klasöründe açtığımız "Android" isimli klasöre erişeceğiz.
  • Siyah komut satırına "cd (harddisinizin adı [genelikle "c"]:/Android" yazın. (örn "cd c:/Android)
fastboot flash boot boot.img
yazın ve onaylayın.​

  • Döngünün bitmesini bekleyin.
  • Tebrikler artık bootloop probleminiz çözüldü vede boot.img dosyasını flash’lamış oldunuz :)

Aldığınız Yedeği Tekrar Yükleme

  • SD kartınızın “/sdcard/clockworkmod/backup” kısmına aldığınız yedeğe ait PC’nize kopyaladığınız dosyaları atın (eğer zaten varsa) diğer adıma geçin.
  • Telefonunuzu Recovery modda başlatın.
  • “Backup and Restore” kısmından “Restore” yi ardındanda yedeğinizin adını seçerek devam edin.
  • Yüklemenin bitmesini bekleyin, eğer telefonunuz açılmazsa yukarıdaki “Bootloop (Telefonun açılırken kapanıp yeniden açılmaya başlaması sorunu) / Boot.img Flashlama” başlığında anlattıklarımı uygulayın.

Telefon Pili Bittiğinde Açılmazsa ve Şarj Edemezse Yapılması Gerekenler

  • Telefonu kapalıyken (ki açamıyorsunuz zaten :) ) PC’ye bağlayın.
  • CMD komut sisteminden cd C:\Android yaparak şu komutu verin:
adb reboot-bootloader

  • Telefonun bootloader de aıldığını göreceksiniz, bu moddayken telefonunuz şarj edebilir, 5-10 dk bekledikten sonra telefonu normal bir şekilde açmaya çalışın, eğer açmayı yine başaramazsanız tekrar deneyin.

İşlemler Uygulanırken SD Kart Kullanılamaz Hale gelirse
HP USB Format Tool adında yaklaşık 50-250 KB boyutunda bir program var, onu kullanarak SD kartınızı yeniden biçimlendirin.
Not: Hızlı biçimlendirmeyi kullanmamanızı öneririm, ayrıca SD kartınızın telefonunuz tarafından görülebilir olması için FAT32 adlı dosya sistemini tercih edin.

Yazıyı burada bitirmek istiyorum, eğer sormak istediğiniz bir soru olursa yardımcı olabilirim, şimdiden başarılar :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih ÖZKOÇ, galata0185, nunoglu ve 1 kişi daha


Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
Teşekkürler.
 
polat_karaduman

polat_karaduman

Üye
Çok riskli pek tecrübem yok teli sana yollasak sen yaparmisin bunları
 
abandonware

abandonware

Üye
    Konu Sahibi
Çok riskli pek tecrübem yok teli sana yollasak sen yaparmisin bunları

Riskli değil sadece kablo ile müdehale biraz tuhaf gelebiliyor yazıdada belirttiğim gibi.. Çokta zor değil.. Bana gönderirseniz yapamam tabiki :)
 
By_GaBLiN

By_GaBLiN

Üye
Ben cihazımi s-off yapmıştım 1 hafta önce sonra geri s-on yaptım şimdi tekrar s-off yapmaya çalışıyorum sürekli yukarda dediğin hatayı veriyor 66 ile başlayan saatlerdir ugrastim olmuyor bugün tekrar deniyecem
 

oddly

Üye
orjinal haline nasıl getireceğiz acaba
 

mahirtubaysan

Üye
======== ControlBear 0.4 beta for JuopunutBear S-OFF ======
Starting up......
Connecting to device...
Found backups!
Using eMMC dev /dev/block/mmcblk0
Using MMC dev /dev/block/mmcblk1
Boot partition is /dev/block/mmcblk0p20
Recovery partition is /dev/block/mmcblk0p21
Is information correct? You have 5 seconds time to press CT
Finding some beer.....
Found first....
Found second....
Found third....
Hmmmm... where is that last one....... Wait a sec....
Found fourth....
Rebooting.......
=== Waiting device....
(45/45)
Hmmm, still no device
Open device manager and check adb and/or fastboot drivers!!
Resetting connection....1........2....
(45/45)
Hmmm, still no device
Open device manager and check adb and/or fastboot drivers!!
(45/45)
Hmmm, still no device
Open device manager and check adb and/or fastboot drivers!!
Resetting connection....1........2....
(45/45)
Hmmm, still no device
Open device manager and check adb and/or fastboot drivers!!
Resetting connection....1........2....
(45/45)
Hmmm, still no device
Open device manager and check adb and/or fastboot drivers!!
Resetting connection....1........2....
(17/45)


Diye bir ekranda takılı kalıyorum...HTC driverleri de yüklü..sorun nerde ozaman...??
 

oddly

Üye
arkadaşlar yardımcı olacak kimse yokmu?
 

askiseven

Üye
htc 816g için anroid 6 rom varmıdır bir yerden bulursak bu şekilde yükleyebilirmiyiz şimdiden teşekkürler
 


Üst Alt