Yahya Kemal BEYATLI

Sponsorlu Bağlantılar

james54

james54

Üye
    Konu Sahibi
Yahya Kemal BEYATLI
Yahya Kemal Beyatlı

Git ve: ,


Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı ( - ), şair ve yazardır.
Konu başlıkları
[ ]






Yaşamı [ ]

yılında 'te dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ahmed Agâh'tır. İlköğrenimini Üsküp'te gördü. İstanbul mezunudur. Başlangıçta Sultan yönetimine karşı muhaliflerin safında yer alarak Paris'e gitti. 'da siyasal bilgiler okurken hocası 'in etkisinde kaldı ve düşüncelerinde değişmeler oldu.
'da 9 yıl kaldı. Fransız Edebiyatı'nı ve edebiyatçılarını yakından tanıma imkânı buldu. Onlardan etkilendi. Doğu Dilleri Okulu'na devam ederek ve 'sını geliştirdi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı.

yılında 'a döndü. Darülfünûn'da tarih ve edebiyat dersleri okuttu. ve dergilerde yazılar yazdı. 'na katıldı. 'te Milletvekili seçildi. Çeşitli ülkelerde diplomatik görevler alarak Türkiye'yi temsil etti. , ve İstanbul Milletvekilliği yaptı. Büyükelçiliği görevindeyken emekli oldu (1949) ve yurda döndü.
Tedavi için 'e gitti. Bir yıl sonra da öldü ( ). dönemi şiirinin en büyük temsilcilerinden birisidir. Edebiyata ilk atıldığı vakitler Bakî'nin bir taklitçisi olarak lanse edilmiştir ama onun sanat dehası daha sonra bu çevrede kendisinin çağında kendine özgü bir şair olduğunu kanıtlamıştır.
Edebiyat tarihi ve edebiyat tarihçileri "Dört Aruzcular" olarak adlandırılanlar içinde , ve 'in bulunduğu kavram ayrımı içine koymuştur. Şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmış olmasına rağmen tek bir şiiri bu konu da istisna olmuştur: O da, 11'lik hece vezniyle yazdığı şiiridir. Klasik şiirimizin temel özelliklerine bağlı kalarak, kendine özgü bir şair olmuştur. San'atta ve edebiyatta millî ve manevî değerlere bağlı kalmıştır. Şiirlerinde görülen ritim ögesi daima aynı sürer. Kurduğu bu ritimde anlatmak istediği düşünce ya da his yavaş yavaş dizelere yayılmaya başlar ve her anlam ayrımında araya müziği bir perde gibi koyarak ses ve anlam kavramınının her ikisinin de birbiri içinde yitip gitmesini önler. Bunda o kadar başarılıdır ki adlı şiirinde okuyucuyu tarihi bir iklimin yanı sıra müzikal ve ruhî bir havaya sokar, bu havayı takiben de tarihi dekor ve değinişler okuyucuda manevi bir güç yaratır. Şiirlerinde zaman zaman hayranı olduğu ve 'nun etkisi görülmekle beraber Yahya Kemal neticede "Gemiler geçmeyen bir ummanda" kendi şairlik abidesini kurmuştur. Yahya Kemal'in şiirlerinde ne kadar zor bir çalışma verdiğinin bilinmesi gerekir. Hatta bazı şiirilerini 30 yıl gibi bir zamanda yazdığını söylediğinde bu konunun nedenini şiirlerinin vermek istediği anlamı tam vermesinin gerekli olduğunu söylemiştir. Edebiyat dünyasında Tevfik Fikret'le yaptığı kalem kavgası önemli yer tutar. 'in gerek İstanbul'a kızdığı ve nefret ettiği için gerekse 20. yüzyıl başlarındaki baskılı ve sıkıntılı dönem yüzünden İstanbul'u anlattığı ve ağır bir sövgü içeren "Sis" adlı şiirine karşılık Yahya Kemal buna çok sert bir şiiri olan "Siste Söyleniş" adlı şiiri yazarak aydın çevresine ve halka umut vermiştir. Yahya Kemal Beyatlı, ölümünden kısa bir süre önce şu beyti söylemiştir:
Ölmek kaderde var; yaşayıp köhnemek hazin,
Buna bir çare yok mudur ya Rabbilâlemin?

Yahya Kemal Beyatlı, şiirde mükemmelliği aradığı için olsa gerek, yaşadığı sürece şiirlerini kitap hâline getirmemiş; ancak ölümünden sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü'nün yardımı ile şiirleri kitap halinde basılmış; bir çoğu da başta
ve Osman Nihat Akın olmak üzere ünlü bestekârlar tarafından bestelenmiştir. Endülüs'te Raks, Aziz İstanbul, Geçmiş Yaz, Rindlerin Ölümü, Sessiz Gemi... gibi.
Eserleri [ ]

Şiirleri [ ]
Açık Deniz
Akıncılar
Akşam Mûsıkîsi
Aziz İstanbul
Atik-Valde'den İnen Sokakta
Bir Başka Tepeden
Büyü Şiir
Deniz Türküsü
Duyuş ve Düşünüş
Düşünce
Endülüs'te Raks
Erenköyü'nde Bahar
Eylül Sonu
Gece
Gece Bestesi
Geçmiş Yaz
Güftesiz Beste
Hayâl Beste
Hayâl Şehir
Itrî
Kar Mûsıkîleri
Koca Mustâpaşa
Mehlika Sultan
Mohaç Türküsü
O Rüzgar
Ok
Özleyen
Rindlerin Akşamı
Rindlerin Ölümü
Rubai
Sessiz Gemi
Siste Söyleniş
Sonbahar
Telâkki
Uçuş
Vuslat
Kitapları [ ]
Ezansız Şehirler
Ruh Hali
Aziz İstanbul (1964)
Eğil Dağlar (1966)
Siyasi Hikayeler (1968)
Siyasi ve Edebi Portreler (1968)
Edebiyata Dair (1971)
Çocukluğum Gençliğim Siyasi ve Edebi Hatıralarım (1973)
Tarih Musahabeleri (1975)
 
  • Beğen
Tepkiler: ashleyatabek, drakula132 ve Dawn


Dawn

Dawn

Emekli Yönetici
kimsenin yorum yapmamasına şaşırdım Yahya Kemal olara tanıdıgımız Yahaya Kemal Beyatlı Türkiyenin parmakla sayılacak gelmiş geçmis en iyi yazarlarında biridir paylaşım için tşk
 
james54

james54

Üye
    Konu Sahibi
kendisi şairdir. sadece yazar diyerek küçültmeyelim.dorudur kendisi türk edebiyatı üstatlarındandır.
 

demirg

Üye
slm bana yahya kemal beyatlının hayal şehir şiirinin açıklaması lazım msraları yorumlayışı varsa paylaşabilirmisiniz
 

amesis

Üye
Böyle insanlar artık yetişmiyor."Büyük yazar", "büyük şair" olmak için günümüzde illaki politik meselelere burnunu sokmak gerekiyor,(bkz Orhan Pamk,Tuna Kiremtçi vs gibi çapulcular)
 


Üst Alt