Yürümeye yeni baslayan çocuklara Dikkat !

Sponsorlu Bağlantılar

FatoŞ

FatoŞ

Üye
    Konu Sahibi
Yürümeye yeni baslayan çocuklara Dikkat !
Melikoglu'nun “Koleksiyonum” dedigi cisimler arasinda, ayçekirdegi, zeytin çekirdegi, madeni para, birinin ucunda nazar boncugu da bulunan çengelli ve toplu igneler, pil, tespih boncugu, dügme, saç tokasi, kemik ve oyuncak parçasi ve bir çift miknatis var.

Miknatislari havaya atip birbirlerine yapismalarini sagladiktan sonra yere düserken agzini açip altina girince yuttugu belirtilerek hastaneye getirilen bir erkek çocugunun röntgenini çekince, gerçekten de yemek borusunda miknatislari gördüklerini söyleyen Melikoglu, ameliyatla çikardigi miknatislarin bugüne kadar bir çocugun yemek borusunda gördügü en büyük cisimler oldugunu belirtti.

YÜRÜMEYE YENI BASLAYAN ÇOCUKLARA DIKKAT

Yemek borusunun nispeten genis olmasi nedeniyle, çocuklarin yemek borularina yabanci cisimler kaçirmalari halinde çogunlukla ölümcül sonuçlar dogmadigini vurgulayan Profesör Dr. Melikoglu, AA muhabirine sunlari söyledi:

“Ancak soluk borusuna giden malzemeler öldürebilir. Çünkü bir insanin soluk borusu, kendi küçük parmaginin kalinligi kadar genisliktedir. O genisligi tamamen kapatip hava geçisini engelleyecek büyüklükte bir seyi soluk borusuna kaçirirsa çocuk hastaneye yetistirilmeden ölebiliyor. O nedenle yeni yürümeye baslayan çocuklarin oldugu evlerde büyükler çok dikkatli olmali. Çocuklarin agzina götürebilecegi seyler ortada birakilmamali. Mümkünse onlar büyüyene kadar eve kuru yemis sokmamali. Giysilerine çengelli igne ile takilan nazarliklara dikkat etmeli. Çocuk emme refleksiyle agzina aldigi nazarligi yutabiliyor.”

Yabanci cisimleri çikarma islemlerinin ve ameliyatlarinin da zor oldugunu belirten Melikoglu, söyle devam etti:
“Geçenlerde bir çocugun soluk borusuna kaçirdigi tesettür ignesini, akcigerinin ücra bir kösesinden çikardik. Çengelli igne çikarilmasi çok zor bir cisim. Eger agzi açik ve asagi dogru duruyorsa, kataterle çekiyoruz. Ama agzi açik ve yukari dogru ise çekmek zor. O zaman mideye dogru itiyoruz, diskiyla çikarmasini bekliyoruz. Anne babaya da çengelli igneyi görene kadar çocugun diskisini kontrol etmelerini söylüyoruz. Anne babalarin sürekli dikkatli olmalari lazim. Çünkü çocuklarin anatomik yapilari geregi yemek borusu ile soluk borusu birbirine yakindir, gelisme sürecinde ayrilir. Ayrica çocuklar heyecanli hareket ettikleri için yutma ile soluk almayi ayni anda yaparlar.”

DOKTOR ÜSTÜNÜ TAMAMLADI

30 yillik meslek yasaminda çok ilginç olaylara da tanik oldugunu belirten Melikoglu, sunlari anlatti:
“”Bir aile, çocuklarini (küçük altin yuttu) diye getirdi. Ameliyati yaptik, çocugun yemek borusundan 25 kurus çikti. O zamanki 25 kurus, küçük altina esit boydaydi. Aile, bir türlü ikna olmadi, (Para degil altin yutmustu) dediler. Bir seferinde de, bir aile çocugunu (2.5 lira yuttu) diye getirdi. Ameliyat yapildi, 1 lira çikti. Aile, paranin 2.5 lira oldugunda öyle israr ediyordu ki, ameliyati yapan agabeyimiz cebinden 1.5 lira çikarip verdi ve (Alin iste, simdi tamam oldu) dedi. Bunlar bize ders oldu, çocuklar kiymetli bir sey yutmussa, çikartirken yanimizda aileden birinin bulunmasina dikkat ediyoruz.”
 

Benzer Konular



Üst Alt