Ayak Terlemesi Nedenleri Nelerdir? Ayak Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

UtkuGARIP

UtkuGARIP

Üye
    Konu Sahibi
Ayak Terlemesi Nedenleri Nelerdir? Ayak Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?


Vücudumuzdaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir ve terleme (hidrozis) vücudun çevresindeki ortamla arasındaki ısı değişimine uyumunu sağlamak için yaptığı normal fizyolojik durumdur.

Aşırı terleme (hiperhidrozis) ise fizyolojik olmayan bir hastalık olup, sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Genellikle de ellerde aşırı terleme (Palmar hiperhidrozis) ile karakterize olmaktadır

Ayak terlemesi başka bir hastalığa bağlı değildir. Terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu vardır. Ayaklarında aşırı terleme olanlarda sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Yapılan tüm tetkikler normaldir.

Aşırı ayak terlemesi kişinin yaşantısını etkileyecek derecede ise

Geçici tedavi olarak: krem-losyon, botoks, iyontoforez yapılabilir. Bitkisel olarak çözüm önerisi Suna Dumankayadan

Gerekli Malzemeler

*
1 kahve fincanı Deniz Tuzu,
* 1 Kahve Fincanı Elma Sirkesi,
* Bir kase Pudra,
* 7 Damla Kekik Yağı

Hazırlanışı ve Uygulama Şekli: Önce bir kova suyun içine 1 kahve fincanı deniz tuzu ve 1 kahve fincanı elma sirkesini koyup, ayaklarınızı 20 dakika içinde bekletip, kurulayın. Daha sonra başka bir kovada bir kase pudranın içine 7 damla kekik yağı damlatıp,terleme görülen el ya da ayaklarınıza sürün ve pamuklu bir çorap giyerek geceden sabaha kadar bekletin. Bu uygulamayı haftada 3 defa yapın. Ama, sürekli olarak uygulamaya özen gösterin.

Kalıcı tedavi olarak: lomber sempatik blokaj veya lomber sempatektomi yapılabilir. El, koltuk altı, yüz terlemesi ile birlikte ise kalıcı klipsli ETS yapılabilir.

Aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisinde iontoferez, botoks uygulamaları yaygın olarak kullanılsa da bunlar kesin çözüm sağlamazlar. Geçici başarılar sağlayarak hastaların etkilenmesi ve bunun sonucunda bu tip tedavilerin uygulandığı merkezlere ve takip eden doktorlara bağımlı olması sağlanmaktadır. Hiçbir merkez bu tip tedavilerin uzun süreli sonuçlarını verememektedir. En fazla 6-7 aylık takiplerden bahsetmektedirler.

Aşırı terleme (hiperhidrozis) yakınması olan hastaların bu merkezlerdeki her takip döneminin ve tedavi seanslarının maliyeti hesaplandığında hiç de kolay ve ucuz yöntemler olmadıkları anlaşılmaktadır.

Aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisindeki tek geçerli ve kesin çözüm cerrahi yöntem olan torasik sempatektomidir. Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında maliyetin aslında o kadar da yüksek olmadığı anlaşılabilir.

Aşırı terlemenin (hiperhidrozis) tedavisinde esas olan bu işlemin deneyimli bir Göğüs Cerrahisi ekibi tarafından güvenilir bir merkezde yapılmasıdır.

Amaç hastanın beklentilerine uygun olarak sosyal hayata dönüşünü sağlıklı bireylerde mevcut olan normal terleme (hidrozis) hali ile sağlamaktır. Çünkü nasıl aşırı terleme patolojik ise hiç terlememe hali de patolojiktir

Ayakların normalden fazla terlemesi genellikle ter bezlerinin aşırı derecede çalışmasından kaynaklanır. Diğer taraftan, kalın çorap giymek, ateşli bir hastalık veya normal vücut sıcaklığının düşmesi de ayak terlemesine neden olabilir.El ve ayak terlemeleri için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır fakat çok büyük bir başarı elde edilmemektedir. Bu aşamada alternatif tedavi yöntemleri ön plana çıkmıştır. Yurt dışında yapılan çalışmalarda, hiçbir hastalığa rastlanmadığı durumlarda ‘iyontofer tedavisi’nin kullanılabileceği saptanmıştır. İyontofer tedavisinde; el, ayak ve koltuk altına özel elektrotlar ile akım veriliyor. Böylece, ter bezlerinin daha az çalışması sağlanabiliyor. Bu yöntem hem yan etkisinin az olması hem de başarısının yüzde 80-90 oranında olması nedeni ile şu anda tüm dünyada sıklıkla kullanılmaya başlamıştır.
 
Son düzenleme:


denisjr

denisjr

Üye
O zaman tek çare el, ayak ve koltuk altından özel elektrotlar vermek :)
Ben hangi hastaneye gitsem losyon, krem abuk sabuk ilaçlar verdiler. Hiç bir işe yaramadı.
Ter bezlerini aldırcan en iyisi o :)
 
  • Beğen
Tepkiler: UtkuGARIP
Amedly Fatih

Amedly Fatih

Kapalı Hesap
En iyisi ter bezlerini aldırmak..
Kesin çözüm :-)
 
  • Beğen
Tepkiler: UtkuGARIP

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
292
bilişimcii
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
453
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
308
Haydar
Haydar
Cevap
4
Görüntüleme
441
Haydar


Üst Alt