Microsoft Windows'un Gelişimi

Sponsorlu Bağlantılar

NEXUS

NEXUS

Üye
    Konu Sahibi
Microsoft Windows'un Gelişimi


Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk kez 1983'te IBM marka bilgisayarlarda kullanılmak amacıylaMS-DOS üzerinde çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak piyasaya sürüldü. Microsoft'un modellediği GUIApple'ın Mac OS'tan sonra bilinen ilk Arayüz Yöneticisidir. 1980'lerden günümüze çok büyük değişimler geçirmiş olan Windows zaman içerisinde kendi başına bir işletim sistemi olmuş, NT çekirdeğine geçmiş ve ortaya bugün -sunucu sistemleri hariç- işletim sistemi pazarının %90'ını kontrol eden işletim sistemi çıkmıştır

Gelişimi:

Windows 1.0




Çıkış Tarihi: 20 Kasım 1985

Son Kararlı Sürüm: 1.04/8 Nisan 1987

Windows 1.0, Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ilk sürümüdür. 1986'da Avrupa'da piyasaya sürüldüğünde çok fazla satmamıştır.

İlk Sürümü Akıcı Bir Çalışmaya imkan Vermediğinden dolayı kısa sürede unutlmuştur , Microsoft'un Apple işletim sistemi Rakip Olması amacıyla grafiğe dayalı işletim sistemi gerek grafik kartların gerekse farenin (mouse) günün şartlarına göre çok pahalı olmasından dolayı sebebi ile tutulmadı.

Büyük bir yenilik olarak lanse edilen Taskswitsch (aynı anda birkaç yazılımın paralel çalışması) ise sınırlı ölçülerde mümkün olabildi. Bir dosyayı yazıcı ile basarken diğer fonksiyonlar beklemek zorunda kalıyorlardı.

Ürün; MS-DOS dosya yönetim programı, bir takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programlarından oluşan, kullanıcıların günlük etkinliklerini yönetmelerinde yardımcı olan bir grup masaüstü uygulaması içeriyordu.

Bill Gates'in, Apple'ın yaratıcılarından Steve Wozniak'a Apple'ın merkezine yaptığı ziyaretinde daha gizli Macintosh üzerindeki Mac Os'u görüp küplere bindiği bilinmektedir.

16 bitlik Windows, NT 3.5 e sürümlerine kadar sadece DOS üstü bir grafiksel çalışma masası olarak görev yapabildi.

Ekran Görüntüleri:


Windows 2.0



Çıkış Tarihi: 9 Aralık 1987

Son Kararlı Sürüm: 2.03/1 Kasım 1987


Windows 2.0 MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sisteminin ikinci sürümüdür. Microsoft'un Meşhur Word ve Excel Yazılımları ilk kez bu sürümde kullanılmıştır. Ayrıca Bu Sürüm Ciddi Bir Şekilde Mac Os'a benzemekle suçlandı , 1988 yılında Microsoft ve Hewlett-Packard'a lisanslı Macintoshyazılımını ve/veya yazılımın öğelerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla dava açtı.

Yenilikler:

  • Windows 2.0 ile Microsoft, Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu.
  • Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.
  • İkinci sürümde Küçült Minimize ve Büyüt Maximize terimleri Simge Şekline Dönüştür Iconize ve Zoomla Zoom komutlarının yerini aldı.


Windows 2.03 ve sonrası:
Birçok geliştirici Windows 2.x için ilk Windows tabanlı uygulamalarını yazmaya başlamıştı. Windows 2.0'dan sonra Windows/386 2.03 sürümü geldi. Bu sürüm, Intel 386 işlemcinin korumalı mod ve genişletilmiş bellek özelliklerinden yararlanıyordu. Sıradaki Windows sürümleri; bilgisayarda hız, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı konularında ileri adımlar atmaya devam etti ve arabirim tasarımını ve özelliklerini daha üst düzeylere taşıdı.

Ekran Görüntüleri:


Windows 3.0



Çıkış Tarihi: 22 Mayıs 1990

Son Kararlı Sürüm: 3.00a / 31 Kasım 1990

Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un üçüncü sürümüdür.İlk olarak 22 Mayıs1990 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows ailesinin ilk başarılı sürümü olarak tanınır. Başlıca rakipleri Apple Macintosh ve Commodore Amiga'dır

Yenilikler:

  • Intel'in 80286 ve 80386 işlemcilerinin Bellek Yönetimi özelliğini öncüllerine kıyasla daha iyi kullanabilmekteydi
  • Kullanıcı Arayüzü Windows 2.1x'e göre geliştirilmişti.
  • MS-DOS için yazılan metin-tarzı programları pencere içinde çalıştırabilme özelliğine sahipti(bu özellik Windows/386 2.1'de daha kısıtlı olarak bulunuyordu).
  • Aynı anda birden fazla görevi yerine getirebiliyordu.
  • MS-DOS'un komut tabanlı dosya yöneticisi yerini liste şeklinde görsel bir dosya yöneticisine bırakıyor, uygulamalar komut olmaksızın uygulamanın simgesine tıklanarak açılabiliyordu. Öte yandan MS-DOS isteyen kullanıcıların yararlanabilmesi amacıyla korundu.
  • Denetim Masası Apple Macintosh'taki gelişmelere paralel olarak yenilendi ve özellikleri genişletildi.
  • Solitaire adlı iskambil oyunu eklendi.
  • Ses ve diğer çoklu ortam desteği eklendi.

