Yiyecekler derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

Konu, 'Genel Bilgiler' kısmında jöly tarafından paylaşıldı. Okunma: 51154 | Cevaplanma: 0

  1. Yiyecekler derin dondurucuda nasıl saklanmalı?

    Yiyecekler derin dondurucuda nasıl saklanmalı?
    < Resmi açmak için tıklayın >
    Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir. Derin dondurucuların en etkin kullanımları dolu oldukları zamanlardır. Ancak havanın gıdalar arasında dolaşmasına elverecek boşluklar bırakılmalıdır.

    Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın. Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür. Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir. Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin. Az gıda koyabiliyorsanız, boşlukları buz torbalarıyla doldurun. Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar.

    Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun. Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir. Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığına işarettir.

    Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın. Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir.

    Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin.

    Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın. Böylece dondurulunca, birbirine benzeyen gıdaları ayırt etmeniz kolay olur ve bu sıraya göre de kullanabilirsiniz.

    Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır. Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerinizi, derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, önce fazla yağlarını ayıklamanız gerekmektedir.

    Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin. Çünkü dondurulduklarında baharatların tatları keskinleşebilir.

    Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapalı plastik torbalarda derin dondurucuda 8 aya kadar, buzdolabında ise 4 aya kadar saklayabilirsiniz.

    Kızartılmış ya da pane edilerek pişirilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının. Çünkü bu gıdalar dondurulduğu zaman, lastik gibi olurlar.

    Meyveler
    Meyveyi küçük miktarlarda dondurun. Çünkü daha çabuk donar.

    Meyveyi dondurduğunuz kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat edin. Çünkü meyveler genleşir.

    Çok olgun muzları, püre haline getirdikten sonra, içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz.

    Dondurmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri
    Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirin.

    Lahana (doğranmış): 1.5 dakika
    Havuç: 3-5 dakika arası
    Karnabahar, kereviz, biberler: 3 dakika
    Mısır: 4-8 dakika
    Patlıcan: 4 dakika
    Yeşil fasulye: 2-3 dakika
    Soğan, ıspanak: 2 dakika
    Bezelye: 2-3 dakika
    Kabak: 1 Dakika



    Yazan: jöly

Yiyecekler derin dondurucuda nasıl saklanmalı? konusuna benzer içerikler

  1. Derin Dondurucuda 300 Ölü Kedi... ( 5 Mayıs 2008 | Konu Dışı )

    Derin Dondurucuda 300 Ölü Kedi... ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir adamın evindeki derin dondurucularda yaklaşık 300 ölü kedi bulundu. Yetkililer, 47 yaşındaki Michael Louis Vondueren'in evine hafta sonu düzenlenen baskında 30 canlı...
  2. Hangi yiyecek nasıl saklanmalı? ( 10 Kasım 2008 | Genel Bilgiler )

    Hangi yiyecek nasıl saklanır? Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabında 24...
  3. Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı? ( 8 Aralık 2008 | Sağlık Köşesi )

    Kesilen kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu biliniyor. Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler...
  4. Evde kalan balıklar nasıl saklanmalı? ( 25 Ocak 2011 | Genel Bilgiler )

    Kış mevsiminin en önemli besinlerinden balık, faydalı olduğu kadar, uygun şartlarda muhafaza edilmes ise ciddi anlamda zararlı da oluyor. Peki evde kalan balıklar nasıl saklanmalı. Uzmanı, çok önemli bilgiler verdi... Balık Uzmanı Süleyman...
  5. Süt ürünleri nasıl saklanmalı? ( 21 Mayıs 2012 | Sağlık Köşesi )

    Kalsiyum, protein ve vitamin bakımından zengin olan süt ürünleri büyümede ve kemik sağlığında önemli rol oynuyor. Ancak bu ürünlerden maksimum yarar sağlamak için doğru koşullarda saklamak gerekiyor. Süt ürünlerinin saklanmasında dikkat...
Yüklüyor...
28 Ağustos 2015 Cuma - 3:18:27