Yeşilay Haftası - Mart Ayının İlk Haftası | Yeşilay'ın Anlam Ve Önemi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Negative

V.I.P Üye
    Konu Sahibi
Yeşilay Haftası - Mart Ayının İlk Haftası | Yeşilay'ın Anlam Ve Önemi Nedir?
Yeşilay Haftası - Mart Ayının İlk Haftası








Yurdumuzda alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar 5 Mart 1920 tarihinde Hilâli Ahdar Derneğini kurdular. Hilâl – ay , ahdar – yeşil anlamındadır. Hilâli Ahdar, daha sonra Yeşilay adını aldı.

Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 – 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır.

Uyuşturucu denilince esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler akla gelir. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden her tür içkilerdir. Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık, baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler, içkili iken araç sürenler taşıt kazalarına neden olurlar. Alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla alışkanlık yaratır. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazançlarını içkiye verirler. Çevrelerini rahatsız ederler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler, sayılmazlar. İçki ve uyuşturucu kullanımı aile düzenini bozar.

Uyuşturucu ve alkollü içkiler sağlığa da zararlıdır. Vücudumuzda önemli görevler yapan beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar içki ve uyuşturucudan etkilenir. Ülser, siroz, felç gibi hastalıkların nedeni uyuşturucu ve alkollü içkilerdir.

Sigara : Toplumumuzda kullanımı yaygın olan bir keyif maddesidir. Sigara iştahı keser, sindirimi güçleştirir, dişleri sarartır, ülsere sebep olur. Akciğerde bronşları doldurur, öksürmeye yol açar. Sigaranın kansere de neden olduğu ileri sürülüyor.

Ülkemizde uyuşturucu maddelerin yapımı, satışı, kullanılması, taşınması, bulundurulması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar suç işlemiş olur. Suç işleyenlere ağır hapis cezaları uygulanır.

Uyuşturucu maddelerin bir bölümü ilaç yapımında kullanılır. Bu amaçla bazı uyuşturucu maddelerin hükümet belirli koşullarla izin verir.

Topluma, aileye, bireye zararlı olan içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemek için kurulan Yeşilay Derneği'nin simgesi; beyaz üstünde yeşil bir aydır. Yeşilay Derneği Genel Merkezi, Yeşilay adlı aylık bir dergi yayınlıyor. Bu dergi düzenli olarak alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve sağlığa olan zararlarıyla ilgili yayın yapıyor.

Yeşilay Haftası boyunca öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım. Kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak duralım.








YEŞİLAY’ IN ANLAM VE ÖNEMİ



Birinci Dünya Savaşı sonunda, bütün yurdun işgal edilmiş olmasına rağmen, Türk Milleti’nde bağımsızlık ve hürriyet aşkı ile mücadele azminin sönmediğini gören düşman; top ve tüfekle yenemediği Türk varlığını içten çökertmek için alkol ve uyuşturucu maddelere başvurmuştu.

Limanlarımıza uğrayan düşman gemileri, beraberinde getirdiği çok miktarda içkileri ve uyuşturucu maddeleri, yurdumuza daha önce göndermiş olduğu uyuşturucu mafyasına teslim ediyor ve bunlar el altından halkımıza ve özellikle yurt savunmasında görev alacak gençlerimize ulaştırılıyordu.

Kısa zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığı salgın halini almaya yüz tutmuştu.

Bu felâketi gören vatansever aydınlar, halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için,merkezi İstanbul’da olmak üzere,5Mart 1920 tarihinde Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurdular.Cemiyet,Şeyhül-İslâm Haydarzâde İbrahim Efendi’nin teşvik ve himayesinde,dünyaca ünlü Ord.Prof. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kurulmuştur.Türkiye Yeşilay Cemiyeti,kurulduğu tarihten bugüne kadar zararlı alışkanlıklara karşı mücâdelesine aynı inanç azimle devam etmiştir.
Halkımızın ve özellikle gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması için Anayasamızın 58 nci maddesine göre görev yapan Yeşilay,”Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alan bir kurumdur. Yeşilay,19 Eylül1934 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından 2–1288 sayılı karar ile kamuya yararlı cemiyet olarak kabul edilmiştir.

Yeşilay sembolündeki hilâl, Milli kimliğimizi ve Devletimizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilâldeki yeşil renk, huzur ve mutluluğu temsil etmektedir. Bağımlı olan bir insan, huzurlu ve mutlu olamaz. Huzurlu ve mutlu olmayanlar, genel olarak başarılı olamazlar.

Milletlerin geleceği,çocuklarının geleceğidir.Bir millet çocuklarını ne kadar mükemmel eğitir ve onların sağlığını ne kadar iyi koruyabilirse,geleceğine o kadar güvenle bakabilir.Sigara,alkol ve uyuşturucu yüzünden yılda 350 bin insanımız ölmekte,bu ölümler ve ayrıca alkol,uyuşturucu ve kumarın getirdiği bunalımlar yüzünden binlerce aile yıkılmaktadır.Yıkılan ailelerin çocukları korunmaya muhtaç ve bunların bir kısmı sokaktan gelen tehlikelere maruz kalmaktadır.

İnsanlarımızın bağımlılıklara karşı korunması,ölümlerden ve bunalımlardan ve ailelerin yıkılmaktan korunması anlamına gelir.Yeşilay Cemiyeti bunu sağlamak için çalışmayı kendine ülkü edinmiştir.Onun önemi buradadır.Bunun için bütün kurum ve kuruluşların Yeşilay’ı desteklemesi,aile varlığımızın,dolayısıyla Devletimizin ve Milletimizin geleceğinin teminat altına alınmasındaki görevlerin yapılmasını desteklemesi demektir.

Yediden yetmişe herkes, Yeşilay’ı destekleyerek,bu kutsal göreve katkıda bulunabilir.Bunun en kolay yolu,internet üzerinden “Yeşilay Gençlik Klübü’ne üye olmaktır.Gerekli bilgiler Yeşilay internet sitesinden alınabilir.



Saygılarımla.


Av. M. Necati ÖZFATURA
Türkiye Yeşilay Cemiyeti
Genel Başkanı
 


arslansem

arslansem

Üye
Emeğine sağlık
Biraz geç gördüm ama :)
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
nisana gectik ama konuyu şimdi gördüm desem ayıp olurmu ? :)
emeğine sağlık

--------------- Ekleme ---------------

zaten 3 nisanda acmışsın konuyu :D
 
canturgay

canturgay

Üye
mart ay ı bildiğim kadarıyla bütün yıllarda var...
bu sene olmazsa seneye kullanılır konu ne olacakk..:ehe
sigara,alkol out..
nargile in :nargile: :D
 

kaanova78

Üye
yAAA varya siz manyaksınız

--------------- Ekleme ---------------

ama bnm yor umum görünmüyo
 

winpap

Üye
leiche arkadaşım nargile içelim güzelde ama 100 sigaraya bedel oluyor:pro2:=hayır
:nargile:=no
 

massacre05

Üye
yeşilay nedir
 

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
0
Görüntüleme
259
Baydırman
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
412
Haydar
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
394
hikmet366


Üst Alt