Bellek Modları




    • Yeni Windows, kullanıldığı işlemciye göre üç farklı bellek modunda çalışabilmekteydi ; Gerçek Mod , Korunaklı Mod ve 386 için geliştirilmiş mod .Günümüze kadar başka hiçbir Windows sürümü birden fazla bellek modunda çalışmaya elverilşli şekilde tasarlanmamıştır.
Çokluortam Eklentileri
1991 yılının sonbaharında, Microsoft ses kartlarını ve CD-ROM sürücülerini daha iyi desteklemek amacıyla bir 'Çokluortam eklentileri' paketi yayımladı. Bu paketle microsoft temel çokluortam araçlarını ilk kez Windowsa dahil etmiş oldu

Ekran Görüntüleri:


Windows for Workgroups 3.1


Çıkış Tarihi:
6 Nisan 1992

Son Kararlı Sürüm:
3.11/31 Aralık 1993

Windows 3.1 Windows for Workgroups 3.11 ikilisi çalışma grubu kavramını ve etki alanı ağ desteğini getirdi. İlk defa olarak Windows bilgisayarları ağ özelliklerine sahip hale geldi ve yeni ortaya çıkan istemci/sunucu bilgi işlemciliğindeki gelişimin tamamlayıcı bir parçası oldu.
Windows for Workgroups ürünü yerel alan ağlarında (LAN)bağımsız bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanıldı. Kurumsal kullanıcıların ilgisini çeken özellikler getirdi. Örneğin merkezi yapılandırma ve güvenlikönemli ölçüde geliştirilmiş Novell NetWare ağ desteği ve uzaktan erişim hizmeti (RAS). Windows for Workgroups ayrıca Microsoft'un yeni 32 bitlik dosya sisteminin üstün performansını da sunuyordu.


Ekran Görüntüleri:



Windows NT 3.1



Çıkış Tarihi:
27 Temmuz 1993

Son Kararlı Sürüm:
3.1 Service Pack 3/29 Ekim 1994

Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen ilk sürümüdür. NT ailesinin amacı, sunucu sistemleri ve kurumsal bilgisayarlar için üst düzey bir kullanım sunmaktır. İlk kez 23 Temmuz1993 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Sürüm numarası Windows 3.1'e vurgu yapmak için 3.1 olarak konulmuştur. NT 3.1'in arayüzü Windows 3.1'e oldukça benzemektedir.

Ekran Görüntüleri:



Windows NT Workstation 3.5



Çıkış Tarihi: 21 Eylül 1991

Son Kararlı Sürüm: 3.50.807 SP3 / 21 Temmuz 1995

Windows NT Workstation 3.5; yazılım geliştirmede mühendislik temalı çözümlemelerde bilimsel ve ticari bakımdan önemli görevlerde güçlü uygulamalara yardımcı olan OpenGL grafik standardını da destekliyordu.
Windows NT Workstation 3.5 sürümü önemli ticari uygulamalar ve veriler için en yüksek düzeyde koruma sağlıyor 32 bitlik performansta gelişmeler ve daha iyi bir uygulama desteği (NetWare dosya ve yazdırma sunucuları desteği dahil)ayrıca verimliliği arttıran işlevler (örneğin dosyalara 255 karaktere kadar ad koyabilme olanağı) sunuyordu.


Yenilikler:



    • Microsoft bu sürümde NT 3.1'deki Windows NT ve Windows NT Advanced Server isimleri yerine sürümleri Windows NT Workstation ve Windows NT Server olarak adlandırmayı seçti.
    • Başlangıç ekranı yenilendi.
    • Arayüz Windows for Workgroups 3.xx sürümlerine benzeyecek şekilde geliştirildi.
    • Active X desteği eklendi.
    • Performans ve hız artarken, bellek kullanımı düştü.
Ekran Görüntüleri:


Windows 95



Çıkış Tarihi: 24 Ağustos 1994

Desteğin Sona Ermesi: 31 Aralık 2001

Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür.
Kod adı Chicago'dur Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır. Windows 95, Microsoft'un Windows ve DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.
Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılan işletim sistemlerinden biri olmuştur.

Yenilikler:



    • Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
    • Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
    • Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
    • Windows 95 , 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
    • Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
    • Internet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.
Ekran Görüntüleri:



Windows NT Workstation 4.0



Çıkış Tarihi:
29 Haziran 1996

Desteğin Sona Ermesi: 26 Temmuz 2001

Microsoft'un bu ticari masaüstü işletim sistemine terfi etmesi ileri düzeyde bir kullanım kolaylığı ve basitleşmiş bir yönetim olanağı sağlarken daha yüksek bir ağ verimi ve internetlerin geliştirilmesi/ yönetilmesi için gerekli araçları getirdi.
Windows NT Workstation 4.0 sürümünde sevilen Windows 95 arabirimi kullanılırken ürün gelişmiş bir ağ desteği sağlıyor Internet ve kurumsal internetlere

erişimi güvenli ve kolay hale getiriyordu.

