Torba Yasa protestosu için nefesler tutuldu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Torba Yasa protestosu için nefesler tutuldu
Başkent, bugün son yıllarda görülen en büyük protesto gösterilerinden birine tanıklık edecek. TBMM gündeminde bulunan Torba Kanun’daki düzenlemelerin çalışanların haklarını gasp ettiğini iddia eden KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, Türkiye’nin dört yanından Ankara’ya hareket etti. Milliyet; İstanbul, Bursa, Eskişehir güzergahından gelen otobüslere binerek, emekçilerin yolculuklarına eşlik etti, taleplerini sordu.
Ankara’ya girişlerine izin verilip verilmeyeceği belli olmayan emekçilerin, Ankara Valiliği’nin “yasal değil, eylem yapılamaz” açıklamasından sonra çatışmalara sahne olması beklenen eylem öncesi Milliyet’in de eşlik ettiği yol hikayeleri şöyle:
İstanbul’dan önceki gün dört kitle örgütünün üyeleriyle yola çıkan otobüsteki protestocular önce Gebze girişinde polisin engellemesiyle karşılaştı.
Uzun tartışmalardan sonra Kocaeli’ye girebilen otobüsteki eylemciler, geceyi burada geçirdi. Sabah, yeniden yollar ve Bursa. Eylemcileri Bursa Kent Meydanı’nda coşkulu bir kalabalık karşıladı. Bursa’dan da yolcularını aldıktan sonra Eskişehir üzerinden Ankara’ya hareket eden otobüstekilerle, protesto gerekçelerini konuştuk.

‘Barikata tepki koyarız’
Heyette bulunan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, “Toplumun büyük bir bölümünü ilgilendiren bu tasarıya karşı buradaki örgütlerin dışında diğer tüm sendikalara ve örgütlere dayanışma çağrısı yapıyoruz. Ağabeylerimizin, babalarımızın kazandığı hakları bu tasarıyla bizden geri alıyorlar. Buna karşı direniyoruz” diyor.
Cancı, Ankara Valiliği’nin açıklamasına ise sert tepki vererek, “Türkiye halkının temsilcilerinin bulunduğu TBMM’ye bizi yaklaştırmamaları kararını doğru bulmuyoruz. Barikatla karşılaşırsak, gerekli tepkiyi koyarız” diyor. DİSK İstanbul Merkez Yöneticisi Önder Ateş de, “Bu tasarı kıdem tazminatı hakkımızı elimizden alıyor. Bu bile başlı başına eylem gerçekleştirmek için yeterlidir” ifadesini kullanıyor.
İstanbul Topkapı’da Posta İşleme Merkezi’nde taşeron işçi olarak çalışırken işten çıkarılan ve sendikası bulunmayan Rıza Soylu ise, “PTT küçülüyor diye bizi işten attılar. Türkiye genelinde çıkarılan işçi sayısı 1000’i buldu. Direnişimizin 28. günündeyiz. Bu tasarıyla çok daha fazla hak gaspına uğrayacağız. Biri 3, diğeri 5 yaşında iki çocuğum var. Onların da geleceği için buradayım” sözleriyle eyleme katılma nedenini anlattı.

Öğrenci bile farklı
Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube üyesi ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni olan Mehmet Aydoğdu ise “Öğrenciler, bizlere sözleşmeli mi kadrolu mu olduğumuzu soruyor. Sözleşmeli öğretmenlere farklı davranıyor” dedi.
Tüm-Bel Sen üyesi Güler Elveren ise yasa tasarısının yerel yönetimleri de etkileyeceğine vurgu yaparak, “Memurların sürgün edilmesi bu tasarıyla yasal hale gelecek ve kolaylaşacak. Tasarı kadın hakları açısından da olağanüstü hak gaspları içeriyor” diye konuştu.


