Hava Yastığı Nedir Nasıl Çalışır

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Hava Yastığı Nedir Nasıl Çalışır
Hava yastığı çalışma şekli ve yaraları konulu makalemizde otomotiv sektörünün can damarı hava yastıklarının çalışma şekillerini ve hava yastıklarının tarihçesini anlatıyoruz.

Hava yastıkları, belli bir hızın üzerindeki çarpışmalarda devreye girecek şekilde ayarlanmıştır. Genelde bu hız sınırı 20-25 km/s’dir. Bu sebeple bu hız sınırının altındayken gerçekleşen kazalarda hava yastıkları devreye girmez. Zaten bu hızda gerçekleşen kazalarda tehlike, emniyet kemeri tarafından da engellenebilecek düzeyde olacaktır.

1950 ve 1955 ‘li yıllarda hava yastığı için patent çalışmaları olmuş fakat kullanılan yöntemler ve hava yastığını şişerecek sistemler hakkında yoğun tartışmalar yaşanmıştır. Bunlara örnek verecek olursak; hava yastığını sürücü bir düğmeye basarak hareketlendirecekti, pratik olarak manasız bir yoldu, bir diğeri; fişek yardımı ile hava yastığı şişirilecekti bu da tehlikeli bir yoldu.

1980’li yıllarda ise otomobillere entegrasyonu gerçekleşti ve bir çok kazada hayat kurtarıcı olarak rol aldı ve almaya da devam etmekte.

Hava yastıkları ince naylon ya da iplikten yapılmıştır. Direksiyon ve konsolda sarılı şekilde barındırılırlar. Çarpışma anında saniyenin onda biri hızda şişerek sürücü ve yolcuları korur. Hava yastığının harekete geçmesi için otomobilin ön kısmında bir sensör bulunur. Tehlikeyi hava yastığına bildiren bu sensördür.
Sensör’ün çalışma mantığı ise; araç sert cisme temas ettiğinde (eşik hız veya üstünde) sensör durumu algılar ve hava yastığının şişmesi için sodyum azide bileşiğinin bulunduğu ortama kıvılcım çakar.Kimyasal reaksiyon sonucu nitrojen ayrışır ve ortaya yüksek hacimli gaz açığa çıkar. Böylece hava yastığı şişer.

1980 yılında ilk hava yastığı kullanan araba MERCEDES BENZ W126 S-Class’tır. İlk yolcu hava yastığı ise 1987 Yılında PORSCHE 944 model otomobilde kullanılmıştır. O yıllardan günümüze kullanımı yaygınlaşarak artmaktadır.
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR


Marco Laren

Marco Laren

Üye
sagol abi ogrenmis okdum
 
54 paTR10

54 paTR10

Üye
Tesekkurler
 


Üst Alt