Yenilikler:



    • Windows NT 3.51'e göre getirmiş olduğu en büyük yenilik Windows 95 benzeri arabirimidir: bu sayede, kullanım konusunda çok büyük bir kolaylık sağlanmıştır.
    • Windows NT 4'e Active Desktop'lu Internet Explorer yüklenmesiyle birlikte son derece kolay kullanımlı bir işletim sistemine sahip olunulabilmektedir. Öte yandan, özellikle çoklu ortam konusunda Windows NT 4 yetersiz kalmaktadır: DirectX desteği Windows NT ailesinde Windows 2000'den itibaren düzgün bir şekilde entegre edilmiştir.
    • Microsoft Message Quequing hizmeti eklendi.
    • Windows NT 4, Windows Vista'da sidebar eklentisi olarak geri dönene kadar nostaljik analog saat programının var olduğu son Windows sürümüydü.
Ekran Görüntüleri:



Windows 98



Çıkış Tarihi: 25 Haziran 1998

Desteğin Sona Ermesi: 11 Temmuz 2006

Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. Microsoft bu sürümle Windows 95'in eksiklerini kapatmaya ve Windows 3.1 sürümünden beri kısmen kaçırdığı çoklu ortam ve internet hizmetleri fırsatlarını yakalamaya çalışmıştır.25 Haziran1998 tarihinde piyasaya sürülen Windows 98 önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi, Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan bir işletim sistemidir. Eski numune bilgisayar sahiplerince donanım yetersizliği sebebiyle hala tercih edilebilmektedir.

Ekran Görüntüleri:



Windows 98 Second Edition



Çıkış Tarihi: 5 Mayıs 1999

Desteğin Sona Ermesi: 11 Temmuz 2006

Windows 98 Second Edition ya da 98 SEMicrosoft tarafından 1999 yılında piyasaya sürülen ve Windows 98'in bazı eksiklerini kapatan bir sürümdür.

Yenilikler:



    • Internet Explorer 5.0'a yükseltildi
    • İnternet Bağlantı Paylaşımı ve LAN desteği eklendi
    • Net Meeting 3.0 sürümüne yükseltildi
    • DVD-ROM desteği eklendi
    • Microsoft Plus! temaları ile görsel çeşitlilik arttırıldı.
    • USB desteği eklendi.
Ekran Görüntüleri:


Windows 2000


Çıkış Tarihi: 17 Şubat 2000

Desteğin Sona Ermesi: 1 Temmuz 2010

Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Windows NT 5.0 adı ile çıkması beklenirken, Microsoft'un değişen sürüm isimlendirme kuralları gereği Windows 2000 adını almıştır.

Windows 2000, Windows NT çekirdeği kullanması sayesinde, Windows 9x'ten çok daha kararlı çalışabilmektedir.

Yenilikler:



    • Kolay kullanımlı arabirime sahiptir.
    • NTFS 3.0 ile uyumlu hâle getirildi.
    • Yeniden düzenlenmiş Denetim Masası ve Bilgisayar Yönetimi gibi araçlar eklendi ve kullanımları kolaylaştı.
    • USB ve Tak ve Çalıştır teknolojilerine gelişmiş destek sağlandı.
    • Çoklu ortam desteği arttırlıdı.
    • Yeni sürücü modeli WDM ile NT serisinin entegrasyonu sağlandı.
    • Windows Explorer güncellendi.
      • Sol menü kontrolleri geliştirildi.
      • Active Desktop ile HTML dosyaları masaüstünde kullanılabilir hâle geldi.
      • Menüler kişiselleştirebilir hâle geldi.
    • Windows Desktop Update Windows masaüstü güncelleştirmesi hizmeti eklendi.
    • Internet Connection Sharing Ağ Paylaşımı özellikleri geliştirildi.
    • Encrypting File System adlı güçlü bir şifreleme yazılımı entegre edildi.
    • Erişebilirlik hizmetleri geliştirildi; ekranda klavye, yapışkan tuşlar ve sesle komut gibi hizmetler eklendi.
    • DirectX'in NT platformuna uyarlaması başarılı bir biçimde gerçekleşti.
    • Kurtarma konsolu uygulaması geliştirildi.
Özellikle DirectX'in NT platformuna sonunda entegre edilmiş olması, Windows 98 ile NT'yi birleştirmiş işletim sistemi olan Windows XP'nin işini kolaylaştırmıştır: Windows 2000'den Windows XP'ye olan 2 yıllık süreç içerisinde çoğu yazılım programcısı eski arabirimler yerine DirectX gibi modern alternatiflere yönelmiş ve kullanıcılar Windows 98'den Windows XP'ye daha rahat geçebilmiştir.Piyasaya çıkışından itibaren 4 adet service pack yayınlanmış olup 2013 itibari ile genişletilmiş desteği Microsoft tarafından sonlandırılmıştır.

Ekran Görüntüleri:


Windows Millennium Edition (ME)



Çıkış Tarihi: 14 Eylül 2000

Desteğin Sona Ermesi: 11 Temmuz 2006

Windows Me ya da Windows Millennium Edition, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. 16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir. Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7, ve yeni Windows Movie Maker gibi programlar içermektedir. Ayrıca Microsoft grafiksel kullanıcı arayüzünü güncellemiştir. Windows Me diğer Windows sürümlerine oranla daha az bir raf ömrüne sahip olmuştur.Nedeni yeni çıkan Windows XP ile aynı özelliklere sahipti ve kullanıcılar ileri dönemde Windows XP'yi tercih etti.Kısa zaman içinde Windows Me Windows NT tabanlı Windows XP sürümü ile yer değiştirmiştir.