Bu taleplerle yürüyorlar
Eylemi düzenleyen 4 emek örgütü, Torba Yasa Tasarısı’na karşı çıkmalarına ve tasarının geçmemesi için Ankara’ya yürüyüş düzenlemelerine şunları gerekçe gösteriyor:
- Tasarı geçerse “ödünç memurluk” yoluyla sürgünler yasallaşacak. Belediyelerde çalışan işçiler diğer kurumlara geçebilecek.
- 4/C uygulaması genelleşecek. Bu uygulamaya karşı yargı yolu kapatılacak.
- “Uzaktan çalışma”, “Evden çalışma” diye adlandırılan esnek çalıştırma biçimleri işçi ve memurun varolan haklarını azaltacak.
- İşsizlik çoğalacak.
- Yasal deneme süresi 2 aydan 4 aya çıkacak. Böylece hiçbir ücret ödemeden gençler denenip denenip kapının önüne konulacak.
- Genel Sağlık Sigortası primlerini memur ve işçilerin kendilerinin ödemesi gerekecek.
- 16-18 yaş arasında staj yapan 250 bin öğrencinin 85 TL’sine el konulacak.

‘Başkasına dinle diyor bize kulak tıkanıyor’
Ankara Valiliği’nin bugün yapılacak eylemi “yasadışı” olarak nitelemesi, Sendika yöneticilerinin tepkisini çekti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Eylem son derede yasaldır. Sayın Başbakan da diğer ülkelerde yapılan eylemler ile alakalı olarak ‘halkın sesine kulak verilsin’ derken, burada bizim ülkemizde halkın kulağı tıkanmak isteniyor. Eylem programında herhangi bir değişiklik yok” dedi.
KESK Genel Sekreteri Kasım Birtek de, ‘emekçilerin sesine kulak verilmeli yasanın geri çekilmesinin adımı atılmalıdır’ dedi.

Bakanlardan eylem için iki farklı açıklama
Bugün için planlanan eylemle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçilerin haksızlığa muhatap olduklarında özgürce gösteri yapabileceklerini ancak Torba Yasa protestona yönelik gösterilerde kanundan çok sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili meselelerin dile getirildiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise daha sert bir ifade kullanarak, “Meclis çevresinde eylem yapmaya kesinlikle müsaade etmeyiz” dedi. Atalay, “Hiçbir bildirim içinde olmadan ‘Meclisi kuşatacağız’ gibi ileri ifadeler kullanıyorlar. Bu yanlış. Bu hukuk dışı bir tutum. Hukuk dışı eylemlere müsaade edilemez” diye konuştu.

Polis, eylem için 6 bin kişilik kuvvet oluşturdu
“Torba Yasa”yı protesto etmek amacıyla Ankara’ya yönelik başlattığı yürüyüş için Ankara Emniyeti alarma geçti. Ankara Valiliği’nin “TBMM’ye yaklaştırmayız” açıklamasının ardından emniyette 6 bin kişilik kuvvet oluşturuldu. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Emniyet üst düzey yetkilileri, kitle örgütlerinin yöneticileri ile görüşerek eylemin yeri ve şeklinin değiştirilmesini teklif etti. Emniyet, Sıhhiye Meydanı’nı önerirken, kitle örgütlerinin TBMM’ye doğru harekete geçme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
Akşam saatlerinde grupların yola çıktığı haberi üzerine Ankara Emniyeti alarma geçti. Şehir dışından gelecek eylemci grupların kente alınmayacağı öğrenildi. Ayrıca, eylemcilere karşı yaklaşık 6 bin kişilik kuvvet oluşturuldu.
Akşam saatlerinde Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, eylemde görev alacak rütbeli personel ile özel toplantı yaptı. Güvenlik kuvvetleri bu sabah 06.40’tan itibaren eylemin başlayacağı Kurtuluş Meydanı’nda önlem almaya başlayacak. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Ankara Valiliği’nin eyleme katılacalara arama yapılmasını sağlayacak talebine olumsuz yanıt verdi. Valilik, bir üst mahkemeye itiraz etti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
206
Selim Baltaci
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
362
HeiLmasTer®
greenmile
Cevap
2
Görüntüleme
468
minoo


Üst Alt