Yunan Tanrıları ve İsimleri

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Yunan Tanrıları ve İsimleri
YUNAN TANRILARI





ZEUS: Kronos ve Rhea’nın en küçük çocuklarıdır. Kehanete göre ‘Ne zaman Kronos oğluna; bir gün yerime geçeceksin derse, Zeus annesinin arkasına saklanırmış.’Fakat Zeus her ne kadar saklansa da bir gün tamamen büyüyerek tüm yetkinin onun olacağını ve buna mecbur olduğunu bilir. Zeus’la beraber toplam altı kardeşmişler. Titan Kronos üç çocuğunu bilinmedik bir nedenden dolayı yutar. Bu olay üzerine Zeus Kronos’a başkaldırır.Titan Kronos ona karşı gelenleri yer altı düyası(ölüler diyarı)’na Tartarus’un yanına sürmüş..Zeus ve iki kardeşi düşünüp dünya da her biri tanrı olmaya karar verirler.Zeus gökyüzünü seçer.Ve tüm insanlardan ve diğer tanrılardan yüce olduğunu gösterir.
Zeus her zaman hava tanrılığını dikkate alırdı.Ve şimşek,gök gürültüsü,yağmur, yıldırım ve fırtınaya inanır ve bunları doğal bir güzellik,bir sembol olarak görürdü. Halkı da bu doğal güzellikleri görür Zeus’a şükredip ona inanırlar.Sonra Zeus yasa, adalet ve kanun birleşmesiyle tamamen bir yargıç yerine gelmiştir.O,biçim ve değişiklik yapabilirdi; nesneleri değiştirebilir veya canlı nesnelerin biçimini değiştirebildi.Özel yetenekleriyle herkese kendini inandırabilir ve kandırabilirdi.Buna karşın karısını,kardeşini ve diğer tanrıçaları kandırarak ölümlü bir hale getirmiştir.Zeus kardeşi Hera ile evlenmiştir. Yunan Mitolojisindeki birçok çocuk gözle görülür bir farkla seçkin bir hale gelmişlerdir.Zeus’un bir çok büyük görkemli heykelleri Olimpus dağına dikilmiştir.Bunlar yunanlar tarafından dünyanın yedi harikasından biri sayılmaktadır.

HADES: Zeus’un kardeşi,Hades yer altı dünyasını seçip yönetir.Bu olay Kronos’un Hades ve kardeşlerini yer altı dünyasına Tartarus’un yanına sürmesiyle başlar.Persephone ile beraber yönetirler.Kaçırılan herkes yer altı dünyasına getirilir.Birini saklamak veya serbest bırakmak isterse özel yeteneği olan görünmezliğini kullanır.Hades’in kuralı ‘ölenler ve kabüllenenler gökyüzüne gider ve yaşamını orda devam ettirir.’dir.Hades yer altı dünyasındaki ölüleri dünyaya geri getirirmiş.Bu olayın başlangıçı okçu Odysseus’u öldükten sonra tekrar bir fani olarak dünyaya getirmesiyle başlar.Burdan da Hades’in ölüleri yaşama geri döndüren bir tanrı olduğunu anlıyoruz.Hades en zengin tanrıdır, dünyadaki tüm minaraller kaynaklar ona aittir.

POSEIDON: Kronos’un üçüncü erkek oğludur.Hades ve Zeus’un kardeşidir.Poseidon ise Su tanrısıdır. Poseidon’nun atları dünyada olan herhangi bir depremi öceden bilme gibi bir yeteneğe sahiptir. Poseidon’nun en önemli sembolleri elinden hiç bırakmadığı üçdişli zıpkını ile yunuslardır.Denizciler seyahat sırasında Poseidon’nun estirdiği rüzgara güvenip yola çıkarlar.Poseidon gücü ile erkeklere özgü bir çok özelliği kadınlarada uygulamıştır.Bu sayede erkeklerde doğurma yeteneği kazanmışlardır.Athen şehrinin hükümdarı olmak için Poseidon ve Zeus’un kızı Athena meşhur bir mücadeleye girmişlerdir.Acropolis şehrinde Poseidon mızrağını nereye vurursa orası ilkbahar yaşarmış.O bir çok yunana Truva savaşında yardım etmiştir.Cyclop adı verilen tek gözlü savaşçılar Poseidon tarafından kutsanmıştır ve kimse onlara herhangi bir zarar veremez.





DIGER YUNAN TANRILARI


ATHENA: Akıl, beceri ve adalet tanrıçasıdır.(Zeus’un kızı)



APOLLON: Kehanet ve aydınlık tanrısı.



HEPHAESTUS: Ateş ve volkan tanrısı.



ARTEMIS: Av ve çocuk koruyucusu tanrıçası.



HERA: Evlilik ve doğum tanrıçası,Olimpus kraliçesi(Zeus’un kardeşi ve karısı)




APHRODITE: Aşk ve güzellik tanrıçası.



HERMES: Duyuru ve haber tanrısı.



DIONYSUS: Bereket ve tarım tanrısı.



ARES: Savaş tanrısı.
 

Benzer Konular

Cevap
15
Görüntüleme
1K
doctorrr
Doğuş Pertez
Cevap
5
Görüntüleme
739
[ENGİN]
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
643
Doğuş Pertez


Üst Alt