Windows Me, Windows 9x versiyonlarının devamıdır, fakat normal modda MS-DOS'a ulaşım sistem başlangıcını hızlandırmak için sınırlandırılmıştır.

Yenilikler:



    • Son kullanıcıya hitap eden yeni yazılımlar eklendi.
      • Windows Movie Maker
      • Windows Media Player 7.0
    • Sistem Geri Yükleme özelliği ilk kez bu sürümde kendine yer buldu.
    • System File Protection Sistem Dosya Koruması isimli ve sistemin kalbini oluşturan dosyaların güvenliğini sağlayan bir yazılımcık eklendi.
    • PnP desteği geliştirildi ve Universal Plug and Play yani UPnP desteği sağlandı.
    • Otomatik güncelleştirme eklendi.
    • Dahili ZIP sıkıştırma hizmeti eklendi.
    • İnternet oyunları eklendi.
    • Active Directory destekleyen ilk işletim sistemi oldu.
    • Windows Tanıtım Turu olan ilk işletim sistemi oldu.
    • Yardım ve Destek olan ilk işletim sistemidir.
Ekran Görüntüleri:


Windows XP




Çıkış Tarihi: 31 Aralık 2001

Desteğin Sona Ermesi: 8 Nisan 2014


Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ara sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür. XP adıeXPerience (Türkçe: deneyim) kelimesinden gelir. Genişletilmiş resmi destek 8 Nisan 2014'te bitmiştir.

Çekirdek
Windows XP, daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlikWindows NT ve Windows 2000 çekirdekleri (kernel) üzerine kuruldu. Bu çekirdek sistem 16 veya 32 bitlik uygulamaları çalıştırabiliyor, mavi ekran hatalarını azaltıpCTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonunun kullanımını diğer sürümlere oranla azaltıyordu.

Korsan Kullanım
Windows XP piyasaya sürülmeden önce korsana karşı çok güçlü önlemler alındı. Ürün etkinleştirme ile kullanıcıların yükledikleri ürünü en geç 30 gün içerisinde şirket ile iletişime geçip etkinleştirme kodunu sisteme tanıtmaları gereklidir.
2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Genuine Advantage adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna karşın insanlar yine de korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinmeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamiyle dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. (Internet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer).

Sürücü Veritabanı
Windows XP'nin önemli özelliklerinden biri ise geniş bir sürücü veritabanına sahip olmasıydı. Böylelikle kullanıcıların yeni aldıkları bir donanımı sadece bilgisayara takarak anında kullanabileceği iddia ediliyordu. Her ne kadar çoğu temel donanım (CD sürücü ve USB bellek gibi) için bu geçerli olsa da, zaman içerisinde genişleyen örnek yelpazesi içerisinde, özellikle sayısal kamera, yazıcı, usbmodem, ve MP3 oynatıcıları için haricî sürücü kullanmak zorunluluk hâlini almıştır. Windows XP, ayrıca sürücülerini internetten (Windows Update'i kullanarak) kendi kendine indirme ve güncelleme kabiliyetine de sahiptir.

Yenilikler:
Clear Type
Windows XP, özellikle LCD ekranlarda metinlerin okunaklılığını arttırmak amacıyla Clear Type adı verilen bir özellik içermektedir.

Uzak Bağlantı
Windows XP, internetten başka bir bilgisayarın yönetilmesine imkân veren Uzak Masaüstü adlı bir yazılım içeriyordu. Bu özellik Vistada Terminal Services adıyla bulunmaktadır.

Hızlı kullanıcı değişimi
XP'de bir kullanıcının oturumu açıkken bir diğerinin oturumuna geçiş yapılabilmektedir. Windows + L tuş kombinasyonuyla.

Internet Explorer 6
6. sürümü, Windows XP ile birlikte gelmektedir.

Ekran Görüntüleri:


Windows Server 2003



Çıkış Tarihi: 25 Nisan 2003

Desteğin Sona Ermesi: 14 Temmuz 2015 (Tarihinde Sona Erecek)

25 Nisan 2003'te piyasaya çıkan, Windows 2000 gibi, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmış, ayrıca kuruluşların Microsoft .NET özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiş sunucudur.

Windows'un .NET adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft. NET Framework yapısını da içermektedir. Bu yapı geliştiricilerin XML Web hizmetleri oluşturmalarına ve bu hizmetleri geleneksel uygulamalarla birleştiren geleceğin uygulamalarını oluşturmalarına olanak verir. Böylece, uygulamaların oluşturulması, dağıtımı ve sürekliliğinin sağlanması basitleşirken, tamamen Web özellikli bir yapıya kavuşmak kuruluşların iletişimlerini, işbirliğini ve bağlantılarını daha ileri düzeylere getirmelerine olanak sağlayabilecektir.

Windows Server 2003 ürünü Windows 2000 Server sürümünü temel aldığından, müşterilerin bir Windows sunucu işletim sisteminden isteyebileceği (güvenilirlik, güvenlik ve ölçeklenebilme gibi) tüm temel işlevlere sahiptir. Windows Server 2003, sistem yönetiminde kolaylık ve güvenilirliği her kademede sağlamak için gereken çeşitli yenilikleri sunarken, varolan Windows 2000 tabanlı dizinlerle, Web uygulama, ağ, dosya ve yazdırma hizmetleri ile de bütünleşebilecektir.

Ekran Görüntüleri:


Windows Vista



Çıkış Tarihi: 30 Ocak 2007

Desteğin Sona Ermesi: 11 Nisan 2017 (Tarihinde Sona Erecek)

kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windowsişletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur.Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir.Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil,yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi,görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsar.

Yenilikler:




    • Windows Aero (Aura) , Windows'un yeni grafiksel kullanıcı arayüzü olan Aero, pencere kenarlarında yarı saydam ve camsı bir görünüm sağlıyor.
    • DirectX 10 Genelde oyun yapımı için kullanılır. Grafik kullanan uygulamaların daha performanslı çalışmasını sağlayabilir. DirectX 10 uyumlu oyunlardaki karakterler daha net, daha belirgindir ve bu şekilde bir görüntü gerçeğe daha yakındır.
    • Windows SuperFetch, bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını ve uygulamalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlar.
    • Windows Kabuğu Windows XP'dekinden farklı olarak Windows Gezgini üzerindeki görev paneli kaldırılıp, görevler araç çubuğuna entegre edilmiştir. Görev Panelinin yerini "Sık Kullanılan Bağlantılar" paneli almıştır. Ekranın sol alt köşesindeki başlat yazısı yerini mavi bir küre içerisindeki Windows simgesine bırakmıştır.
    • Anında Arama Başlat Menüsünde ve Windows'daki her klasörde bulunan arama kutuları sayesinde bilgisayardaki dosya ve programlara ulaşmak eskisine oranla çok daha hızlı ve kolaydır.
    • Windows Kenar Çubuğu Ekranın herhangi bir tarafına yerleştirilebilen ve Gadgets adı ile anılan küçük uygulamaların bulunduğu çubuktur. Görüntüsünde aksamalar yaşanmasından dolayı Microsoft yama hazırlamaktadır.
    • Internet Explorer 7 Internet Explorer 6'nın yerini almıştır. uzun zamandır pek çok web tarayıcıda görülen sekmeli tarama, RSS ve tümüyle özelleştirilebilir arama kutusu'nun yanı sıra sadeleştirilmiş bir arayüze ve entegre Anti-Phishing (sahtekarlık koruması) filtresine sahiptir. Ayrıca Internet Explorer 7 Vista'da varsayılan olarak kullanıcıdan izinsiz hiçbir işlem yapılmasına izin vermeyen korumalı mod açık olarak gelir.
Karşılama Merkezi - Windows XP turunun yerini almıştır.



    • Windows Media Player 11 Windows Aero uyumlu yeni arayüz, arama kutusu, XBOX 360 ve diğer "Media Center Extender" lar için desteğin yanı sıra müzik listelerini internetten paylaşabilme gibi özelliklerle gelmektedir.
    • Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi Kullanıcıların bilgisayarlarındaki verilerini düzenli olarak yedekleyebilmelerini ya da yedekten geri yükleyebilmelerini sağlayan yazılımı içerir. Akıllı yedekleme sayesinde her seferinde sadece değiştirilen veriler yedeklenir böylece minimum hafıza kullanılmış olur. Ayrıca Ultimate, Business, ve Enterprise sürümlerinde tüm sistemi DVD ya da harici harddiske imaj olarak kaydetme seçeneği mevcuttur.
    • Windows Mail Outlook Express'in yerini almıştır. Anında arama kutusu ve IE 7 gibi Anti-Phising filtresi içerir.
    • Windows Takvim yeni bir takvim ve ajanda uygulaması.
    • Windows Fotoğraf Galerisi Windows Resim ve Faks Görüntüleyicisi'nin yerini almıştır. Bu yeni fotoğraf düzenleme ve görüntüleme uygulaması. Dijital Kamerlardan görüntü alabilir ve slideshow'lar oluşturabilir.
    • Windows DVD Maker Windows Movie Maker'a yardımcı olarak gelen bu uygulama kullanıcıların video DVDleri hazırlamasına olanak sağlar.
    • Windows Media Center daha önce XP Media Center Edition ile gelen özellikleri içermektedir, Home Premium ve Ultimate sürümüyle gelmektedir.
    • Oyunlar ve Oyun Gezgini Windows Aero ile uyumlu hale getirilen eski oyunlardan Pinball ve internet üzerinden oynananlar kaldırılırken, Chess Titans, Mahjong Titans ve çocuklar için Purble Place oyunu eklenmiştir.
    • Windows Mobility Center taşınabilir bilgisayarların genel ayarlarını (parlaklık, ses,güç düzeni, kablosuz ağ, ekran konumu, sunum seçenekleri vb) tek bir merkezde toplayan uygulamadır.
    • Windows Toplantı Alanı NetMeeting'in yerini alan bu uygulamayla kullanıcılar belirli uygulamaları ya da tüm masaüstünü internet üzerinden paylaşabilirler.
    • Gölge Kopyalar Herhangi bir dosyaya yapılan değişiklikleri gösterme ve bunları geri alma imkânı sunar.
    • Windows Update Eskisinden farklı olarak denetim masasına entegre edilen yeni "Windows Update" ile güncelleştirmelerin yüklenmesi kolaylaştırılmıştır. Güvenlik yamaları ve donanım sürücülerinin yanı sıra Windows Mail'in spam(önemsiz posta) filtresi, Windows Defender'ın veritabanı ile Microsoft Office ve Windows Live servislerinin güncelleştirmeleri de bu uygulama üzerinden alınabilmektedir.
    • Ebeveyn Denetimleri Ebeveynlerin, çocukların hangi websiteleri görüntüleyebileceğini, hangi program ya da oyunları yükleyip, oynayabileceğini denetlemelerini sağlar. Bu özellik Business ve Enterprise sürümlerine eklenmemiştir.
    • Windows SideShow Desteklenen dizüstü bilgisayar veya taşınabilir aygıtların ekranında yüklenen araçlar sayesinde bilgisayar kapalı olsa dahi mail okuma, takvim kayıtlarına ulaşma vb işlerin yapılabilmesini sağlar
    • Konuşma Algılama Vista'ya dahil edilen bu özellik başta ingilizce olmak üzere pek çok dili desteklese de henüz Türkçe desteklememektedir.
    • Sorun Raporları ve Çözümleri
    • Performans Bilgileri ve Araçları
    • Windows Ultimate Ek Özellikleri
    • UNIX Uygulama Uyumluluğu Windows Vista Enterprise, UNIX uygulamalarının Windows Vista Enterprise tabanlı bir bilgisayarda değiştirilmeden çalışmasına olanak tanıyan Subsystem for UNIX-based Applications (SUA) özelliğini içerir. Günümüzde Windows tabanlı bir bilgisayarın yanı sıra bir de UNIX iş istasyonu kullanması gereken UNIX veritabanı yöneticileri veya sistem yöneticileri için, Windows Vista Enterprise her iki işlevin de Windows Vista tabanlı tek bir bilgisayarda bir araya getirilmesine olanak tanır.
Güvenlik:



    • Kullanıcı Hesabı Denetimi
    • Windows Defender periyodik olarak güncellenen veritabanı ile bilgisayardaki casus yazılımları (spyware) temizler.
    • Bitlocker Enterprise ve Ultimate sürümleriyle gelen bir disk şifreleme uygulaması.
    • Windows Güvenlik Duvarı Windows Xp'den bu yana geliştirilen entegre güvenlik duvarı artık sadece gelen bağlantıları engellemek ile kalmıyor aynı zamanda giden bağlantıların da kontrolünü sağlıyor.
Ekran Görüntüleri:


Windows Server 2008



Çıkış Tarihi: 27 Şubat 2008

Desteğin Sona Ermesi: Bulamadım

sunucu tabanlı Microsoft Windows işletim sistemlerinin bir sürümüdür. Üretim için 4 Şubat 2008 tarihinde çıktı ve resmen 27 Şubat 2008 tarihinde yayınlandı, Windows Server 2003, halefine göre yaklaşık beş yıl önce piyasaya çıktı. Windows Server 2008 R2 adlı ikinci bir sürümü, üretim için 22 Temmuz 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Windows Server 2008, Windows Vista ve Windows 7 gibi, Windows 6x üzerine kuruludur.

Ekran Görüntüleri:


Windows Server 2008 R2



Çıkış Tarihi: 22 Temmuz 2009

Desteğin Sona Ermesi: Bulamadım

Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eyül 2009 idi.Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

Etkin Adres Defteri için yeni işlevsellikler, yeni Sanallaştırma ve Yönetim özellikleri, IIS 7.5 sürümü ve 256'ya kadar mantıksal işlemci desteği sürüm geliştirmelerini içerir.

Ekran Görüntüleri:


Windows 7



Çıkış Tarihi:
22 Ekim 2009

Desteğin Sona Ermesi: 14 Ocak 2020 (Tarihinde Desteği Sona Erecek)

Windows 7 (önceden Blackcomb ve Vienna kod adlı) Microsoft Windows'un perakendeye sunulmuş işletim sistemidir. Microsofttarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, netbooklar, Tablet PC ve media center bilgisayarlarda kullanılmak için çıkan birişletim sistemidir. 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür.


Windows Vista Service Pack 2'nin yapımından 5 ay sonra çıkış tarihi Microsoft tarafından 22 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir. 22 Temmuz 2009 tarihinde yapı numarası 6.1.7600 olan sürümü çıkmıştır ayrıca bu, RTM (Release To Manufacturing) yani üretime hazır sürümdür ve üreticilere ve Microsoft iş ortaklarına dağıtılmaya başlanmıştır.

Adlandırma
Microsoft, bu işletim sisteminin adını neden Windows 7 olarak belirlediğini Windows Vista Team Blog sitesinde açıklamıştır.

Windows'un ilk ana sürümü Windows 1.0 [1]; ikinci ana sürümü Windows 2.0 [2]; üçüncü ana sürümü Windows 3.0 ve bunun alt sürümü Windows 3.1 [3]; dördüncü ana sürümü Windows 95 ve dördüncü ana sürümün alt sürümleri Windows 98, Windows 98 Second Edition ve Windows Millennium Edition [4]; beşinci ana sürümü Windows 2000 ve bunun alt sürümleri Windows XP , Windows XP 64-Bit Edition ile Windows XP Professional x64 Edition [5]; altıncı sürümü Windows Vista; ve bunun alt sürümü [6] ayrıca, sayı [7] içindeki sayı bakımından yedinci sürüm olarak değerlendirilebilecek Windows 7. Yani Windows 7'nin sistem çekirdeği NT 7.0 değil NT 6.1 olup Windows Vista teknolojilerini baz almaktadır. Şu an en son sürümü RTM sürümü 22 Temmuz 2009 tarihinde bitirilmiş 22 Ekim 2009 tarihinde satışa sunulmuştur.

Yenilikler:

Genel Bilgi
Windows 7 kullanıcıları , Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler. Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak. Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor. İnternet satrancı ve internet tavlası gibi Windows Vista'da kullanılmayan ekler Windows 7'ye yine eklenmiştir. Ayrıca Windows 7, Internet Explorer 8'i ve Windows Media Player 12'yi kullanmaktadır.

Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.

Windows 7'nin açıklanan önemli özellikleri:

Windows XP Modu
Windows XP Mode for Windows 7 (Türkçe: Windows 7 için Windows XP Modu: XPM), Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu yazılımların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içerisine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir; bu sayede de Windows XP uyumlu tüm yazılımlar, Windows 7 ile tam uyumlu bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm yazılımlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir. XPM, Windows Virtual PC özelliğini temel almaktadır. XPM sayesinde, yazılım uyumluluğu %100'e yükselmektedir. XPM, geri uyumluluk olarak da adlandırılabilir. Zaten Microsoft bu özelliği, Windows 7'nin ilk söz konusu olduğu dönemde geri uyumluluk olarak belirtmişti. Ayrıca, Windows XP ile uyumlu donanımlar da bu özelliğe dahildirler. Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde kullanılabilecektir. Windows XP Modu'nu kullanabilmek için en az 2 GB RAM'e ihtiyaç vardır ve Windows 7 64 bit sürümleri de en az 2 GB RAM gerektirmektedir, bu yüzden XPM'li bir Windows 7 64 bit sürümünü kullanmak için de en az 4 GB belleğinizin olması gerekmektedir.

Şeffaf Pencere
Aero Peek, masaüstünüze ve açık yazılım pencerelerine sürekli olarak hakim olmanız için tasarlanmış. Bu iş için Görev Çubuğu'nun en sağına yeni bir "Masaüstünü Göster" simgesi eklenmiş. Bunun üzerine geldiğinizde tüm açık pencereler şeffaf hale geliyor ve masaüstüne veya gadget'lara göz atmak mümkün hale geliyor.


Simgeye tıkladığınızda ise tanıdığınız "Masaüstünü Göster" süreci gerçekleşiyor. Aynı şekilde gözlemlemek istediğiniz bir pencereyi odaklama özelliği de çok yardımcı oluyor. Bu iş için fare imlecini Görev Çubuğu'ndaki bir ön izleme penceresi üzerine getirin. İmleci üzerine getirdiğiniz pencere hariç diğer tüm açık pencereler yeni "Masaüstünü Göster" efektine benzer bir şekilde şeffaflaşıyor.

Böylece geçiş yapmak istediğiniz pencereye odaklanmanız çok daha çabuk gerçekleşiyor.

Windows 7
Vista Ultimate, "Home Premium" ve "Business" sürümlerini birleştiren en üst sürümdür. Ek olarak Bitlocker adı verilen veri şifreleme yazılımına sahiptir. Ve Windows 7 müşterilerine özel ek yenilikler sağlanmaktadır.

  • Ultimate ile sağlanan bazı ek özellikler
  • DreamScene Masaüstü arkaplanına bir resim yerine video koyabiliyorsunuz. Ve size dreamscene içerik pakedi olarak bazı videolar geliyor Windows Update aracılığı ile.
  • Hold 'Em adlı yeni bir poker oyunu ve Microsoft Tinker adlı bir robot oyunu geliyor yine Windows Update ile.
  • Windows Ses Düzenleri olarak yeni sistem sesleri Windows Update aracılığı ile gelir. Bu sayede Windows'un açılış ve kapanış sesleri dahil tüm sistem sesleri değişebilir. Şimdiye kadarki ses düzenleri "Ultimate ", "Ultimate " ve "Microsoft Tinker Game Sounds" adlı ses düzenleridir.
Yenilenen Görev Çubuğu
Taskbar : Burada kategorileştirme söz konusudur. Yani bir simge altında o yazılımın pencerelerini barındırıyor. Böylelikle birden fazla pencere açtığınızda sizi rahatsız eden bir sistem çubuğundan kurtarıyor.

Kategorinin üzerine geldğiniz zaman, o kategori altında bulunan pencereleri görüyor ve dilediğimiz pencereye geçiş yapabiliyorsunuz. (Eğer üzerine durup geçiş yapmak istemiyorsanız, Kontrol Tuşu + Sol Tık" ile o kategoriye tıkladığınızda en son açtığınız pencere, doğrudan açılacaktır.

Aero Shake
Windows 7'deki fare hareketlerini algılama özelliğinden bahsedildiğinde, "Snaps ve Peek" hatırlanır. Fakat unutulan ufak bir detay daha var: Aero Shake. Masaüstündeki pencere yığınından kurtulup sadece bir pencereyi görmek istediğiniz zaman, bu özellik çok işinize yarayacaktır.

Efekti görmek için; masaüstünde birden çok pencere açıkken, bunlardan bir tanesini tutup sallayın.

Ekran Görüntüleri:



Windows 8


Çıkış Tarihi: 26 Ekim 2012

Desteğin Sona Ermesi: 10 Ocak 2023 (Tarihinde Sona Erecek)

Windows 8, Microsoft firmasının kişisel bilgisayar kullanımı için Windows 7'nin halefi olarak ürettiği işletim sistemidir. 26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır. Windows 8'de e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Windows 95'ten beri var olan "Başlat" menüsü kaldırılıp yerine "Başlangıç" menüsü koyulmuştur. Bazı kullanıcılar bunu yadırgamıştır. Windows 8, bilgisayardaki donanım sürücülerini otomatik tanımaktadır. Resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği ile oturum açılabilmektedir. Windows Mağaza özelliği eklenmiştir ve bu özellikle kullanıcılar buradan istedikleri programları hemen indirebilir. SkyDrive bulut özelliği vardır. Windows 8'de çekirdek çökmesini belirtmek için eski sürümlerden farklı olarak artık üzgün surat ve BSOD ekranı vardır Windows 8, büyük diskleri (TB) daha iyi kullanacaktır. Windows 8'de enterge olarak Micorosft Security Essentials vardır. Windows 8 'de ismi değişip Windows Defender olmuştur. Windows 8'deki Windows Gezgini (Explorer) Ribbon arayüzü vardır. Windows 8.1 önizleme sürümü 26 Haziran 2013'te çıkmıştır.

Ekran Görüntüleri:



Windows 8.1




Çıkış Tarihi: 18 Ekim 2013

Desteğin Sona Ermesi: 10 Ocak 2023 (Tarihinde Sona Erecek)

25 Mart 2013'te Windows Blue yapı numarası 9364 internete sızmıştır. 25 Mart 2013 Microsoft yaptığı açıklamada Windows Blue'nun adının Windows 8.1 olduğunu söylemişlerdir. Yenilikler şunlardır; Giriş ekranı daha renklidir. Kutucuklar için boyut seçenekleri vardır. Internet Explorer 11 gelmiştir. Dört uygulama yan yana koyulabilmektedir.Bilgisayar ayarları masaüstünden çıkıp daha kapsamlı olmuştur. Bu güncellemede Başlat menüsünün ve Windows 7'deki bazı özelliklerin geri dönebileceği söylentileri konuşuluyor. Microsoft'un yapacağı Haziran 2013'te yapılan "BUİLD 2013" konferansında tanıtıldı.Microsoft'un işletim sisteminde yapmayı planladığı diğer değişiklikler arasında yeni bir Internet Explorer ve gelişmiş OneDrive bütünleşmesi ve Başlangıç menüsü daha çok özelleştirilebilir olmuştur. 26 Haziran 2013'te önizleme sürümü çıkmıştır.

Ekran Görüntüleri:



Logolar:


İnternet Üzerinden Windows 1.0 ve 3.0 ı Denemek İçin:
Windows 1.0:
Windows 3.0:
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: RetaXter, veysi arslan, hasan karadağ ve 3 diğerleri


Enpatsu Shakugan

Enpatsu Shakugan

Üye
güzel konu
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
0MG90

0MG90

Üye
Güzel konu olmuş, eline sağlık:oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
Serhan

Serhan

Üye
:tşk: Çok güzel bir konu :oke:
Yalnız 2023 e kadar w8 desteği çekmiyecekmiş :D
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
sLeepLe

sLeepLe

Üye
neymiş ne olmuş be ilk windowsa bak :kop: konu için teşekkürler :oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.

ErenMSC

Üye
Buda internet üzerinden kullanılabilen Windows Linkleri:
Microsoft Windows 1.0:
Microsoft Windows 3.0:
 
  • Beğen
Tepkiler: UpOneTR ve .NeXuS.
NEXUS

NEXUS

Üye
    Konu Sahibi
Buda internet üzerinden kullanılabilen Windows Linkleri:
Microsoft Windows 1.0:
Microsoft Windows 3.0:
ben başka yerdden bulmuştum ama burada daha iyi geldi :) Konuya Ekledim.
 
  • Beğen
Tepkiler: ErenMSC
Bilişim Profesörü

Bilişim Profesörü

Üye
:tşk: Bu tarz faydalı konular görmek istiyoruz hep ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
Ali Kurtaran

Ali Kurtaran

Üye
Eline sağlık zevkle okudum
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
Neisseria.Ps

Neisseria.Ps

Üye
Eline sağlık çok güzel bir konu, Win7'nin adı nerden geliyor öğrenmiş oldum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.
Serhan

Serhan

Üye
bizim w8.1 laptoplar w9 alamayacak değil mi ?
 
NEXUS

NEXUS

Üye
    Konu Sahibi
güncel.
güncel.
 
Murat Alper

Murat Alper

Moderator
:tşk: güzel konu
 
  • Beğen
Tepkiler: .NeXuS.

Benzer Konular

gonyalı
Cevap
13
Görüntüleme
820
gonyalı
ömer talat katı
Cevap
3
Görüntüleme
381
ömer talat katı
G0KTÜRK
Cevap
4
Görüntüleme
184
ömer talat katı
Cevap
0
Görüntüleme
268
ömer talat katı


Üst Alt